Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

RSI -- a könyvtárost is megtámadhatja

Az összetett tünetegyüttesnek még a nevét sem döntötték el az orvosok, de máris ülőmunkát végzők vagy monoton ismétlődő mozdulatokkal dolgozók tízmilliói szenvednek tőle. Az ebbe a körbe sorolható, különféle izom- és vázrendszeri panaszokkal járó tünetegyüttest az orvosi szakirodalom több -- az angol nevük kezdőbetűiből alkotott -- rövidítéssel is említi, hol RSI-ként (repetitive strain vagy stress injury), hol CTD-ként (cumulative trauma disorder).
Az irodai dolgozók járványaként (is) emlegetett nyak-, váll- és felső végtagi nyavalyára a szervezet felmérése szerint az európai munkavállalók közel negyede -- Magyarországon mintegy harmada -- panaszkodik.
Sokszor azonban elég a józan paraszti ész is -- idézi fel Mischinger Gábor egy általa szakértőként felkeresett üzemben történteket, ahol a gyártósor mellett ülő, apró alkatrészekért egy magasan lévő dobozba nyúlkáló munkásokon már azzal is sokat lehetett segíteni, hogy könyökmagasságba helyezték a tárolóedényeket. De nemcsak a figyelmetlen vagy a dolgozóikon spóroló vállalatvezetők, hanem maguk a veszélyeztetettek is sokat tehet(né)nek egészségi állapotuk javulásáért, ám a monoton munkafolyamatok közben a legtöbben eleinte rá se hederítenek az apró, baljós jelekre. Pedig sokszor elég lenne ötperces szünetet tartani, csukló- és karkörzéseket végezni, netán -- fel sem állva -- ülés közben rendszeresen kicsit mozgolódni, fejkörzéseket végezni. Az ilyesfajta mikroszünetekre ma már okostelefonokra tölthető alkalmazások is képesek -- előre beállított időközönként -- figyelmeztetni, a fejlettebbek akár vezénylik is a szükséges gyakorlatokat.

Régebbi hírforrás(ok): Ínhüvelygyulladás és ismétlődő megterhelés ártalom link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról