Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Motiváció és üzemgazdaságtan

A legutóbbi időkben számos vállalat rendkívül pozitív tapasztalatokra tett szert a motivációnak egy olyan formájával kapcsolatban, amely ellentmondani látszik minden eddigi ismeretnek és a hagyományos beidegződéseknek. A cikk a moticávióval kapcsolatos standard megállapításokon túl új szempontot világít meg: "...el kell sajátítani az üzemgazdaságtan alapjait. Aki megérti az összefüggéseket és a saját bőrén érzi a piacok nyomását, önmagától is kifejleszti a kötelességtudatosságot és a vállalati gondolkodást. A megfelelő vállalati kultúrában, ahol minden dolgozót bevonnak az újítási intézkedés aktív és felelősségteljes tervezési és kialakítási folyamatába, szinte magától adódik, hogy a vállalat számára mi a helyes és mi a helytelen. Ennek nagyobb hatása lehet, mint az utasításoknak vagy az előírásoknak."

-- A hazai könyvtárak működtetésében és felügyeletében egyelőre nem dominálnak az üzemgazdaságtani megközelítések, kevés az erre vonatkozó irodalom is. A használói elégedettség és a források optimalizálása érdekében azonban fontos tudni, hogy a munkaerő-, eszköz-, dokumentum- ill. egyéb tényezők beszerzése által mennyiben növekszik illetve csökken az ún. határhaszon. Erre jellemző, hogy a befektetés növelésével (pl. egy egységnyi dokumentum beszerzése) egy ideig növekszik, aztán csökkenőre vált (pl. azonos témában a sokadik dokumentum beszerzése egyre kevésbé eredményez használói elégedettség-növekedést). Amennyiben e határokat a könyvtár nem tapintja ki, erőforrás-felhasználása pazarlóvá válik, vagy az marad. (MG)

Hírforrás: Motiváció egészen új módon. In: HR hírlevél 2 (2003) 21; link
2003. május 28.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=motivacio_es_uzemgazdasagtan
Régebbi hírforrás(ok): Motiváció egészen új módon. In: HR hírlevél 2 (2003) 21; link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról