Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Olvasás -- veszélyeztetett fiúk

A 15., berlini Európai Olvasáskonferenciáról a Magyar Olvasástársaság kiküldöttei, Borossné Jabkab Edit és Győri János készített beszámolót. Egy tapasztalat belőle: 'Figyelemre méltó, hogy a literációs készségek kialakulása terén többen a fiúkat láttatták veszélyeztetett nemnek, nem a lányokat. Azt, hogy a nyelvi teljesítmények terén a fiúk rosszabbul állnak, mint a lányok, a lányok számára kedvezőbb felsőoktatási bekerülési statisztikák és egyéb oktatási jelenségek is bizonyítják. A 'Boys in risk!' (Bajban a fiúk!) koncepció jegyében többen is a mellett érveltek, hogy a fiúk írás- olvasási teljesítményének fejlesztése, az ő motivációjuk megerősítése érdekében bátran kell olyan oktatási vagy könyvtári módszereket is alkalmazni, amelyeket korábban talán kétkedve fogadtak volna a pedagógusok vagy a könyvtáros szakemberek: több lehetőséget kell biztosítani a számítógépes szövegolvasásra és -alkotásra, a technikai és kalandos történelmi olvasmányokra, a társadalmi valóság és a politika kérdéseinek megvizsgálására különféle, erre alkalmas olvasmányok, illetve azok alapján történő beszélgetések segítségével. Nem baj, hogy e témák, illetve az olvasást mediáló technikai eszközök természetéből fakadóan ezek a szövegek a kultúra, az esztétikum, a szövegek világának igen gazdag regiszteréből származnak, korántsem mindig és feltétlenül a legmagasabb esztétikai szférákból.' - F: Beszámoló a 15. Európai Olvasáskonferenciáról

Hírforrás: Borossné Jabkab Edit, Győri János
2007. szeptember 12.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=olvasas_veszelyeztetett_fiuk
Régebbi hírforrás(ok): Borossné Jabkab Edit, Győri János
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról