Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nyerő kultúra lehetne a válságban...

A hazai könyvtárügyben legalább két, egymással ellentétes eredőjű kultúra azonosítható. De lássunk egy kultúra-tipológiát.
-- Klán kultúra: az emberek jól ismerik egymást. A szervezet vezetője mentorként, szülőhöz hasonlóan gondoskodik munkatársairól. Fontos a csoportmunka, a lojalitás, tradíciók, nyitottság, bizalom. A személyzetfejlesztés hosszú távra tekint.
-- Adhokrácia kultúra: hangsúlyos a dinamizmus, vállalkozó szellem és kreativitás. A dolgozók hajlandóak kockáztatni, ahogyan a vezető is. A szervezetet az innováció és a fejlődés iránti elkötelezettség tartja össze. Hosszú távon fontos a kihívások keresése, új feladatok kipróbálása.
-- Piaci kultúra: fő jellemzője: eredményorientáltság. A dolgozókra a versenyszellem jellemző. A vezető határozott, eredmény- és teljesítményorientált, elvárásai nagyok, ösztönzi a versenyszellemet. Összetartó erő a célok és az eredmények elérése. A piacvezető pozíciót igyekeznek elérni, és a kihívásokat jelentő célokat megvalósítani.
-- Hierarchia kultúra: nagyon szabályozott, strukturált, kiszámítható, biztos munkahely. A formális előírások, szabályok tartják össze a szervezetet. A vezető koordinátor, szervező és ellenőr. Hosszú távon fontos a kiszámítható, szabályozott, problémamentes működés és a hatékonyság.
* A válság időszakában a piac típusú kultúra az alacsony tudásmegosztással rendelkező hierarchia-kultúránál is rosszabb tudásmegosztás-érettséget mutat. Tehát: válságban nem elég külső orientáltságra és belső stabilitásra építkezni, hanem kreativitásra, vállalkozó szellemre, új feladatok kipróbálására, és új, főleg a válságból való kilábalást segítő kihívások, lehetőségek felkutatására érdemes törekedniük.
(A gazdasági válság hatása a szervezeti kultúra alakulására -- jó irányba megyünk? / Szabó Lajos, Csepregi Anikó)

Hírforrás: Harvard Business Review [magyar kiadás] 2009. nov.
2009. december 25.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=nyero_kultura_lehetne_a_valsagban
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról