Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

'Lebegő könyvgyűjtemény' -- kihívás az ODR-szemléletnek?

'Bevezették az ún. lebegő könyvgyűjtemény fogalmát: e szerint a könyvtárközi kölcsönzés keretében a valamely könyvtárnak elküldött művet a kérő könyvtárban tartják mindaddig, amíg valaki nem kéri ismét. A megyei könyvtár az újonnan vett könyvet annak a könyvtárnak továbbítja, ahonnan azt először kérik, ezután a könyvtárakban körözik az új könyveket.' -- olvasható a TMT 2006/4. számában, A norvég könyvtári rendszer, új kihívások a látóhatáron c. cikkben. A jelenség nem teljesen új (a KIT kétszer is írt róla korábban), bár idehaza merőben szokatlan; a gyűjtemény szempontjai helyett a használókat helyezi középpontba. Nyugati közkönyvtárakban egyre gyakoribb, hogy pl. a városi könyvtári hálózatban kért dokumentum a kérő könyvtárban marad, míg onnan el nem kérik. Hiszen a kifejezett olvasói igény fontosabb, mint a korábban elgondolt adminisztratív elgondolás. E mentén tovább gondolkodva eljuthatunk az olvasói igények által alakított, finomított állományig. Ilyen módon nem alakul ki egyfajta hierarchiára alapuló, mesterségesen elképzelt, kétszintű könyvtári rendszer -- vö.: ODR-könyvtárak és a 'maradék' --, hanem a tényleges használói igények (és szolgáltatások) irányítják a rendszert -- amely egyébként egyben a minőségirányítás alapelve is. Ha tehát minőségirányítás gyakorlati alkalmazása teret nyer, akkor az átértékelheti a jelenlegi könyvtári hierarchiákat is.

Régebbi hírforrás(ok): MG
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról