Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mi a MI? (mesterséges intelligencia)

Az MI életünk szinte minden területét érinti, a webes kereséstől az emailek spam-szűréséig. Jelen van az Apple Siri, Microsoft Cortana, Amazon Alexa és a Google Assistant beszédfelismerésében, feldolgozásában és válaszadásban. Segíti az önvezető autók számítógépes látását vagy az ételszállító robotokat. Nem mély megértésről, hanem perceptuális felismerésről van szó. Hatékonyabban és rutinosabban ismeri fel a mintázatokat, mint az emberek.
Az MI az utóbbi évtizedben terjed el a kép, hang és szöveges keresésben. A számítógépes nyelvi feldolgozás (NLP) a nyelv megértésére szolgál. Új lehetőségeket nyitott az egyetemi kutatásban. Sokkal nagyobb korpuszelemzést, témaazonosítást, tárgyfelismerést és jobb teljesítményű hangulatelemzést tesz lehetővé. A gépi látás alkalmazása sok tudományterületen elterjedt a képek és videók megértésében a fizikától a neurobiológiáig. A gépi tanulás (machine learning) drámaian felgyorsítja a statisztikai mintázat felismerést a példákból tanulással.
A gépek nem önmagukat tanítják. Rengeteg emberi munka és felcímkézett adat szükséges hozzá. A hatalmas adatmennyiség, a számítógépes teljesítmény és a tanulás folyamatának mélyebb megismerése adja a mély tanulást. Ez mesterséges neurális hálózatokat használ. Ahhoz hasonlóan, ahogy a neuronok működnek az agyban, a neurális hálózatok idővel új funkciókat tanulnak. Ez lehetővé teszi a nem felügyelt tanulást is. A gép saját maga alkot osztályokat végtelen számú kép alapján. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról