Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Önkéntesek toborzása és megtartása. A siker időigényes, de megéri

... Hillman a toborzás érdekében beveti a hálózatépítést és az új technológiát is (SignUpGenius). Minden könyvtáros úgy véli, hogy az önkéntesek megtartása a legnehezebb feladat. Még ha jól is működik a program, gyakran elmennek olyan okok miatt, aminek semmi köze a könyvtárhoz. Megtartásuk fontos, ezért munkájuk elismerése alapvető lehet. (Hilman szerint ez a központi kérdés.) Az UNCG komoly felvételi beszélgetéssel és a könyvtáros pálya készségeinek kialakításának ígéretével akarja megoldani ezt a gondot. Több különgyűjteményben a könyvtárosok mentorként bánnak az önkéntessel, és olykor a továbbtanulási űrlapok kitöltésében is segítenek. Nem ritka, hogy az önkéntes munka álláslehetőséghez vezet. (27%-kal több az esélyük erre, mint másoknak - az egyik beszámoló szerint.) A másik kulcsmozzanat a rugalmasság. (Hilemannál mindig van tennivaló egy önkéntes számára, akár egy órára is.) Ahogy az önkéntesek szerepe és a könyvtár igényei is fejlődnek, a toborzás és megtartás módszerei is. Egyes könyvtárak már online toboroznak (LinkedIn, VolunteerMatch), sőt a Kongresszusi Könyvtár és a New York-i Városi Könyvtár távoli önkénteseket von be digitalizálási programjaiba. Elsőként azt kell meghatározni, mi a szerepük a könyvtárban. Smith szerint az önkéntesek és a könyvtár kapcsolata sikeres partneri viszony. (Önkéntesek toborzása és megtartása. A siker időigényes, de megéri; ref.: Murányi Lajos)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról