Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közös tudás, közös hozzáférés - azaz crowdsourcing a könyvtárban

Annak, aki nem talált sok vonatkozó tartalmat az Országos Könyvtári Napok mottója - Közös tudás, közös hozzáférés - szerint a rendezvényen (vö.: link ), Moldován István által közvetített két példa is ajánlható (MG)
Két jó, friss külföldi példa is a kezembe akadt, talán érdemes tanulni belőle:
- Osztrák nemzeti könyvtár link
Az ÖNB link 1920-30. közötti légifotóit digitalizálta és tette online hozzáférhetővé. Az érdeklődő közönség pedig többféle módon is segítheti a közel 5000 fotó feldolgozását; kategorizálással, tag-eléssel, térképen való beazonosítással. Ezek ellenőrzését is önkéntesek végezhetik. Az ÖNB első crowdsourcing projektje 2018. októberében indult, de az URL cím alapján, nem az egyetlen ilyen, valószínűleg, több is várható.
link
- Library of Congress - link
A Kongresszusi könyvtár is idén, 2018. őszén jelentkezett egy külön crowdsourcing oldallal, amelyben egyből hat kampány indult, digitalizált kéziratok átírására. A projekt számára Concordia néven egy külön open source szoftvert is kifejlesztettek, amely az alábbi címen bárki számára elérhető, használható
link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról