Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Lebegő állomány - a Kölni Egyetemi és Városi Könyvtár projektje

A Kölni Egyetemi és Városi Könyvtár (USB Köln link ) több mint 4 millió kötettel Észak-Rajna-Vesztfália legnagyobb könyvtára. A raktári rendszer terveinek kidolgozása kapcsán az egyetem 2017-ben megbízott egy szakembert, aki kétféle megoldást vizsgált meg: egy manuális üzemeltetésű és egy teljesen automatizált raktározási és kiszolgálási rendszert (Automatic Storage and Retrieval System, ASRS). A felmérések kimutatták, hogy az ASRS technológia mind a kiépítés, mind a későbbi üzemeltetési költségek szempontjából kedvezőbb megoldás lehet.
A terv második eleme az "okos polcok" bevezetése, ami lehetővé teszi, hogy a polcokba épített RFID-olvasók segítségével a használó a katalógusban a lehető legpontosabban tudjon tájékozódni az adott könyv aktuális hollétéről. A használat után pedig bármelyik polcra visszaoszthatja azt, mivel a rendszer nyomon követi a dokumentumok pontos helyét. Ez a módszer kaotikus vagy dinamikus raktározásnak nevezhető, s a megfelelő technológiai feltételek mellett könnyedén, hatékonyan és olcsón működtethető. A cikk ismerteti a tervek megvalósításához szükséges szoftveres eszközöket is, melyek az integrált könyvtári rendszerrel együttműködve a külső raktári kötetek kikérésére és a belső állomány köteteinek helymegjelölésére szolgálnak.
Az új külső raktár megvalósításával a könyvtár új kihívások elé tekint a dokumentumszolgáltatás logisztikai összehangolását illetően. Felméréseik alapján állományuknak mindössze 5%-a van intenzív használatban, így teljes mértékben igazolható a külső helyszínen való tárolás. Ha sikerül kidolgozni, hogy a legtöbbet forgalmazott állomány szabadon hozzáférhető legyen, akkor csökkennek a logisztikai költségek és a dokumentumok kézhezvételének várható ideje is.
A technológiai problémák azonban a rendszer működtetésében komoly fennakadásokat okozhatnak. A cikk szerzője szerint ezek kezelésére egyelőre nem áll rendelkezésre kész forgatókönyv és elegendő tapasztalat, de a tervek biztatóak, egyúttal pedig új irányt mutathatnak a könyvtárak számára. (A "folyékony" könyvtár koncepciója: elképzelések a dinamikus raktári rend megvalósítására a Kölni Egyetemi és Városi Könyvtárban; ref.: Mészáros T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról