Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtár- és / kontra internethasználat

Van-e esélyegyenlőség a kulturális javakhoz való hozzáférés terén? Változtatnak-e a kialakult helyzeten -- a könyv megjelenéséhez képest -- új eszközök: a számítógép és az internet? Mint az az OSZK és a TÁRKI közös vizsgálatából kiderül, azok, akik könyv- és könyvtárhasználók, sokkal nagyobb eséllyel válnak internethasználóvá is. Az eszközök nem kizárják, hanem kiegészítik és egymás hatását erősítik. Tehát a kulturális javak kumulálódásával a hozzáféréssel rendelkezők előnyei tovább növekedtek azokkal szemben, akik mindezen javakkal nem rendelkeznek. A könyvtár egyike azon intézményeknek, amelyek segíthetnek e hátrányok csökkentésében. A részletek a Könyvtári Figyelő 2006/4. számában:
- Nagy Attila: Szakemberek helyett gépek? (Változási tendenciák a könyvtárhasználati szokásokban). p. 457-468
- Péterfi Rita: A könyvtárhasználati szokások alakulása a számítógép- és az intenethasználat tükrében. p. 468-485
Néhány adat: a legutóbbi olvasmány beszerzési forrása 1964 és 2005 közötti változása (%): könyvtár (22 -> 7), családi könyvtárból (9 -> 29), ismerőstől kölcsön (31 -> 16) (p. 458). Noha az iskolai végzettséggel növekszik a könyvtárhasználat is, a főiskolát ill. egyetemet végzettek 18,5 ill. 12.9%-a soha nem volt könyvtárhasználó (p. 462). 'A könyvtár azon intézmények egyike lehet, mely helyet ad, befogadja az adott települések szervezeteit, dokumentumaival, eszközparkjával, információival támogatja őket. Ez jó néhány helyen meg is van.' (p. 481)

Hírforrás: ref.: MG
2007. február 14.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtar-_es_/_kontra_internethasznalat
Régebbi hírforrás(ok): ref.: MG
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról