Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közös tudás, közös hozzáférés - komolyan?

Ha már téma link , de nem derül ki itt ezúttal sem link , akkor az ember gondolkodóba esik. - Számomra a közös tudás és közösségi hozzáférés azt jelenti, hogy elismerjük: együtt vagyunk a tudás letéteményesei, azaz nem csak mi, pl. a könyvtár. Ha ezt komolyan vesszük, akkor a könyvtár falain kívüli tapasztalatok is a szolgáltatás részei, melyet a könyvtár a saját tulajdonában lévő forrásokkal, dokumentumokkal együtt számba vesz, és az érintett felekkel való megállapodás alapján, egy merítéssel kínál. Ennek feltétele a használók forrásként való "kezelése". Egymásnak szolgáltatunk és (el)fogadjuk egymás kínálatát.
Nézzünk múzeumi példákat:
1. A szlovén múzeumi rendszer becsatornáz nyilvános vagy nem nyilvános magángyűjteményeket is. Nyilvános pl. Kambresko nevű település a szlovén-olasz határ innenső oldalán, ahol egy lelkes amatőr gyűjtő saját lakásában várja az érdeklődőket. De vannak nem nyilvános gyűjtemények, amelyeket a család engedélyével tartanak nyilván. (A vonatkozó fotók: link -n: a "múzeum"-családi ház épülete; a fogadótér Tito-képpel - egykori kocsma fala; az I. világháború relikviái, női szemmel(!), a tetőtérben.)
2. A Szlovén Etnográfiai Múzeum link tematikus kínálata a hagyományos gyűjteményén kívül kiegészül a tág közösség tudásával. A múzeum munkatársai módszeresen megszólítanak menekülteket, hajléktalanokat, különböző szakmák képviselőit, vagy éppen speciális szexuális érdeklődésű embereket. Kikérdezik őket tapasztalataikról, életükről. Így fordulhat elő, hogy "A természet és a kultúra" állandó kiállítás - "Én, mi és mások - A világom képei" link - keretében kis időszaki kiállítás nyílik pl. egy fiatal által gyűjtött pólókból és a hozzájuk tartozó történetekből. Vagy éppen régi cipőkből, hasonló módon. A múzeum tehát a közösség tudását reprezentálja - mellyel egyben a közösség általi elismertségét is megteremti.

Az egyén, a kis- és a tágabb közösség identitását együttesen építi - átjárható kapcsolatokat teremtve közöttük.

A küldetés nem csak a szakemberek által előállított, kontrollált tárgyak és ismeretek összessége. Hanem bátorság a tudás demokratizálására, nyitás az új, váratlan asszociációk, új tudáselemek felé. Ez nyilván kultúraváltást kíván a gyakran befelé forduló személyiségű gyűjteménykezelőktől.
A Szlovén Etnográfiai Múzeum a magyar Cselekvő Közösségek szlovén projektjének látogatóit a múzeum méztermelést bemutató kiállítása link kapcsán olyan mézzel kínálta, melyet a múzeummal szomszéd épület tetején telepített méhcsalád termelt. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. szeptember 11.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kozos_tudas_kozos_hozzaferes_-_komolyan
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról