Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szemétben végzik a könyvtári könyvek

Egy használó, John Everett hiába kereste rég elolvasni vágyott könyvét a Bucks Megyei Könyvtárban, nem lelte. A könyvtárost kérdezve megtudta, hogy tervszerű apasztás során leselejtezték, s elszállították újrahasznosítani. Az olvasó megértette a selejtezés fontosságát, de azért helytelenítette, hogy egyenest a zúzdába kerül a könyv. Érdeklődésére megmutatták neki az éppen elszállításra váró konténert, ahol elég sok új kinézetű könyvet is talált. Nem fér a fejébe, hogy a könyvtár miért nem árusítja ki ezeket a dokumentumokat. Ezért fel is kereste Martina Kominarek könyvtárigazgatót.
Kominarek elmondta, hogy a Bucks Megyei Könyvtár évi 75.000-125.000 ezer könyvet selejtez; hogy helyet adjon nagyjából ugyanennyi új könyvnek. A könyvtári menedzsment szakmai irányelve ugyanis a nemnövekvő állomány. A könyvtár évi egymillió dollárt költ beszerzésre, nyomtatott és elektronikus állományra. A könyvtári munkatársak a dokumentumok állapota, a hasonló témájú könyvek száma és a még várható igénybevétel alapján döntenek a selejtezésről. Az igazgatónő elmondta: a mi megyei könyvtárunk állományának célja a szolgáltatás, nem pedig az archiválás. Élő állományt kell kínálnunk. Ezért a tudományos könyvek esetében a tartalmak naprakészségére is ügyelnek: kiszedegetik az elavult adatokat tartalmazó könyveket, legutóbb például a Plutó megítélésével kapcsolatban túlhaladott könyveket.
Everett megtudta azt is, hogy a fiókkönyvtárakban tartanak rendszeresen kiárusítást a régi könyvekből, együttműködve a könyvtár baráti körével. Évi néhány ezer dollár a bevétel. Az el nem adott kötetek azonban terhet is jelentenek. Nem lehet megvárni, míg minden könyvet sikerül értékesíteni, mert egyszerűen nincs rá hely. Üzleti megoldásokkal is próbálkoztak: egy cég például jelezte: összeszedi és szegényebb könyvtárak, valamint harmadik világbeli országok számára terítteti a könyveket. Ám kiderült, hogy minden ötszázadik könyvet szállítaná csak el. Azzal is próbálkoztak, hogy a munkatársak behasonlították a leselejtezett könyveket az antikvár könyvek adatbázisában, de csak négy százalékuknál érte volna meg az értékesítési procedúra. A lehetséges bevétel azonban alatta marad a ráfordított munkaórák költségének. A közelmúltban pedig a megszorítások hatására húsz munkatársat el is kellett elbocsátani, tehát nincs is kapacitás a válogatásra.
Az igazgatónő elmondta, hogy büszke a könyvtára újrahasznosítási gyakorlatára. Ám erre sem alkalmas minden könyv; a keménykötésűek és egyéb más kötések nem alkalmasak rá. Örülne, ha találna olyan vállalkozót, amely hetente összeszedné a szolgáltatópontokon folyamatosan termelődő leválogatott dokumentumokat. A könyvtárnak se munkaereje a válogatásra, se helye a tárolásra.
Evrett számára azonban mégiscsak jól végződött az eset: a konténerben kitartóan guberálva ráakadt a számára kedves leselejtezett könyvre, melyet az Amazon.com-on néhány centért meg is kaphatott volna. -- Ez most már az enyém -- mondta Evrett. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról