Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mit tehet az olvasó a könyvtárak megmentéséért Amerikában?

A könyvtárak használóinak ad hasznos tanácsokat egy blogbejegyzés, hogy mit is tehet az egyén, amikor a helyi könyvtárat bezárás, létszámleépítés vagy költségvetés-csökkentése fenyegeti.
A listán olyan magától értetődő dolgok szerepelnek, mint könyvek, audiovizuális anyagok, sőt, pénz adományozása, például egy Könyvtári Baráti Kör keretében. Ha nem telik nagyobb pénzadományra, akkor hozzájárulhatunk önkéntes munkával is könyvtárunk mindennapjaihoz. A létszámleépítések idején minden segítség jól jön: a könyvek helyrerakása, programok szervezése és felvigyázása, részvétel könyvkiárusításban és hasonló pénzszerző akciókban, oktatás, mint például hogy kell használni az e-könyv olvasókat vagy valamelyik számítógépes programot, előadás vagy tanfolyam tartása saját szakterületünkről, író-olvasó találkozó szervezése, stb. A helyi könyvtárosok meg tudják mondani, hol van a legnagyobb szükség segítségre. A javaslatok között szerepel még a döntéshozók, helyi önkormányzatok és hasonló potentátok meggyőzése a könyvtár fontosságáról egyénileg és nyilvános demonstrációkkal, tiltakozó akciókkal, szavazásokkal. Érdemes alternatív megoldásokat javasolni a döntéshozóknak, akik számára egy-egy verzió esetleg kevésbé kézenfekvő. A közösségi média szerepe sem elhanyagolható, hiszen az olvasók egy része kizárólag így tájékozódik manapság. Végezetül, a legfontosabb tanács (a referáló szerint): járjunk könyvtárba és kölcsönözzünk ki könyveket! (ref.: HWJ)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról