Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtár-definíció - szerep felől fogalmazva; egyre fontosabb tere a találkozásnak (Audunson)

Nagyon sokan vannak, akik az információ óceánjának a partján álldogálnak, vagy annak sekély részén, a part mentén navigálnak. Gyakran nem veszik észre a zátonyokat (vö.: álhírek), és ezért elakadnak. Segítségükre a könyvtáros siethet. Ezért van ma még nagyobb szükség olyan könyvtárosokra, akiknek megvan a képessége, hogy beevezzenek a mélyre, segítve másokat is a navigálásban - fejtette ki vízióját Ragnar Audunsom a MKE kompetencia konferenciáján.

A könyvtárost a szerepe felől definiálta: "A könyvtárosok szerepe, hogy támogassák a tanulással, irodalmi tapasztalattal, tudásmegosztással és véleményformálással kapcsolatos társadalmi folyamatokat, az irodalom és tudás rendezett gyűjteményére támaszkodva."
Ez nem új megközelítés, de eddig a könyvtárosok sokkal inkább a gyűjteménnyel foglalkoztak. Mindez megváltozott a digitalizáció hatására. "Az egyik eredménye a digitalizációnak, hogy megszabadított bennünket ettől a korláttól, amit a fizikai állomány követelt meg. Felszabadított minket, ezért kevesebb figyelmet kell fordítanunk az eszközökre, ami eben az esetben az állomány, és jobban koncentrálhatunk a célokra, a társadalmi folyamatokra, amelyek kijelölik feladatainkat." A könyvtárnak meg kell felelnie a társadalmi folyamatoknak és a gyűjteményszervezési folyamatoknak egyaránt.
Az Almpub projekt (Norvégia, Dánia, Svédország, Magyarország, Németország, Svájc; 2017) tanulságai szerint a könyvtárakra egyre inkább mint találkozóhelyekre van szükség.
- Azon könyvtárhasználók aránya, akik azt válaszolták, hogy voltak könyvtári rendezvényeken 1980 és 2005/6 között: stabil 5-6%; 2017-ben a Facebook megjelenése ellenére 30%, mely még növekedni is látszik. Magyarországon mindez 37%.
- A válaszadók 43%-a botlott bele ismerőseibe a könyvtárban, Magyarországon: 48%.
- 40% kezdeményezett beszélgetést idegenekkel a könyvtárban, Magyarországon: 45%.
- 27% elegyedett beszélgetésbe más érdeklődésű emberekkel, Magyarországon: 30%
- A magyarok 34%-a barátaival vagy kollégáival ment könyvtárba.
A könyvtár tehát változatos találkozási tér. A digitalizálás hatalmas igényt teremtett a fizikai találkozási helyek iránt - fejtegette Radnar Audunson.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról