SzavazásA külföldi könyvtári tapasztalatok, jógyakorlatok...
KIT hírlevél évfolyamok2024
|
Új ismeretterület: ételpárosítás
Címkék: innováció, szolgáltatásfejlesztés | információforrás (tájékoztatáshoz) | könyv, papír alapú |
Heston Blumenthal, aki minden idők egyik legnagyobb hatású szakácsa, közel húsz éve működtet három Michelin-csillagos konyhát Angliában. A nyolcvanas években került először kezébe Harold McGee élelmiszervegyész egyik könyve, és ekkor kezdett el egy új módszert, amit úgy is neveznek, hogy multiszenzorikus főzés, amelynek a tudatos ételtársítás és a természetes aromafokozás a lényege. Blumenthal felvette a kapcsolatot Harold McGee-vel, egy svájci aromakutatóintézettel és a sussexi egyetem pszichológusaival, majd ezután közös kísérletekbe kezdtek.
Ekkor tudatosult benne, hogy a száj legfeljebb 20%-ig vesz részt a komplex aromaérzékelésben. Itt érezzük ugyan a sós, édes, savanyú, keserű alapízeket, az umamit ("ízesség"), itt "tapintjuk ki" az ételek állagát, csípősségét, hőmérsékletét is, ami "szájérzet" formájában összegződik. Utána jön a további 80%, aminek révén az öt alapízhez képest szinte végtelen mennyiségű (elvileg akár egy trillió) aromát is képesek lennénk megkülönböztetni, melyekből vegyészek már egyre többet azonosítanak. Heston Blumenthal újabb kori aromakísérletei során a svájci vegyészkutatók enciklopédikus aromagyűjteményéből indult ki. Niki Segnit 2010-ben robbant be a gasztronómiai köztudatba a The Flavour Thesaurus című könyvével. A Mark Peter Roget-féle szisztémát alkalmazó kötet frenetikus siker lett: rövid idő alatt olyan példányszámot ért el, mint a közismert televíziós szakácsok könyvei. Azóta számos aromatársító "enciklopédia" és "biblia" jelent meg. A foodpairing.com oldal link 1.700 aromatársítást közöl, amelyekhez laborban mutatták ki a közös aromagyököt. |
FeliratkozásA heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását. A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel. KIT - hírcsokrok
Néhány tematikus gyűjtemény a lapból
HírlevélrőlA hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest). A KIT tulajdonosa: GM Info Consulting Kft. |
impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról |