Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megújítja a környék KSZR-könyvtárakat a városi könyvtár

A nyolcvanas-kilencvenes években a térség hozzánk tartozó 45 településére úgynevezett ellátórendszerben szállítottuk ki a könyveket - bocsátotta előre Bognár Csilla (Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa). - Ez azt jelenti, hogy a települések önkormányzatai bizonyos összeget fizettek a Halis István Városi Könyvtárnak, s ebből a pénzből vásároltunk könyveket a községek, falvak könyvtárainak. Sajnos azonban, gyakran minimális összeget szántak erre a célra az önkormányzatok. Ráadásul, ha kivittük azt a kevés könyvet is, akkor megesett, hogy amikor a következő alkalommal mentünk, ugyanúgy találtuk az előző szállítmányt, mint ahogy leraktuk, hozzá sem nyúlt senki... A könyvtár teendői mindig csak úgy rajta maradtak valakin, de az is megesett, hogy folyamatosan cserélődtek az emberek, rendszerezés, állományellenőrzés nem történt, az egész egyfajta raktár-jelleget öltött, ahol a régi könyveket tárolták. Nem csoda, hogy a település lakói nem szívesen látogatták a könyvtárat. Persze, voltak kivételek. Az új szisztéma, a mozgókönyvtári ellátás 2005-ben indult el, a rendszerhez a nagykanizsai könyvtár elsőként csatlakozott. Ez úgy működött, hogy egy autóra való könyvet összepakoltunk, kivittük a településekre, s "turkálószerűen" válogathattak közülük a könyvtárhasználók. Ekkor kezdtünk bekapcsolódni a kistelepülési könyvtárosok munkájába is, segítettünk a felgyűlt állományt rendszerezni, s igyekeztünk szakmai tanácsokat adni nekik a könyvtár működtetéséhez. A folyamat tavaly teljesedett ki - szögezte le Bognár Csilla.
- A kistelepüléseink könyvtárosainak (akikkel kapcsolatban az állandóságra törekszünk, s ezt kérjük a polgármesterektől is) rendszeresen szakmai továbbképzéseket tartunk - folytatta Bognár Csilla. - Arra is próbáljuk őket rávezetni, hogyan szervezzenek olyan programokat a könyvtárukban, melyekkel újabb olvasókat csábíthatnak be.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról