Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári CRM 1977-ből -- 67%-os részvételi eredmény!

'Nagyon érdekes, hogy sokan még mindig nem veszik figyelembe a [könyvtári rendezvényre való] meghívás során, hogy kit érdekelhet az adott téma, legyen az kiállítás megnyitó, irodalmi est. Pedig már a hetvenes években is végeztek Magyarországon ilyen tevékenységet. Arató Antal, a jászberényi Városi-Járási Könyvtár egykori igazgatója (1970. szept. 1. - 1982.10.15) 1977-ben számolt be arról az új módszerről (Arató Antal : Új módszer az író-olvasó találkozóra meghívottak kiválasztására. In: Könyvtáros. 1977/7.), hogy a könyvkártyán lévő olvasó törzsszámok alapján öt évre visszamenőleg megkeresték azokat az olvasókat, akik olvasták Cseres könyveit. A strigulázás módszerével az író-olvasó találkozóra azt a 40 olvasót hívták meg, akik több könyvet is olvastak már az írótól, majd az alábbi szövegezésű levelet küldték ki: 'Kedves Olvasóink! Örömmel tapasztaltuk, hogy Ön az elmúlt időszakban Cseres Tibor könyvei közül többet is kölcsönzött könyvtárunkból. Bizonyára élményt jelentene Önnek, ha személyesen is találkozhatna az íróval. Szeretettel meghívjuk…' A 40 meghívott közül 27-en jöttek el, ami valljuk be, nagyon jó aránynak számít, ahhoz képest, hogy a céltalanul, protokollból elküldött drága meghívók megjelenési aránya csak 10-20%-os., és a könyvtárak többsége még ezt a módszert alkalmazza. Ráadásul, mint azt az akkor könyvtárunkban dolgozó munkatársaim elbeszéléséből megtudtam, ez a tevékenység akkor, egy hétig, több dolgozó idejét lekötötte, ma pedig viszonylag egyszerű algoritmusokkal a lekérdezéstől és a megcímzett meghívókig is csak pár percet venne igénybe.' - F: Nagy Nikolett szakdolgozata, 'Az ügyfél nem fél ügy', 2007
-- E művelet ma az olvasótól való, pl. beiratkozáskori engedélykérés után lehetséges. És felettébb kívánatos. A könyvtári CRM-ről összefoglalóan: (MG)

Hírforrás: Nagy Nikolett szakdolgozata, 'Az ügyfél nem fél ügy', 2007
2007. május 23.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtari_crm_1977-bol_67%-os_reszveteli_eredmeny
Régebbi hírforrás(ok): Nagy Nikolett szakdolgozata, 'Az ügyfél nem fél ügy', 2007
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról