Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Mit kölcsönözhetünk a könyvtárakból? (olvasóink szavazatára)

A mai könyvtárak már nem csak könyveket, e-könyveket kölcsönöznek. Tortasütő,teleszkóp, horgászbot, varrógép, társasjáték, GoPro kamera kölcsönzése is megoldható.
Az elektronikus tartalmak felé történt elmozdulás lehetőséget adott a könyvtárak számára a társdalom életében betöltött szerepük újraértékelésében, fejtette ki Larry Neal, az Amerikai Közkönyvtárak Szövetségének elnöke.
David Lankes egyetemi professzor szerint a megszorítások idején a könyvtárak is nagyobb figyelmet szenteltek a lakossági igényeknek. Elmondása szerint a vezetőség rájött, hogy egyre inkább a közösség igényeit kell teljesíteni. Ha kell, 3D nyomtató, ha kell, horgászbotok beszerzésével.
Volt már példa egy konyha kialakítására is, ahol receptek feldolgozásán keresztül matematikát tanítanak, és az olvasáskészséget is fejlesztik.
Mobil hotspot kölcsönzésére is lehetőség adódik a nagyobb közkönyvtárakban az olvasók legnagyobb örömére.
A játék- és társasjáték kölcsönzés lassan már megszokottá válik, mégis nehézséget okozhat egy nyári tábor, melynek ideje alatt több száz gyermek megfordul a könyvtárakban és használja is a játékokat.
A Berkeley könyvtárban gépeket / szerszámokat is lehet kölcsönözni, egyetlen feltétel a 18. életév betöltése. (ref.: NM)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról