Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Önkéntesek segítsenek-e a bezárásközeli közkönyvtárak nyitva tartásában? (olvasóink szavazatára)

Könyvtárak százai tartanak nyitva a Nagy-Britanniában, csak azért, mert lelkes önkéntesek vállalják a mindennapi munkák elvégzését. Ugyanakkor kétarcú ez a helyzet.
Az országban csak 2016-ban 18-ról 17 ezerre csökkent a fizetett könyvtárosok létszáma, amely magával hozza könyvtárak bezárását is. Önkéntesek nélkül kétszer annyi könyvtár zárna be. A nehézség ugyanakkor számos szempontból jelentkezik, pl.:
- a fizetett alkalmazottakkal szemben a heti néhány órában dolgozó önkéntesek új feladatokra való képzése gyakorlatilag lehetetlen; ami miatt csökken a szolgáltatás-színvonal
- ha a fenntartó látja, hogy önkéntesekkel is működik a könyvtár, hajlamos lehet a "modellt" kiterjeszteni
- kívülállókban felmerülhet az is, hogy a könyvtárosság nem igényel szaktudást, az nem szakma.
Összefoglalásként: az önkéntesek jellemzően elkötelezettek a szolgáltatás működtetésében - hiszen ők ingyen hoznak áldozatot azért, hogy nyitva legyen kedves könyvtáruk -, jók bizonyos kapacitáshiány pótlásában, de a szolgáltatások irányítását nem szerencsés rájuk bízni. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról