Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Képkönyvek, amelyek az olvasás előkészítésében segítenek

Az olvasók többsége nem igazán ismeri még a képkönyveket - mondja Goda Beatrix, az OPKM munkatársa. - Nagy piacuk Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban van. Amerikában már az 1970-es évek elejétől oktatási céllal használták. Épp ez keltette fel az érdeklődésünket, hisz nem szimplán ifjúsági vagy gyerekkönyvekről van szó, az USA-ban ma is aktívan használják olvasásfejlesztési céllal.
- Olvasásfejlesztést mondott? Nincsenek is betűk bennük.
G.B.: Így van. Az olvasástanulás előkészítő fázisában játszanak fontos szerepet ezek a könyvek. Abban, hogy a képek sorrendiségének értelmezése által átvezethető a gyermek a betűk, majd a szavak sorrendiségének értelmezéséhez. Egy triviális példa, hogy a mi kultúránkban föntről lefelé, és balról jobbra kell olvasni, a képeken látható egyes elemek értelmezése is ezt az irányt követi. Másrészt magának a könyvnek mint fogalomnak a megismerését is segíti. Harmadrészt azokkal a gyerekekkel, akiknek problémát okoz az olvasás - nem szeretnek, félnek tőle -, közelebb lehet jutni a könyvhöz, hisz nincs bennük az olvasási nehézségek okozta kudarc lehetősége. Vannak olyan könyvek is, melyekben egy-két szó (pl. a város neve, vagy a metró felirat) ki van írva. Ezeket tét nélkül lehet böngészni, de a képekből kiolvasható történet szempontjából nincs különösebb jelentőségük, így nem akadályozzák a mesélést, a cselekmény kapcsán kialakuló beszélgetést.
A képkönyvek közel két éve jelentek meg a könyvtárunkban, ám ezek nem kölcsönözhetőek, mivel az ifjúsági különgyűjteményhez tartoznak, e gyűjtemény pedig elsősorban kutatási célokat szolgál. Túlnyomó többségük külföldi kiadású könyv, nem olcsók és beszerzésük sem egyszerű, Magyarországon pedig még kevés jelenik meg. Mindezzel együtt helyben hozzáférhetnek az olvasók, illetve mi is szívesen kivisszük magunkkal konferenciákra, előadásokra, és bemutatjuk a pedagógusoknak, könyvtárosoknak, érdeklődőknek ezeket a könyveket. Sokan ennek hatására válnak e könyvek vásárlóivá.
- Az Új Köznevelés októberi száma A hónap témája rovatban az OPKM-mel foglalkozik (p. 17-43.).

Hírforrás: Új Köznevelés
2020. október 20.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=opkm
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról