Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Miért jó, ha a fiúk lányos könyveket (is) olvasnak? (olvasóink szavazatára)

Caroline Paul a legújabb könyvéről mesélt a gyerekeknek - egy iskola azonban visszautasította, mivel a téma kirekesztené a fiúkat.
A könyv, The Gutsy Girl: Escapades for Your Life of Epic Adventure, valóban úgy kezdődik, hogy "Dear Gutsy Girl", azaz a "merész lányt" szólítja meg. Az illusztrációkon is lányok láthatóak, azonban ez nem jelenti azt, hogy kirekeszti a fiúkat; csupán annyit, hogy a könyv nem róluk szól. Ez a két dolog azonban a fiúk esetében, úgy tűnik, ugyanaz.
- A kötelező olvasmányokra gondoltam, amiket általánosban olvastam. Ezekben a könyvekben nem igazán voltak női szereplők, és a történetük is nagyon távol állt az életemtől. Mégis el kellett olvasnom őket. Amiért hálás vagyok - mondta Paul.
Egy másik "lányos könyv" szerzője, Shannon Hale is hasonló esetet élt át. Mikor ellátogatott egy iskolába, látta, hogy sok szék üresen maradt. A fiúkat ugyanis elengedték a programról. A lányoktól elvárják, hogy fiúkról olvassanak, senki sem gondol arra, hogy részt kell-e venniük az összejövetelen. A fiúkat azonban rögtön felmentik.
Azért olvasunk, hogy többféle perspektívát megtapasztaljunk. Azért, hogy rajtunk kívül más emberekről és helyzetekről tanuljunk. Azért, hogy felkészüljünk az életre. Ebből kifolyólag arra neveljük a fiúkat, hogy ne törődjenek más emberek tapasztalataival, és a saját igényeiket helyezzék a középpontba. Úgy neveljük őket, hogy ne legyenek empatikusak. A felnőttek ragaszkodása ahhoz, hogy a fiúk csak fiús dolgokat akarnak, káros hatással van a lányokra és a fiúkra is.
Hale szerint az, hogy a fiúknak nem kellene lányokról olvasniuk, azt jelenti, hogy szégyellni való dolog érdeklődni az iránt, amit a lányok csinálnak vagy gondolnak. És ez a megállapítás egyenesen az erőszakhoz vezet.
Ha a fiúk csak férfi szerzők férfiakról szóló könyveit olvassák, az két dologra fogja megtanítani őket: arra, hogy a lányok csak tárgyak, díjak, amiket megnyerhetnek, valamint, hogy a fiúk mennek és csinálják a dolgukat, ameddig a lányok várják, hogy megmentsék őket. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról