Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Történeteket térképeznek és kötnek össze - (a Kongresszusi Könyvtár stratégiája)

A Kongresszusi Könyvtár 2018. október 1-jén jelentette be új, ötéves digitális stratégiáját, amely három fő prioritásra összpontosít:
- Növelni a Kongresszusi Könyvtár digitális gyűjteményét és megosztani azt a lehető legszélesebb közönséggel;
- Minél több használót elérni korszerű online módszerekkel és lehetőséget kínálni a közösségi részvételre;
- Befektetés a jövőbe, vagyis biztosítani a könyvtár munkatársainak a folyamatosan megújuló eszközöket és a működtetésükhöz szükséges képzéseket a gyűjtemények védelme és megőrzése érdekében.
Az Enriching the User Experience [Gazdagítani a felhasználói élményt] nevű digitális stratégia a könyvtár 2019-2023 közötti stratégiai tervének része, amelynek kiemelt célja a működés korszerűsítése és a gyűjteményekhez történő hozzáférés bővítése.
2017 szeptemberében a könyvtár létrehozta a Library of Congress Labs nevű munkacsoportját, amely a digitális gyűjtemény kiaknázásának innovatív módjait keresi. Az eredmények között immár több sikeres projektet találunk.
A Levelek Lincolnhoz elnevezésű projekt során a By the People [A nép által] nevű crowdsourcing platform felhasználásával, az olvasók bevonásával készítik el a híres elnök digitalizált leveleinek átiratait. ...
A Kongresszusi Könyvtár online történettérképei (Story Maps) segítségével a gyűjtemény elemei összekapcsolhatóvá válnak szakértők által írt narratívákkal és az Esri térinformatikai rendszer földrajzi információival. Az Incunabula Story Map például nem csupán elmeséli az európai könyvnyomtatás első ötven évét, hanem térképen is ábrázolja azt. Eddig hét hasonló Story Map készült, de a negyvenfős stáb már készíti a következőket. Az információvizualizáció segítségével megmutathatók azok a gyűjteményrészek, amelyek eddig nem élveztek kiemelt figyelmet; az egyes történettérképek letölthető térképészeti adatokat, illetve a digitalizált objektumokhoz vezető linkeket is tartalmaznak. Az egyik projektmunkatárs szerint az elkészült Story Mapek az időszaki kiállítások virtuális megfelelőinek tekinthetők. ("Amerika könyvtárának" új digitális stratégiája - a Kongresszusi Könyvtár új online kínálata: levelek, térképek, színek; ref.: Bódog A.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról