Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Könyvtárpolitika, gyakorlat és kultúra - a radikális befogadás irányába (olvasóink szavazatára)

Az ALA etikai kódexe szerint a könyvtár célja szolgálni és segíteni a könyvtár körzetében élőket, függetlenül azok anyagi vagy szociális hátterétől. A könyvtárak programjai azonban jellemzően nem kavarják fel az állóvizet, nem okoznak problémát a nagyközönséggel, valamint a fenntartóval kialakult viszonyban. Ám ideje radikálisabban fellépni, a szociális érzékenységet előtérbe helyezni, függetlenül mások véleményétől. Álljon itt néhány pozitív példa a határozottabb megnyilvánulásokra:
1. Egy egyetemi csoport szerint a felszínen látszólag egyenlően bántak a fehér és a fekete hallgatókkal, de a valóságban a feketéknek még mindig küzdeniük kellett mások előítéletével. Saját kiadású magazinokkal szemléltették a meg nem értés igazságtalanságát és keserűségét.
2. A könyvtárnak az a dolga, hogy a hátrányos helyzetben élőknek is mindazt megadja, amit saját anyagi keretein belül megengedhet. Sok vallási csoport képviseli magát az egyenlőség elérését célzó könyvtári programokban. A radikális szemléletű könyvtárban mindenki szívesen látott vendég, senkit nem kritizálnak. Bárki elvárások nélkül látogathatja az intézményt. Az ideális könyvtár túlmegy az elfogadás tényén, legfőbb céljának a korlátok megszüntetését tekinti.
3. Philadelphiában egy közkönyvtár kiállítás útján tájékoztatta olvasóit a mindenkit megillető alapvető emberi jogokról. A kiállítás a fiatalkorú elítéltek tragikus helyzetét elemezte egy üres cella felállításával. A látogatók megtapasztalhatták az elidegenedés, az egyedüllét, a bezártság érzését.
4. A Chili közkönyvtár (New York állam) biztonságos és megértő környezetet biztosít a meleg / transzszexuális fiataloknak. A felmérések alapján nagy szükség van egy ilyen típusú közegre.
Az elnyomás ellen létrejött csoportok ünneplik a sokszínűséget, ezzel együtt hangoztatják a radikális konfrontáció szükségességét. Legfontosabb megérteni: az alapvető emberi jogok elfogadása és betartása politikai nyomásra sem változhat meg. (ref.: Nagy Marianna)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról