Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Megkérdeztük: Mennyire hiteles számodra az országos könyvtári statisztika?

A minőségirányítás egyik oszlopa a tények alapján hozott döntések. Ami érdekében megbízható adatokat érdemes gyűjteni. A múlt heti kérdés arra is választ ad: mennyire sikerült az egész minőségirányítást stabil alapokra helyezni. Nos: a beérkezett tájékoztató jellegű adatok alapján ez közepes és elégséges osztályzat. Kb. ennyire. A diagramot ld.: link .
S mivel a megbízható szakmai döntéshozatal is erősen támaszkodik az országos statisztikai adatokra, akár az egyes könyvtárakban a benchmarkok, így a megbízhatóság kihat a szakma egészének fejlődésére. Már ha a tények fontosak ilyen szempontból.
A könyvtárak statisztikai adatszolgáltatásának megújítására több kísérlet történt: rendre összeültek a szakemberek. Történetesen azok, akik a régóta kritizált rendszereket alkották. Munkájuk eredménye eddig legalábbis kevéssé változott. Ahogyan az sem, hogy félhomályos folyosókon újra és újra elmondják a kollégák: hogyan születnek azok az adatok, amelyek később megjelennek az országos összegzésben. Melyben aztán ehhez mérten hisznek is. De talán lehet megújulás ebben is. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): A jelen statisztika alapján nem hitelesek könyvtári adataink - a Könyvtári Intézet fog irányítani link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról