Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Minőséget biztosíthat - és életeket menthet - a Kamara (videó)

Covid osztályokon bevethető önkénteseket képez a Magyar Orvosi Kamara győri elnöke, de szerinte a hazai egészségügynek még a következő 100 évben is szüksége lesz civil segítségre. Megnéztük, mit tanulnak a laikusok a pár órás egészségügyi tréning alatt. (444)
A külföldön tapasztalatokat szerzett dr. Szijjártó László ismeri a hazai hierarchikus, illetve a holland team-rendszerű ellátási rendet. Munkatársaival nem vár felsőbb utasításra, az egészségügyi helyzetet látva vette kézbe a helyzetet. Hogy kapnak-e engedélyt arra, hogy a képzett önkéntesek ténylegesen segítsenek is, még bizonytalan. "Én, mint orvos meg kamarai tisztviselő nem tehetek mást; nekem kötelességem. Nem igazodhatok ahhoz, hogy a politika vagy bárki más mit vár el tőlem. Nekem egyetlen dolgom van, hogy a beteget a legjobb tudásom szerint ellássam." "Nem azt nézik, hogy a minőség - ami meghatározná, hogy milyen szintet kellene tartanunk - megvan-e, hanem azt nézik, hogy van-e még egy ápoló vagy egy orvos. Addig lehet. Az utolsó töltényig. Ez történik 30 éve. Megszoktuk, és most a Covid-osztályokon ez fölerősödik. Eddig is, a minőséggarancia-hiányosságok miatt meghaltak emberek. Korábban is volt téma, hogy milyen magas a kórházi fertőzések aránya. És megszoktuk. A rendszer szereplői is megszokták, meg önök is, mint laikusok: mert ilyen a kórház, ilyen az ellátás. ... Látható, hogy ez nagyon beteg rendszer. Az egészségügy gyakran sokkal betegebb, mint maga a beteg, akit ellát. ... Amikor én ezt mondom, akkor a kollégáim zöme - ha csak ezt a részt nézik belőle - azonnal megsértődik, hogy én kritizálom őket, pedig ők kiteszik a lelküket. Pedig én nem őket kritizálom, hanem azt a rendszert, aminek ők a szenvedői, és azt néha maguk sem látják." "Ha ez zöld utat kap, akkor elképzelhető, hogy az országban minden megyében nem az önkénteseket fogjuk képezni, hanem negyven trénert. És az a negyven tréner visszamegy a saját kis helyére, és pár nap alatt ezer önkéntest képez ki. - Na, ez már egy hadsereg!" (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról