Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Újranyitották a fiókkönyvtárat Hágában - mert feszültségoldó hatása van

Hollandiában a digitalizáció előrehaladtával már nincsenek olyan ablakok, melyeket személyesen fel lehetne keresni, az ügyes-bajos dolgokat megoldani. Egy karikatúra szerint a holland kormány olyan fizikailag létező "ablakokat" hoz létre, ahol hús-vér emberek orrát lehet ügyintézés gyanánt nyomogatni - kezdte előadását Makkai Deuten Réka, a Hágai Városi Könyvtár programvezetője. A karikatúra jól utal arra, hogy az embereknek szükségük van személyes találkozásokra is. Ezt a feladatot Hágában döntő részben a Városi Könyvtár végzi.

Feladat van bőven. A városban 24% a funkcionális analfabetizmus, ismert a szegregáció is. Hajléktalanok is vannak, akik hideg idő esetén helyet kaphatnak a könyvtárban. A könyvtárak munkatársai segítenek a digitális önkormányzati ablakok használatában, vagy éppen űrlapok kitöltésében (pl. segélykérés). Mindezeket az egyes fiókkönyvtárak saját hatáskörben szervezik, ugyanis lapos a Hágai Városi Könyvtár szervezete. Az önszerveződés azt jelenti, hogy minden kerületnek lehetősége van megtervezni saját tevékenységét. Az egyetlen elvárt dolog velük szemben, hogy növeljék a könyvtári hálózat használatát. Ebbe bevonják az önkénteseket is. Aminek az az előnye, hogy minden önkéntes hozza a maga "hálózatát", azaz ők a könyvtár egyfajta követei a helyi közösségben.

2012-ben a világgazdasági válság következményeképpen sok fiókkönyvtárat bezártak, gyakran olyan helyen is, ahol a szociálisan rászorulók élnek, pl. Schilderswijk városrészben. Az önkormányzat azonban rövidesen rájött, hogy ez hiba volt. Ugyanis a könyvtár
- problémákat old meg,
- felszültségeket old fel azáltal, hogy
- kibeszélési lehetőséget biztosít.
Ezért 2015-ben újranyitott link , új koncepcióval, új munkatársakkal: vegyes etnikai hátterű kollégákkal, akik értették a helyi lakosság gondjait. Lapos struktúrával, azaz a kezdeményezéseket, döntéseket helyben hozzák. Így a könyvek kölcsönzése mellett például órát is lehet tartani. (ref.: MG)
(Elhangzott: Vagy bezársz, vagy átalakulsz; gyűjteménytől a kapcsolatig c. előadásban, mely szöveget az előadó a KIT számára egészített ki.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról