Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kutatási adatok menedzsmentje és adattudatosság - növekvő igény az ezt értő könyvtárosokra

Koltay Tibor "Research Data Management and Data Literacies" azaz: A kutatási adatok menedzselése és az adatműveltség című könyvének hétfői bemutatója kapcsán készült recenziójában Németh Márton kiemelte: "Hangsúlyos kockázatként jelenik meg, hogy a könyvtárosoknak számos esetben nincsenek meg az ehhez szükséges készségei és képességei, illetve az egyes tudományterületekhez kötődő speciális tudásuk, melynek segítségével a kutatási adatok menedzselését el tudnák látni." Ennek kapcsán ajánlásokat is megfogalmaz arra, hogy miként emelkedhetnek felül a kutatókkal szoros partnerségben ezeken a kihívásokon.

A könyvtáros a kutató nélkülözhetetlen partnere lehet, ha támogatást nyújt a kutatási adatok kezeléséhez, például a kutatási pályázatokban kötelezővé vált adatkezelési tervek elkészítésének terén. Az ehhez szükséges tudás biztosíthatja az egyetemeken vagy kutatóintézetekben dolgozó könyvtárosok erős pozícióját. Ezek minősége azonban változó, viszont további keresletet támaszthat a területet ismerő könyvtárosok iránt. Holl András (MTA könyvtára) hozzászólásában viszont jelezte, hogy nincs még jól átgondolva ennek módszertana, de remélhetőleg ki fog alakulni.

Az is elhangzott, hogy FAIR módon kell nyújtanunk információt (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable - megtalálható, hozzáférhető, együttműködésen alapuló, újrahasznosítható). Ezzel elérhetjük, hogy inkább kevesebbet, de jobb minőségben szolgáltassunk.
Z. Karvalics László elmondta, hogy a mesterséges intelligencia hatására még nagyobb szükség van az adatok kezelésére illetve értelmezésére. Ehhez értő könyvtáros azonban kevés van. A könyvhöz ugyanakkor hozzátenné még két új fogalom, a "futures literacy" és az "information metaliteracy" témaköreit is. (összeáll.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mennyire segíted hallgatóidat a kutatásban? - FAIR program link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról