Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szegregáció a könyvtárban - átgondolásra

Magyar könyvtárakban ma nem jellemző a közvetlen szegregáció, de burkoltabb formái ma is megtalálhatóak. Pl.: cigány gyerek tért be egymagában a kis közkönyvtárba, ahol a könyvtáros megkérdezte, van-e olvasójegye? Nemleges választ kapva közölte, hogy a könyvtárt csak olvasójeggyel lehet használni, mire a kisgyerek elhagyta a könyvtárat - melyben az olvasójegy csak a kölcsönzéshez szükséges. (MG)
- Az elmúlt hat évtizedben az amerikai hatóságok és különböző szervezetek sorozatosan elnézést kérnek amiatt, hogy csak nagyon keveset vagy egyáltalán semmit sem tettek akkor, amikor afroamerikaikat vertek, börtönöztek be és néha meg is öltek azért, mert kiálltak az emberi jogaikért. Néhány konfliktus azonban, amely a könyvtárak szegregációjából adódott, nem kap elég figyelmet. Ilyen például a "tougaloo-i kilencek" esete: a Tougaloo Főiskola kilenc diákja 1961-ben betért a Mississippi állambeli Jackson város közkönyvtárába. Az intézmény azonban csupán a fehér bőrű olvasók számára kínált szolgáltatásokat. A fiatalok a pultnál a filozófiai kutatásaikhoz kértek anyagokat, de először az olvasószolgálatos, majd az igazgató is megpróbálta kizavarni őket. Végül rendőrök érkeztek a helyszínre, akik letartóztatták a diákokat. A kilenc fiatal több éjszakát töltött rettegésben a fogdán, attól tartva, hogy a Ku-Klux-Klan tagjai eljönnek értük és megölik őket, ahogy arra korábban már volt példa a környéken. A tougaloo-i kilenceket a bíróságra érkezésükkor több száz fekete társuk várta, hogy támogatásukról biztosítsák őket. Ám amikor a tömeg tapsolni kezdett, a rendőrök kutyákkal és botokkal támadtak rájuk, több nőt és gyermeket bántalmaztak, két fekete lelkészt megharaptak a kutyák, egy 81 éves férfinak pedig eltörték a karját. Az itt megjelenő brutalitás vezetett a szegregáció elleni tiltakozás szélesebb körben való elterjedéséhez Mississippi államban.
1964 márciusában a Louisiana állambeli Greensburgben négy afroamerikai tinédzser közelítette meg a St. Helena fiókkönyvtárat, ám amikor a könyvtáros észlelte a jövetelüket, azonnal bezárta az ajtót és kitette a "zárva" táblát. ... (Tiltakozás a könyvtári szegregáció ellen a déli államokban: a polgárjogi mozgalom elfelejtett hősei; ref.: Jávorka B.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról