Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Önállótlanság és erőtlenség - könyvtárosi nyilatkozatok tartalomelemzése

Folytatva a könyvtári nyilatkozatok (interjúk, beszámolók stb.), tartalomelemzéséről szóló cikkeinket (korábbiakat ld.: link és link ) most egy panelt és az erőtlenséget kifejező jellemzőket vesszük sorra.
1. A könyvtáraknak is haladnia kell a korral" - a korábbi érában hangzott el viszonylag gyakran, most újra előfordult. A rejtett tehetetlenség azért tűnik elő belőle, mert a "kell" és a "korral" egy részt külső elvárásoknak való megfelelésre utal, azaz a fejlődést nem belső igény, képesség mozgatja. Másrészt semmitmondó általánosítás. Más lenne a helyzet (magasabb marketing-orientáció), ha külső igény esetén használói elvárásokat nevezne meg, de ezt nem teszi.
2. Az erőtlen beszámolók jellemzői:
- a szöveg rendszeresen utal valami "fontosság"-ára, tartalmasságára
- nagy hangsúly van a protokoll szerinti felsorolásoknak, a köszönetnyilvánításoknak; gondosan sorolja fel az említettek pozícióját és címeit
- jellemzően csak dicsérően (nem semlegesen) fogalmaz
- közhelyeket használ
- egyszerűbb kiadvány esetén tipográfiájában előfordulhat a szakmailag indokoltnál nagyobb terjedelmű kiemelés, dupla kiemelés (pl. vastag és dőlt egyszerre)
- túlnyomóan a témát írja le, a rémáról nem, vagy alig szól, pl.: "Nagyon izgalmas volt a gyakorlati példákat is hozó előadás, amelyen keresztül egy kisvárosi könyvtár eredményeit ismerhettük meg. [Mely után nem következnek a gyakorlati példák - szerk.]" vagy: "Számos hasznos tippet kaptunk egy ilyen kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatrendszer kiépítéséhez és fenntartásához."
- ha a beszámolóban túl akarnak lépni a puszta tájékoztatáson a mű témáját és rémáját illetően, akkor az alábbiaknak is helye van, ne kerülje kételyek megfogalmazását, tegyen fel nyitott kérdéseket és igyekezzék a gondolatébresztően fogalmazni. (A példák közelmúltban megjelenő híradásokból származnak.) (összeáll: MG - Ungváry R.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról