Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtár Kft. -- sok könyvtáros szeretne benne dolgozni

A Stockholm melletti Nacka településen 2005-ben a könyvtárosok azt kérték a helyi önkormányzati vezetőktől, hogy maguk működtethessék a könyvtárat. 2006-ban ebből a célból szövetkezetet alapítottak, majd korlátolt felelősségű társaságot hoztak létre. A Dieselverkstaden AB jelenleg három közkönyvtárat működtet Svédországban. A könyvtárosok csak a vállalat tulajdonosai, a berendezések és a médiatár az önkormányzathoz tartozik. Egy ilyen vállalatnál nincsen tőkésítés, a különlegességét az adja, hogyan működnek.
A Dieselverkstaden AB-nak 17 alkalmazottja van, akik mellett sokan dolgoznak óradíjasként. Más könyvtárakhoz képest többen vannak a férfiak (az alkalmazottak fele) és a fiatalok (30 és 40 év közöttiek). A fiatal felnőttek fontos célközönség, ezért igyekeztek olyan embereket választani, akik ismerik e korosztály igényeit. A toborzással nincs sok gond, hiszen a vállalat népszerű a munkavállalók körében. Hosszú várólista van azokról, akik itt szeretnének dolgozni. Sokféle szakértelem van jelen, a munkatársaknak körülbelül a fele rendelkezik formális -- információs szakember, könyvtáros -- végzettséggel, a többiek között sok a tanár, a média, a film, az irodalom, a zene, a művészetek szakértői és művelői.
A Dieselverkstaden könyvtára formális vezetőség és igazgató nélkül működik. Mindenki felelősséget vállal a munkájáért, amitől -- a gazdasági és HR ügyekért felelős munkatárs szerint -- még produktívabb lesz a kollektíva. (A könyvtár mint vállalat; ref.: Tóth M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról