Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kontrolling -- segít(ene) érvelni a fenntartónál

Kontrolling nélkül a vezetők a későn észlelt problémák felismerése után gyakran általánosítva hoznak döntéseket, például fűnyíró elven csökkentik a kiadásokat, ami általában nem megalapozott. A kontrolling sajátosan jelenik meg a költségvetési szférában. Noha az alapelvek ugyanazok, mint a gazdálkodó szervezeteknél, eltérések is tapasztalhatók. Ám mindkét típusú szervezetben vannak költséghelyek (még ha ezeket pl. a könyvtárakban ritkán nevezik így), költségviselő tevékenységek és szolgáltatások, melyekhez a bevételeket rendelik. Ehhez meg kell határozni a költséghelyre jellemző teljesítési egységet. Ez lehet beszédes mérőszám, vizsgálatszám, munkaóra stb. A fajlagos költség egyben a belső elszámolási árat is jelenti. Költséghelyeken bevételt nem értelmezünk, az csak költségviselőkön jelenik meg. A költségvetési intézményre jellemző sajátos bevételek jelennek meg a költséghelyek (osztályok) költségviselőin (tevékenységein), melyek az alábbiak lehetnek: költségvetési támogatás, vállalkozási bevétel, pályázati bevétel stb. A mennyiségi értékeléshez szükséges az adott intézmény tevékenységeire, költségviselőire vonatkozó súlyszámrendszer, melynek tükröznie kell az adott tevékenység reális ráfordításigényét. A költségviselő hatékonyságának megítéléséhez, a 'generált' bevétel meghatározásához ki kell számolni a költségviselőnél teljesített mennyiség és az átlagos költséget kifejező súlyszám szorzatát, így megkapjuk a költségviselő súlyszám-mennyiségét. A közintézményeknél gyakran nehéz elfogadtatni a kontrollingot. Gyakori, hogy a próbaelszámolások eredményeivel szembesült dolgozók megkérdőjelezik ezek hihetőségét arra hivatkozva, hogy ez náluk nem lehet reális. Természetes azonban, hogy az első próbaelszámolások nem adnak alapot messzemenő következtetéshez és vezetői döntésekhez. Itt kell kitűnnie annak, hogy mit kell még finomítani a rendszeren, illetve az adatgyűjtési módon. A vezetés a megfelelően működtetett kontrolling rendszer révén a költségvetési pénzek meghatározójánál, minisztériumi szinten kerülhet érvelő helyzetbe.

Hírforrás: Controlling sajátosságai költségvetési intézményekben / Aranyosi Imre, 2003. jan. 21. link
2004. február 25.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kontrolling-segit(ene_ervelni_a_fenntartonal
Régebbi hírforrás(ok): Controlling sajátosságai költségvetési intézményekben / Aranyosi Imre, 2003. jan. 21. link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról