Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Pozitívabb hozzáállás a könyvhöz, olvasáshoz - az általános iskolai könyvtárak hatása

A tanulmány azt vizsgálja, hogy az új-zélandi diákoknak az általános iskolai könyvtárral kapcsolatos tapasztalatai hogyan befolyásolták a szabadidős olvasáshoz való hozzáállásukat, amikor középiskolások lettek. 276 első osztályos középiskolás diák vett részt egy felmérésben, amelyben általános iskolai könyvtáraikról kérdezték őket. A diákokat arra kérték, hogy nyilatkozzanak: lelkes olvasónak, alkalmi olvasónak vagy nem olvasónak tekintik-e magukat. Az eredményeket táblázatkezelőben elemezték, figyelembe véve olyan változókat, mint az olvasáshoz való hozzáállás, a korábbi iskolai és a családi háttér. A diákok véleménye főként pozitív volt az iskolai könyvtárakkal kapcsolatban, ám zavarónak találták a zsúfolt és zajos környezetet, valamint az általuk gyerekesnek tartott könyveket. Azok a diákok, akik olyan általános iskolából érkeztek, amelyben volt könyvtáros, pozitívabban viszonyultak a kedvtelésből való olvasáshoz, mint azoknak az iskoláknak a volt tanulói, ahol a könyvtár nem kapott prioritást. Az olyan tanulók, akiknek a családjában támogatták az olvasást, nagyobb valószínűséggel tartották meg pozitív hozzáállásukat az olvasáshoz a középiskolába kerülve is. (Befolyásolják-e az általános iskolai könyvtárak a tizenévesek szabadidős olvasáshoz való hozzáállását?, Autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról