Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mikor lesz CERTIDOC-minősítés Budapesten -- a júniusi továbbképzés 2.

(A múlt héten közölt anyag link folytatása.) Nagy eredmény volt az összes létező, látens problémát felvetető 'éles' vizsgáztatás. A kérdések több ponton megegyeznek az ADBS által már korábban felvetett problémákkal. Néhány, a résztvevők gondolataiból:
- A szakma fontosnak tartja a kompetenciák elismerését.
- A minősítések alacsony európai száma lassíthatja a folyamatot.
- Az MKE-t érdekelnék olyan tanulmányok, mint pl. a minősítettek beszámolói, minősítésre beadott példaanyagok (az ADBS azóta már küldött is ilyeneket).
- Probléma a négy minősítési szintre bontás, különösen a két középső szint esetében, terminológiában és szakmai elvárásokban is. (Ez más országokban is felmerült. Az ADBS most kezd foglalkozni az un. profiltípusok szerinti minősítésen. Az MKE jelezte, hogy szívesen együttműködne e munkában.
- A minősítés akkor is hasznos lehet, ha továbbképzésre inspirál.
- A minősítés bevezetése komoly befektetést is igényel: titkárság fenntartása (a legtöbb esetben heti 12-15 órás munka), kommunikáció, az első minősítettek támogatása és az új jelöltek motiválása.
A jelenlévők szerint a CERTIDOC a könyvtári szövetségek és a könyvtárfenntartók együttműködése esetén válhat sikeressé Magyarországon. A KI lehetségesnek tartja a CERTIDOC bevezetését Magyarországon -- a könyvtárak minősítési programjával egyidőben.
Külön köszönet jár az önkéntes jelöltnek, aki lehetőséget adott, és így nagyban hozzájárult ahhoz, hogy szakmai életútján keresztül a résztvevők 'élesben' szembesülhettek a CERTIDOC előnyeivel és buktatóival. (Grebot Ágnes)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról