Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szokatlan megoldásaival lett az első USA legjobb kiskönyvtára (olvasóink szavazatára)

Az amerikai Bisbee-ben lévő Copper Queen Library link 1882 óta áll fenn. A település 5,5 ezer fős bányaváros a mexikói határ közelében. Lakói többnyire alacsony bevételűek. A lakosság negyede a szegénységi küszöb alatt él. Mellettük magasan képzett, betelepült nyugdíjasok is élnek. Ezt a kevert közösséget fordította a könyvtár stratégiai előnnyé. Így nyerte meg a Library Journal 2019-es legjobb kiskönyvtára címet.
Az egyik legnagyobb projekt a San Jose Annex. A gazdasági válság közepén a megyei könyvtár megszüntette a könyvtárbuszt. Ez Bisbee-t és a szomszédos Naco lakóit is érzékenyen érintette. A könyvtár partnerséget kötött Bisbee iskoláival. Megkapott egy elhagyatott, nagy osztálytermet, internettel és Wi-Fi-vel együtt. Egy bányászati és egy könyvtári szövetségtől 40 és 25 ezer dolláros ösztöndíjat kapott, amit adományokkal egészített ki. Ebből rendezte be a teret egyedi könyvespolcokkal, iskolások segítésével.
Két év intenzív munka után, 2018 decemberében nyitott ki. 3,7 ezres állománnyal. Főleg fiataloknak kínál könyveket, de más korosztályoknak is. A programokkal a közösségépítést célozza. Főleg a STEM (természettudományok, technológia, gazdaság, orvostudomány) témakörök iránti figyelem fokozásával.
Egyedül a programkoordinátor kap fizetést, 30 fő önkéntesen dolgozik. Hati 28 órán át tartja nyitva a helyet. A helyi nyugdíjasok szívesen tanítanak, segítenek a közösségben. Az egyesületek pedig havi szinten tartanak itt programokat. Két makerspace osztályteremmel is kibővült a projekt. Emellett közösségi kertet is terveznek az épület köré, fenntartható energiaforrásokkal.
Az Annexen kívül más projektek is vannak. A Copper Queen könyvtár 45 Wi-Fi hotspotot kölcsönöz 3-3 hétre. Folyamatos a várólista 20 várakozó fővel. Továbbá pickleball (link ) és bocsa labdákat is kölcsönöz. Ezer csomag növénymagot is eladott két év alatt, amihez mintakertet is fenntart. Folyamatosan figyelik az újdonságokat.
A főkönyvtár heti 39 órában van nyitva. A programokon résztvevők száma 114%-kal nőtt három év alatt. Nagyon erős a helyi támogatói közössége. A támogatóknak tartanak csokikóstolást és könyvaukciót is. A legjobb amerikai kiskönyvtárnak sikerült igazi közösséget építeni a könyvtár köré. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról