Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Webes önkéntesek bevonása a könyvtárak céljaiért -- crowdsourcing-példák

A crowdsourcing link során a szervezet / könyvtár külső önkéntesek munkáját vonja be saját ill. a közös célok elérésére.
1. A Kongresszusi Könyvtár Flickr Commons projektje link 2008-ban kezdődött néhány ezer fényképpel. Történeti fényképeket kellett kulcsszavakkal ellátni, a képeken szereplők nevét, foglalkozását és kronologikus adatait megadni. Mára a projekt eredménye: 20 ezer kép, 6000 katalógusrekord és 60 millió megtekintés. A Flickr közössége végezte el a munkát, a könyvtárnak mindez csak heti 10 órai munkaidejébe és évi 25 dollárjába került.
2. A NARA (National Archives and Records Administration) az állampolgárok segítségét archiválásban, pontosabban levéltári rekordok címkézésében, átírásában és szerkesztésében kérte link A feldolgozandó dokumentumokat nehézségi szintjük szerint kezdő, középszintű és haladó kategóriába sorolták. Egy másik projektben történeti tengerhajózási naplók adatait dolgozzák fel klímakutatási célokra.
3. A Smithsonian Intézet 19 múzeuma és levéltára vesz részt a Transcription Center projektben link amelyben igen változatos dokumentumokat (feljegyzéseket, naplókat, botanikai és numizmatikai leírásokat stb.) visznek számítógépre. Az elvégzendő feladatok szabadon választhatók ki a honlapról különböző szempontok alapján. A munkát három lépcsőben végzik el: 1. önkéntesek leírást készítenek, 2. más önkéntesek ezt ellenőrzik, 3. a személyzet vagy erre kiképzett belső önkéntesek véglegesítik. A munkálatok állását egy kezelőrendszer segítségével követik nyomon.
4. A New York Public Library projektje (link a nagyközönséget igyekszik bevonni, hogy segítsenek különböző feladatok elvégzésében, ilyenek: régi ételmenük leírása, 19. századi biztosítási atlaszok információinak korrigálása, népszámlálási adatok összevetése régi telefonkönyvekkel, történeti sztereo felvételek konvertálása 3D formátumba, régi térképek összehangolása maiakkal. (A kulturális örökség feldolgozása 'crowdsourcing' keretében. Mit tehetnek az állampolgárok mint 'amatőr archiválók' a jövőért., ref.: Hegyközi I.)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári crowdsourcing-példák: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról