Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvek, tankönyvek -- hallgatók egymás között: fáljmegosztón milliókat takarítanak meg maguknak

Az egyik magyar könyvmegosztó torrenten jelenleg közel 4.000 aktív torrent van, ezek mind könyvek, regények, szakkönyvek, hangoskönyvek, enciklopédiák, képregények, és néhány szoftver. A könyvek között egyaránt megtalálhatók klasszikus irodalmi munkák és friss ponyvaregények is.
A fájlok mérete minőségtől, terjedelemtől és a közzétett formátumtól függően változik, 1-2 Mbyte-tól kezdve akár több száz Mbyte (ritka esetben GByte) is lehet pl. CD-ROM vagy DVD-ROM esetén. A letöltés sebessége alapvetően attól függ, hogy éppen hányan osztják meg az adott dokumentumot -- a népszerű, vagy friss anyagokat általában többen, ezért gyorsabban is jönnek le. Az átlagos könyvek letöltése más műfaj, mint például a filmeké - egy átlagos regény kevesebb, mint egy perc alatt letöltődik, leggyakrabban doc, rtf vagy pdf formátumokban, de természetesen sok a képernyőre 'termett' fájlformátum is, például a djvu, lit, prc stb. formátumok. Míg a filmek letöltése több órát, illetve több napot is igénybe vehet, a könyveknél inkább percekről beszélhetünk. Sigmund Freud Pszichoanalízise kevesebb, mint egy perc alatt a számítógépünkön teremhet, negyed Mbyte sincsen, Herman Ottó A magyar halászat könyvének mindkét kötete már vaskosabb, 52 Mbyte, ez már akár fél órába is telhet letöltési sebességtől függően (gyors kapcsolattal és ha sokan osztják meg, ez sem több 3 percnél).
A torrentek közösségi oldalak, és természetesen tükrözik tagjaik ízlését, érdeklődési körét (ezen az oldalon például nagyon sok a történész és számítástechnikai szakanyag, illetve a szórakoztató irodalom).
A viszonylagos esetlegesség ellenére a bővülés hihetetlen, ezen a torrentoldalon napi 4-5 új dokumentum jelenik meg. Ez az oldal kb. fél éve indult, és tartalma máris sokszorosa a teljes magyar legálisan elérhető és letölthető e-book állománynak. Nagyon-nagyon durva becslés szerint csak ezen az oldalon elérhető anyagok értéke meghaladja a 2-3 millió forintot -- ha boltban vásárolnánk meg őket. Hasonló a helyzet külföldi anyagokkal is -- sokkal gyorsabb, egyszerűbb (és a közösségi értékítélet miatt minőségbiztosítottabb) letölteni SPSS tankönyvet szkennelve, mint online vásárolni, és megvárni a könyvet, vagy akár a dokumentumot. A legális könyvek értékét a rejtegetés és a reklámok miatt sokszor nehéz megítélni -- ha azonban letöltünk 4-5 teljes szövegű SPSS tankönyvet, öt perc alatt eldönthetjük, melyik kell nekünk. Az oldal tagjai túlnyomó többségükben könyvszerető, könyveket vásárló emberek, akiknek kulturálisan belefér és szeretett ez a formátum is és elfogadható ez az etika.
-- Fájlmegosztó oldalak -- legalitás ide vagy oda -- márpedig vannak. Ld. pl.: Bittorrent.lap.hu (MG)

Hírforrás: Rab Árpád Szörény ; Bittorrent.lap.hu
2009. szeptember 07.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvek_tankonyvek_hallgatok_kozott-faljmegoszton
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról