Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárat és könyvtárostanárt minden gyereknek! (olvasóink szavazatára)

A neves gyermekirodalmi szerző, Dawn Finch a CILIP és az Egyesült Királyság Iskolai Könyvtári Egyesülete (SLA) által kiosztott 'Az év diákkönyvtáros-asszisztense' díj átadása kapcsán fejti ki: minden diáknak szüksége van képzett könyvtárosok által vezetett iskolai könyvtárakhoz. Nem csak az olvasás- és szókincsfejlesztés miatt, hanem hogy a későbbiekben is örömmel vegyenek könyvet a kezükbe és olvasókká váljanak.
Az iskolai könyvtár nemcsak könyves terem, az iskolai könyvtárosság sem csak könyvpecsételés, hanem a diákok és olvasásuk megértése, nevelése, vezetésük a könyvek labirintusában, egészen addig, amíg az olvasás nem válik életük belső, elválaszthatatlan részévé. Tény, hogy az írás-olvasásban kiemelkedő diákok tanulmányi eredményeikben és utána is sikeresebbek társaiknál. (Emellett a könyvtár a szociális és érzelmi beilleszkedés, a jól-lét alapja, biztonságos 'harmadik helyet', 'menedékhelyet' kínálva az iskolában.) Ehhez magasan képzett könyvtárosok, könyvtárostanárok segítsége kell. Az iskolai könyvtárak ÉS a könyvtárostanárok mellett érvelés nem csak érdekvédelem: a gyermekek jövőjéről van szó. A könyvtárostanár napi tevékenységéról, vagy szükséges képesítésről gyakran sem a szülőknek, sem az iskolavezetésnek sincs elképzelése, így aztán sok helyen alulértékelik a könyvtárostanárok tevékenységét. A CILIP bátorít (és programjaival, kezdeményezéseivel -- mint amilyen fent említett díj is -- segítséget is ad): szülőként is álljunk ki az iskolai könyvtárak és a könyvtárostanárok nélkülözhetetlensége mellett. (ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról