Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Némileg tartunk az LMBT-tartalomtól

2014 őszén a Háttér Társaság egy Európa Tanácsi esélyegyenlőségi ajánlás magyarországi végrehajtásának eredményeit összegző kiadványt postázott 54 hazai egyetemi, közművelődési, egyházi és szakkönyvtárnak. A kiadvány bevételezésének hajlandóságát és helyzetét az adott könyvtárak online katalógusának monitorozásával kívántuk feltérképezni.
- Az első lekereséskor, három hónappal a kézhezvétel után 16 könyvtár (29%) vette állományba,
- 10 hónappal később további 13 könyvtár (24%) dolgozta fel az ajándékot.
- Kézhezvételtő számított 4 év után történt lekereséskor további 4 könyvtár (7%) tette láthatóvá és kölcsönözhetővé a dokumentumot.
- Összesen tehát a könyvtárak 60%-a minősítette feldolgozásra érdemesnek az EU-s esélyegyenlőségi ajánlást. Érdekesség, hogy bár 10 helyről érkezett köszönőlevél, három helyen mégsem vált láthatóvá a mű az OPAC-ban. Két helyen többespéldányokat is beszereztek, míg egyetlen könyvtár vette a fáradságot, hogy a feldolgozáshoz ajánlott 34 keresőszót is megjelenítse a katalógusban. Azon könyvtárak között, melyek nem vették állományba a kiadványt, felülreprezentáltak a vidéki közművelődési könyvtárak (8 könyvtár), az egyetemi könyvtárak között a művészeti és műszaki képzést nyújtó egyetemek vezetik a sort, a szakkönyvtárak között pedig az egyik legnagyobb (MTA és MTA Egyesített Társadalomtudományi Könyvtár) nem értékelte az ajánlás végrehajtásának közösségi, olvasói igényeket kielégítő szerepét.

Hírforrás: Háttér Társaság ; Dombos Tamás ; Somorjai Noémi
2019. augusztus 08.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=nemileg_tartunk_az_lmbt-tartalomtol
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról