Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tudatos selejtezés Norvégiában: az egy lakosra 2 dokumentumos IFLA-ajánlást célozzák

A gyűjteményfejlesztésnek igen fontos, de sok problémával járó része a szisztematikus selejtezés. Közismert, hogy a könyvek viszonylag gyorsan elvesztik relevanciájukat, a kölcsönzők pedig az új könyveket keresik. A norvég közkönyvtárakban 3,7 könyv jut egy lakosra, ami sokkal több, mint amit az IFLA irányelvei ajánlanak. Ugyanezen irányelvek szerint a megyei könyvtárak 18 millió kötetes állományát 10-15 milliósra lenne célszerű csökkenteni. A gyűjtemények használatát jelző ún. forgási sebesség sok állományrésznél nem éri el az 1-es értéket, azaz az egyes könyveket átlagosan egynél kevesebbszer veszik kölcsön évente. A norvég közkönyvtárak az utóbbi évtizedben 12%-kal csökkentették állományukat; ez különösen a felnőtteknek szóló könyveket érintette, és egyenlően oszlott meg az ismeretterjesztő és a szépirodalom között.
2008 végén a regionális szerepkörű Buskerudi Megyei Könyvtárat megkereste egy kis település, Hallingdal könyvtárosa, hogy segítséget kérjen a gyűjtemény apasztásához. Mint kiderült, a könyvtárban az utóbbi negyven évben nem volt selejtezés. A megyei könyvtár munkatársai két nap alatt a könyvgyűjtemény 18%-át kivonták az állományból, főként a felnőtteknek szóló ismeretterjesztő könyveket ítélték elavultnak.
A megyei könyvtárban ezt követően kiemelt feladatként kezelték a selejtezést, és ehhez különböző segédeszközöket fejlesztettek ki. A feladattal foglalkozó, tapasztalt és eredményesen dolgozó szakemberek egy csoportba tömörültek, és tréfásan elnevezték magukat buskerudi banditáknak. (A selejtezés ügye. A "buskerudi banditák" szerepe a tudásalapú selejtezési gyakorlat elterjedésében a norvég közkönyvtárakban ref.: Hegyközi I.)í
Folyt.: link

Régebbi hírforrás(ok): Selejtezés Norvégiában -- csak lazán... link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról