Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtáros a titkosszolgálat ellenében (olvasóink szavazatára)

Hol a határ, meddig mehet el az állam az állampolgárok korlátozásában, mit tehet és engedhet meg magának egy állami szerv? Ilyen kérdéseket vet fel Alison Macrina, aki könyvtárosoknak tart felvilágosító előadásokat a digitális szólásszabadságról, az állampolgári jogokról, a megfigyelési törvényekről, a hivatalos beidézések jogtalanságáról. Bevallása szerint Snowden esete után kezdett el behatóbban foglalkozni a titkosítási törvénnyel, valamint az addig természetesnek tűnő szabadságjogok megsértésének tényleges lehetőségével.
Az ALA (Amerikai Könyvtárosok Szövetsége) 1939 óta alaptörvénynek tekinti a magánélet sérthetetlenségét. A könyvtárakban olvasó, számítógépező felhasználók joggal kérhetik számon: hogyan védik meg a könyvtárak a jogaikat, hová kerülnek a személyes adataik, kik és milyen formában juthatnak hozzá?
A Patriot Act óta az amerikai kormány kikérheti a könyvtáraktól a felhasználók személyes adatait, anélkül, hogy erről a 'megfigyeltek' tudomást szereznének.
A könyvtárosok már régóta részt vesznek a megfigyelés elleni harcban. Volt olyan könyvtáros is, akit azért börtönöztek be, mert nem volt hajlandó Vietnam- ellenes felszólalók ellen tanúskodni.
A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után több könyvtárat felszólítottak arra, hogy adják ki a felhasználók adatait. Válaszként a könyvtárakban figyelmeztető felhívást helyeztek el a visszásságok elkerülése végett, valamint olyan programokat szerveztek, ahol megtanították a felhasználókat, hogyan biztosíthatják be magukat a nem kívánt érdeklődés ellen.
Az ALA megtesz mindent annak érdekében, hogy az olvasókat tájékoztassa a jogaikról, valamint csatlakoztak olyan emberi szabadságjogokat megvédeni kívánó csoportokhoz, melyek a fennálló, megkérdőjelezhető szándékkal létrehozott törvényeket kívánják megváltoztatni. (ref.: NM)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról