Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Százasával zárnak be könyvtárak, könyvtárosok vesztik el állásukat (olvasóink szavazatára)

Csaknem 8000 könyvtárosi pozíció szűnt meg Angliában az elmúlt hat év alatt, derült ki a BBC beszámolójából.
Ugyanebben az időszakban több mint 15000 önkéntest "alkalmaztak", és 343 könyvtárat, (ezekből 132 mobil könyvtári szolgáltatás volt) zártak be. További 111 közkönyvtár bezárását irányozták elő erre az évre.
25%-kal csökkent a fizetett könyvtárai alkalmazottak száma 2010 és 2016 között.
Az ország egészére érvényesek a bezárások, jelenleg még kisebb mértékben.
Alan Gibbons író véleménye szerint a közkönyvtári szolgáltatás a legnagyobb krízist éli át ezekben az években.
Többen is aggodalmukat fejezték ki, mivel az önkéntesek már nemcsak kisegítik a könyvtári munkát, de helyettesítik is a képzett munkaerőt. Nem elfogadható ez a szemlélet, mert ilyen alapon bárhol előnyben részesíthetnék az önkéntesek munkáját, kezdve a tanári munkán, folytatva a sort az ápolókkal.
A hivatalos szervek közül többen dicsérték az önkéntesek munkáját, és elégedettségüket fejezték ki a változásokkal kapcsolatban.
A városi hivatalos képviseletek azonban hamar rájöttek, hogy mennyire népszerűtlen ez a hozzáállás a szavazók szemében, ezért más módon hajtották végre a könyvtári szolgáltatások redukálását.
Több helyen rövidebb lett a nyitva tartás, kevesebb könyvet vásárolnak, kisebb a felújításra fordítandó összeg. A megszólalók szerint az angol könyvtári rendszer méltán volt híres az egész világon szervezettségét és szolgáltatásait tekintve. A drasztikus megvonás következményeként látható és érzékelhető az elkeseredettség valamint a bizalom elvesztése.
A BBC által elvégzett felmérésből kiderült, hogy a könyvtári szolgáltatások kihasználtsága jelentősen visszaesett, kevesebb lett a felhasználó, mind a számítógépes használatot, mind a könyvkölcsönzést tekintve.
Mégis elmondható, hogy a legtöbben fontosnak és nélkülözhetetlennek tartják a könyvtári szolgáltatásokat, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a könyvtárak továbbra is a közösségi élet, és a kultúra központjai maradjanak. (ref.: NM)
- További friss források a témában: link

Régebbi hírforrás(ok): 100 közkönyvtárral kevesebb Nagy-Britanniában, de van Könyvtári Akciócsoport link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról