Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szabadulószoba - a könyvtárat még nem használókat csalogatja

Múlt heti számunkban szóltunk a székelyudvarhelyi szabadulószobákról link . A KIT kérdéseire Szőcs Endre könyvtárigazgató elmondta:
A szabadulószobákat már megnyitottuk és az érdeklődők már használatba is vették őket. Ahogy számítottuk, olyan réteg érdeklődik irántuk, akik ritkábban lépték át eddig a könyvtár küszöbét. A szabaduláshoz vezető úton olyan feladatok vannak, melyek további gondolkodásra ösztönzik a játékosokat. A játék könyvek között zajlik, de ennél többet nem árulhatok el érről :-)
Az ötlet nem egyedi, még a kulturális intézmények körében sem. De elég ritka a könyvtárakban. A hagyományos könyvtári tevékenységek mellett az elmúlt időszakban olyan lehetőségeket próbáltunk teremteni, ahol különböző korú és érdeklődési körű olvasóink tartalmas kikapcsolódásban részesülhetnek. Így született a társasjáték terem, a 3D-s filmklub, érdekes kísérletek terme stb. A szabadulószobákkal a középiskolásokat és a felnőtteket szólítottuk meg.
Részvételi díj: ha a részt vevők közül mindenki beiratkozott, akkor nyitva tartás alatt 50 lej, nyitvatartási időn túl 75 lej csoportonként. Ugyanez 75/100 lej, ha nincsenek beiratkozva. A csoportok száma változó, pillanatnyilag 4-8 csoport hetente.
A jelentkezőkkel egyelőre én egyeztetek, de segítségemre van egyik kolléganőm is. Erre azért van szükség, mert a játék alatt folyamatosan kapcsolatban távbeszélő-kapcsolatban állunk velük, vagyis nem hagyjuk magukra a szabadulni vágyókat.
Amikor jelentkeztem az intézmény élére, akkor célként a következőt fogalmaztam meg: Legyen elő ház a könyvtár (vö.: link ). Ezen dolgozom folyamatosan, és elmondhatom, hogy ebben partnerre tálaltam a város vezetésében.

Régebbi hírforrás(ok): Szabadulószoba is lesz - közel 1000 fővel több beiratkozott Székelyudvarhelyen link Újjávarázsolnák a gyerekkönyvtárat -- meghökkentő ötleteket is várnak (videó) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról