Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mesterséges intelligencia jelzi előre a könyvtárhasználatot

A Rush Rhees Könyvtár link a Rochesteri Egyetem központi könyvtára. Annak érdekében, hogy felmérjék, pontosan hány használójuk van, és mely könyvtári tereket használnak ki leginkább, úttörő adatgyűjtő programba kezdtek. A tervezés fázisában egy olyan korszerű beléptetőrendszert telepítettek közvetlenül a könyvtár bejárata elé, amely mindkét irányból rögzíti az átmenő forgalmat. A technológiával automatikusan figyelhető egy adott térben az emberek mozgása, az így készülő statisztikát pedig online adatbázisban tárolják.
A projekt kiindulópontjául a bejárat közelébe telepített kapuk nyújtotta információk szolgáltak. A négy bejárattal rendelkező és más egyetemi épületekhez is átjárhatóságot biztosító tér elég komplex kísérleti terepnek bizonyult a mélytanulási eszközök és az adatfeldolgozási munkafolyamatok kipróbálására, valamint a deep learning algoritmus betanítására. A modell mindig az elmúlt hét nap adataiból következteti ki a látogatók számát a következő hétre. Az irányszám a kapuk összetartozó érkezési és távozási adataiból, valamint a heti és szezonális látogatási trendek jellegzetességeiből tevődik össze. A kinyert adatokat adatvizualizációt követően értékelik. A sikeres pilotprojekt után hét további beléptetőkaput telepítettek a campus többi könyvtárépületéhez is. Ennélfogva immár lehetséges az egyetemi könyvtár számára, hogy széles skálán értelmezze és előrejelezze a használók mozgását a különböző épületekben. Az adatvizualizáció a Tableau szoftverének segítségével történik, amely igény szerint könnyen szűrhető látogatottsági adatokat biztosít.
Jelenleg az adatgyűjtés, -elemzés és -megosztás fenntarthatóságán dolgoznak, felhasználva a campus adattárhelyét és szem előtt tartva az automatikus üzemmódot. Ezáltal az adatok a campus más szervezetei számára is hozzáférhetővé válnak, valamint a projekt tovább öregbíti a könyvtár jó hírnevét az egyetemen, hangsúlyozva annak innovatív jellegét. (Prediktív elemzőeszközök használata a könyvtári látogatottság mérésére; ref.: Bódog A.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról