Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2005/47., 12. 21.

Új kommunikációs stratégia
Újabb könyvtárak interneten -- Microsoft és British Library
IT-trendek és könyvtári lehetőségek
Könyvtárportál-készítés -- tapasztalatok és módszerek
Személyzetfejlesztés és képzés -- új KIT-hírcsokor
Elektronikus MKE-fórum
A Wikipedia majdnem olyan pontos, mint az Encyclopaedia Britannica
Ingyenes online zenei tájékoztatás -- piaci alapon
Számítógépes szövegnyelvészeti konferencia
Antikvár könyvek és papírok piaca
Vették a régi könyveket
Visszaadnák az oroszok a sárospataki köteteket
Pályázatok iránti igényfelmérés Battonyán
Ingyenes beiratkozás -- akció Dunaújvárosban
Könyvtárat terveznek Hácson a kultúrházban
Vallási tartalom mp3-ra: Terjed a godcasting itthon is!
Könyvtárigazgató-választás Dorogon
Látogatás a Jövő Házában
'Fellendítette a könyvtárak forgalmát a Nagy könyv program'
Disney-évforduló -- kincset talált a könyvekben
Az Egri csillagok mindig nyer
Nagy Könyv -- a fiatalok fele ismeri
Egy hétig olvastak a diákok
Magyar tudósok panteonja és Nobel-díjasok múzeuma épül a fővárosban
A magyaroknak hitelesebb az internet az újságoknál és a rádiónál is!
Népszerűek az elektronikus adóbevallások
Kellemes hírek portálja -- még a sportot is száműzték
Több az internetes fenyegetettség karácsonykor
Elindult a Storytv
Neten a romániai magyarság 40 ezer szócikkes kronológiája
Pr-információbázis
On-line segítség a mobil üzenetküldésben: smsLap.hu


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Új kommunikációs stratégiaFEL

A 2001-2004-es időszakban nem volt megfelelő az intézmények közötti tervezés és koordináció; az üzenetek politikai prioritásokon alapultak, ennélfogva nem az állampolgárokat valóban érdeklő és érintő témákat tükrözték; s nem volt megfelelő a végrehajtás sem: sokkal inkább pénzügyi kérdésekre helyeződött a hangsúly, mintsem a párbeszédre és a proaktív érdemi munkára -- olvasható az Európai Bizottság nyáron közreadott stratégiájában (a cikket ld.: TMT, 2005/11-12. p. 571-2.) Talán nem véletlenül cseng ismerősen a fenti helyzetfelismerés. És a folytatás is hasznosnak tűnik: Az új stratégia alapelvei: vélemények meghallgatása (a polgárok ne csak tájékoztatást kapjanak, hanem véleményüket is vegyék számításba), a kommunikáció központi eleme legyen, hogy az uniós politika hogyan hat a mindennapokra, működő kapcsolatok helyi és regionális szinten, a lakosságnak megfelelő nyelven és csatornán. -- Az új stratégiával kapcsolatos hazai könyvtárakra aktualizálható problémákat és javaslatokat a fentiekkel összecsengve a tavaly közzétett alternatív könyvtári stratégia 2. és 3. pontja link is vázolja.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Újabb könyvtárak interneten -- Microsoft és British LibraryFEL

A Microsoft és a British Library már dolgozik a neves londoni könyvtár sok száz könyvének digitalizálásán és a hálón való publikálásán. Előzőleg, november végén, egy hasonló, amerikai kezdeményezés indult: az amerikai Kongresszusi Könyvtár elindította a World Digital Library programot egy gigantikus internetes könyvtár létrehozására, amelybe bevonják a többi nagy amerikai könyvtárat is. A kezdeményezést részben a Google internetes keresőprogram szponzorálja, amely máris átadott a tervhez 3 millió dollárt. James Billington, a Kongresszusi Könyvtár igazgatója a Corriere della Sera című olasz lapnak nyilatkozva elmondta, hogy más magánfinanszírozókat is remél, és meg akarja nyerni a tervnek a kínai és az arab világ nagy könyvtárait, hogy ezáltal különböző nyelvű, páratlan művek is felkerüljenek a hálóra. Az egyiptomi Nemzeti Múzeum máris kész együttműködni: felajánlja a középkori iszlám tudományos művek egy értékes gyűjteményét. - F: dec. 19.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

IT-trendek és könyvtári lehetőségekFEL

A Gartner piackutató cég a minap hozta nyilvánosságra azt a hat technológiai trendet, amely felméréseik szerint alapvetően befolyásolja az IT-ipar közeljövőjét. A felmérés pontjait a lehetséges könyvtári vonatkozásokkal, kötőjelek után közöljük.
1. Egyre több maszek noteszgép. -- Hasznos, ha a könyvtárakban elegendő csatlakozási pont található a hordozható gépek számára. Hosszabb távon csökkenhet a használók számára biztosított helyi terminálok iránti igény.
2. A vezeték nélküli rendszerek 2010-re dominánssá válnak. (Mobil eszközök és az internetes telefonálása további térnyerése.) -- A kiépített könyvtári WiFi hálózat könyvtárban tarthatja a használókat. Az elektronikus könyvtári adatokhoz, dokumentumokhoz, szolgáltatásokhoz elvileg bárhonnan hozzá lehet férni, ugyanúgy, mint a konkurensekéhez.
3. Az IT-specialisták munkaerőpiaca 40 százalékkal csökken 2010-re. (Az előttünk álló évtizedben jelentősen meg fog szaporodni azoknak az IT-szakembereknek a száma, akik többféle szakterülethez értenek, különféle megbízatásokat látnak el és szerepeket töltenek be párhuzamosan. E szakemberek az értékteremtés katalizátorává is válhatnak.) -- Egy könyvtári IT-specialista több könyvtárat, konzorciumot is el képes látni. Az IT-tartalom szakemberei erős pozícióra tehetnek szert, ha testreszabott tartalomszolgáltatást kínálnak.
4. Folytatódik az üzleti folyamatok kiszervezése. -- A megszorítások és a szolgáltatási szint emelése szempontjából egyaránt a csak helyben nyújtható szolgáltatásokra fog koncentrálni a könyvtár. Az információszolgáltatást feltehetően a szervezetekhez lazábban kapcsolódó szakértők végzik majd.
5. Az egészségügyi szoftverekre való kiadások gyorsan emelkednek. -- Az egészségügyi információs rendszerek tartalomszolgáltatásába a könyvtár is bekapcsolódhat, ha képes a tőkeerős rendszerszolgáltatók számára vonzó ajánlatot tenni.
6. Az új technológiák alkalmazásának üteme lelassul. (A vállalatok 2008-ra egyre inkább olyan szemléletet, szervezetet, módszereket és eljárásokat alakítanak ki, amelyekben a rendszeres kiadások kapnak elsőbbséget.) -- A technológiai szolgáltatókkal szövetségben a könyvtár tartós megrendelőkre tehet szert. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárportál-készítés -- tapasztalatok és módszerekFEL

A Richter Gedeon Rt. régi motoros a témában, belső hálózata dokumentáltan értéknövelő a vállalaton belül. A portálkészítő munkatársak cikkekben és szakmai konferenciákon már többször megosztották tapasztalataikat. Most Wittinghoff Judit teszi ezt a TMT-ben (2005/11-12. p. 501-9.) A könyvtári szolgáltatás és menedzsment nagy részét felfedi az alkalmazás: az olvasók által működtetett cikkrendelés és annak követése, fulltext dokumentumok, folyóiratok, e-könyvek, adatbázisok lekérdezése, e szolgáltatások statisztikája és kontrollja, belső képzések. Az alkalmazás kihagyhatatlan tájékozódási pont elektronikus könyvtári fejlesztési projektekhez.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Személyzetfejlesztés és képzés -- új KIT-hírcsokorFEL

Újabb hírcsokorral gyarapodott a KIT-archívum: a személyzet-fejlesztéssel és képzéssel kapcsolatos KIT-hírek összegyűjtésében Ambarus Lídia működött közre. Az egyelőre időrendi sorrendben álló anyagok a link linken találhatók.


Elektronikus MKE-fórumFEL

'A fórum célja, hogy az MKE és Szervezetei számára nyilvános hírcsatornaként szolgáljon, valamint más könyvtári programoknak és rendezvényeknek is teret biztosítson. Ide várjuk a Szervezetek nyilvános és zárt körű programjaira szóló meghívókat, más könyvtárakat érintő információkat (rendezvényekről, kiállításokról), valamint helyet biztosítunk állásajánlatok / álláskeresések feladásának is. A fórum használata valamennyi felhasználó részére ingyenesen vehető igénybe.' Webhelye: link A karácsonyi forgatagban közzétett fórum pull típusú, azaz a lehetséges érdeklődőtől kíván aktivitást. Rovatai: állásajánlatok, hírek és programok (könyvtárosoknak ill. minden érdeklődőnek -- külön), műszaki szekció és vendégkönyv.

Hírforrás:
2005. december 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Katalist

A Wikipedia majdnem olyan pontos, mint az Encyclopaedia BritannicaFEL

Egy szakértőkből álló csoport arra a megállapításra jutott, hogy a Wikipedia online enciklopédia tudományos bejegyzései már-már megütik az etalonként számontartott Encyclopaedia Britannica színvonalát. A Nature úgy találta, hogy a Wikipedia bejegyzései közel olyan pontosak, mint az Encyclopaedia Britannicáéi. A tanulmányban említett 42 wikipédiás bejegyzésben átlagosan négy pontatlanság szerepelt, ez a szám a Britannica esetében három volt. A kutatást végző Nature tudományos hetilap pontatlanságnak vette a ténybeli tévedéseket, súlyos kihagyásokat vagy a félrevezető állításokat. A felmérés igazi aktualitással bír, mivel a Wikipedia nemrég tűz alá került, amikor John Seigenthaler, a USA Today korábbi szerkesztője felfedezte, hogy a hozzá fűződő cikket a Wikipedia oldalán meghamisították és nevét összefüggésbe hozták John F. és Robert Kennedy meggyilkolásával. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Ingyenes online zenei tájékoztatás -- piaci alaponFEL

Az internetes zenei piaci őrület a Google-t fejlesztő és üzemeltető céget is elérte: ők sem akarnak kimaradni a 'bizniszből', és kérnek egy szeletet a jelképes tortából. A vállalat által indított új szolgáltatás -- nem nagy meglepetésre -- a Google Music nevet kapta. Mint azt Marissa Mayer, a cég illetékes alelnöke elmondta, a társaság a maga módján jelenik meg a jövőben az online zenei piacon. Ezt azt jelenti, hogy a kereső a jövőben fel fogja tüntetni az internetes letöltőhelyek és zenei boltok, a dalszövegek, a diszkográfiák, a zenei kritikák, az elemzések és a zenészekről információkat közlő oldalak linkjeit. Ezeket a linkeket egy különleges ikonnal fogják jelölni, hogy a felhasználók így különböztethessék meg őket a többi találattól. A Google Music tehát nem egy saját zenei webbolt lesz. A cég inkább arra vállalkozik, hogy a felhasználók számára információkat nyújtson az egyre növekvő zenei kínálatban, és segítsen nekik az eligazodásban vagy a keresésben. - F: dec. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Számítógépes szövegnyelvészeti konferenciaFEL

'A [német könyvtáros- és dokumentátor-] képzésbe fokozatosan beépül a számítógépes nyelvészet is (mely fokozatosan fel fogja váltani az indexelés és az osztályozórendszer-gondozás egyénileg végzett időigényes és drága munkáját.)' -- volt olvasható a Könyvtári Figyelő egyik referátumában (ld.: link ) A III. Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencián (Szeged, dec. 8-9.) link azonban könyvtári szekció egyelőre nem volt. Ám az Ontológia, Fordítás és szótár, Morfológia és kivonatolás, Szintaxis és szemantika, Pszichológiai szempontú szövegfeldolgozás, valamint Beszédtechnológia, kommunikáció szekciók egyenként is számot tarthatnak a jövő könyvtárosainak figyelmére. Annál is inkább, mert az információs ipar vezető szolgáltatói jellemzően e területeken kínálnak a könyvtárihoz képest alternatív és gyorsan fejlődő szolgáltatásokat. Figyelemre méltó volt a fiatal és idősebb előadók azonos, magas színvonalú előadása, az élő poszter- és laptopos bemutatók. Könyvtáros fejjel perspektívák pl.: automatikus osztályozás és indexelés, intelligens keresés fulltext dokumentumokban, automatikus bibliometriai állományértékelő-rendszer, használói rutinkérdések automatikus megválaszolása online környezetben, dokumentum-szövegek rejtett szintaktikai tartalmainak azonosítása és feltárása, automatikus osztályozása stb.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Antikvár könyvek és papírok piacaFEL

Magyarországon 1996-ban indult be igazán az antikvár könyv- és papírrégiség-piac, aztán 2000 után az árak az egekbe mentek; akkoriban a Központi Antikvárium árverésein a 100 millió körüli összforgalom sem volt ritka -- idézi fel Márffy György, a cég ügyvezető igazgatója. A magas árak annak voltak köszönhetők, hogy a rendszerváltás előtt negyven éven keresztül rejtegették tulajdonosaik a rosszul értékesíthető könyvritkaságokat. Az 1998-tól 2003-ig tartó időszakban kerültek elő a komoly művekből az első példányok, így alakultak ki az egy-, aztán kétmilliós, majd tíz- és húszmillió forintos árak. Ezek a magas árak természetesen előcsalogatták a ritkaságokat. Mostanra azonban elmúlt az újdonság varázsa: olyan könyvek, amelyek pár éve még kétmillió forintért keltek el, mostanában egymillióért, de nem ritka, hogy ötszázezer forintért cserélnek gazdát. Ez persze nem azt jelenti, hogy az árak tartósan ezen a szinten maradnak, inkább azt, hogy -- miután az elmúlt öt évben előjött minden komoly ritkaság -- lehet, hogy húsz évig nem lesznek nagy durranások a hazai piacon -- véli Márffy György. - F: dec. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vették a régi könyveketFEL

Jól alakultak a téli könyvaukciók, bár a leütések érdekes különbségeket hoztak. Weinmüller Bálint 1795-1809 között kiadott nyolckötetes életrajzi munkája például 240 ezer forintot ért a Honterusnál, a Központi Antikvárium aukcióján viszont csak 90 ezer forintot -- írja a Világgazdaság. - F: dec. 19.

Hírforrás:
2005. december 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Visszaadnák az oroszok a sárospataki köteteketFEL

Az orosz alsóház második olvasatban is jóváhagyta a sárospataki református kollégiumi kötetek visszaadását. A duma hétfői pótplénumán 347 képviselő szavazta meg az 1945-ben a Szovjetunióba vitt kötetek visszaadásáról szóló törvénytervezetet, míg 36 ellenezte és egy tartózkodott. Alekszandr Tyagunov kulturális házbizottsági alelnök tüstént harmadik olvasatra is javasolta a tervezetet. De az erről szóló határozat nem volt kinyomtatva, és így persze nem lehetett kiosztani a honatyáknak. A harmadik olvasatra, vagyis a végleges jóváhagyásra január második felében kerülhet sor, közölte a kulturális bizottság tanácsosa, Larisza Gramolina a kis közjáték után az MTI érdeklődésére. - F: dec. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Pályázatok iránti igényfelmérés BattonyánFEL

A battonyai Népek Barátsága Könyvtár felmérést készített nemrég a vállalkozók, a lakosság körében, hogy milyen igény mutatkozik pályázatíró tréning, pályázatfigyelő és hasonló előadások tartására. A felmérés eredménye várhatóan információt nyújt majd az eddigi hiányok pótlásához, a vállalkozók, a gazdálkodók munkáját segítő programszervezéshez. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ingyenes beiratkozás -- akció DunaújvárosbanFEL

Ajándék ez is: mától év végéig ingyenesen iratkozhatnak be (vagy újíthatják meg tagságukat) a József Attila Könyvtár olvasói. Ünnepi akció keretében indított olvasótoborzót a József Attila Könyvtár. Szécsenfalviné Lukács Mária elmondta: december 15-étől az év végéig ingyenes lesz a beiratkozás az intézménybe. Természetesen az akció azokra az olvasókra is vonatkozik, akiknek ebben az időszakban kell megújítani tagságukat. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárat terveznek Hácson a kultúrházbanFEL

Könyvtár kialakítását tervezi a faluban Hács önkormányzata. A bibliotékának a kultúrház ad majd otthont a tervek szerint, ahol a helyiségen túl már a polcok is rendelkezésre állnak. A községben az egykori iskolában működött könyvtár, ennek meglévő állománya vár elhelyezésre. Mátrai Gabriella polgármester úgy vélekedik: jelentős hiányt pótolna a kiskönyvtár. Elmondta: további könyvek beszerzéséhez és az induláshoz pályázati forrásokra van szüksége az önkormányzatnak. - F: dec. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vallási tartalom mp3-ra: Terjed a godcasting itthon is!FEL

A podcast szóösszetétel talán már ismerősen cseng a netpolgároknak, az ipod és a roadcast szavak összetételéből keletkezett szó tágabb értelemben mp3 lejátszóra áttölthető, rendszeresen megjelenő hangos tartalmat jelöl. A link címen kategorizálva találunk több ezer efféle csatornát. Ezt a lehetőséget nem meglepő módon a legkülönbözőbb célokra használták fel, így megszületett a godcasting, mely vallási tartalmú podcastokat jelöl. - F: dec. 14.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Könyvtárigazgató-választás DorogonFEL

Az Arany János Városi Könyvtárnak Mucha Ildikó személyében új igazgatója lesz a következő esztendő első szombatjától. Az önkormányzati képviselők pénteki ülésükön többek közt döntöttek a városi könyvtár vezetésére kiírt pályázat eredményéről. Az igazgatói szék a január 5-én nyugállományba vonuló Cserődi Attiláné megbízatásának lejártával vált szabaddá. - F: dec. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Látogatás a Jövő HázábanFEL

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter köszöntőjével december 16-án 14 órakor a budapesti Millenáris Parkban megnyílt a Jövő Háza. A kiállítás 3000 négyzetméteren, két szinten várja a látogatókat, akik megismerkedhetnek a jelen és a jövő technológiáival, az űrhajózástól a génkutatásig. Az interaktív kiállítás legfőbb célja, hogy a jövő megismeréséhez nélkülözhetetlen tudományos ismeretekkel mindenki saját, közvetlen tapasztalatain keresztül kerüljön kapcsolatba. Kellemes szórakozást ígér mindazoknak, akik érdeklődnek a tudomány és a technika újdonságai iránt. - F: dec. 19.

Hírforrás:
2005. december 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): ttp://link

'Fellendítette a könyvtárak forgalmát a Nagy könyv program'FEL

Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye lett Magyarország kedvenc könyve. A Magyar Televízió csütörtökön lezárult műsorfolyamának érzékelhető eredménye, hogy nőtt a könyvtári kölcsönzések és beiratkozások száma. - F: dec. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Disney-évforduló -- kincset talált a könyvekbenFEL

1966. dec. 15. : Walt Disney harmincszoros Oscar-díjas amerikai rajzfilmrendező, producer halála (szül. 1901. dec. 5.). A trükk- és rajzfilm műfaj megteremtője és klasszikus mestere volt. Az ő nevéhez fűződik a világ leghatalmasabb szórakoztató központja, a Disneyland létrehozása is. 'Több kincs van a könyvekben, mint a kalózok minden zsákmánya a Kincses Szigeten és az bennük a legjobb, hogy e gazdagságot életed minden napján élvezheted.' (Walt Disney)

Régebbi hírforrás(ok): link

Az Egri csillagok mindig nyerFEL

A Kárpát-medencében 50 éve ez a könyv a legnépszerűbb, mert kötelező volt és olvasmányos. Kutatók szerint ráadásul szavazáskor a komoly és nemzeti érzésű műveket illik említeni. Gárdonyi Géza, mint minden olvasáskutatás után, újabb trófeát gyűjthetett be. A Gereben Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi olvasmánylistákon nincsenek ott ezek a könyvek, azokat az amerikai bestsellerek uralják. Sokkal pozitívabb a végeredmény, mint a valóság. A felméréseken a klasszikus könyveket illik említeni: mást olvasunk, és mást jelölünk meg, ha rákérdeznek. A docens szerint a Nagy könyv olvasásnépszerűsítő-kampány egy szimpatikus kezdeményezés, amely átmenetileg akár meg is növelheti a reflektorfénybe került regények iránt az érdeklődést, de tartós változást nemigen okoz az olvasási szokásokban. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nagy Könyv -- a fiatalok fele ismeriFEL

A TGI felmérése szerint a Magyar Televízió (MTV) Nagy Könyv programjáról minden második fiatal hallott, de leginkább a lányok voltak nyitottak a programsorozat iránt. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egy hétig olvastak a diákokFEL

Marcaliban az iskolai könyvtár és a magyar munkaközösség szervezésében olvasás hete volt a Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskolában. A kezdeményezés célja: a könyveket és az olvasást megszeressék a diákok, és elsajátítsák az alapvető könyvtárhasználatot. Évfolyamonként más-más könyvet olvastak a diákok és osztályonként három-három tanulóból álló csapat adott számot felkészültségéből játékos vetélkedőn. Az első helyezettek könyveket kaptak ajándékba, de minden résztvevőnek járt egy csoki. - F: dec. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar tudósok panteonja és Nobel-díjasok múzeuma épül a fővárosbanFEL

A magyar tudósok panteonja és a Nobel-díjasok múzeuma szimbolikus alapkőletételeként, Nobel-díjas magyar tudósok és világra szólót alkotó társaik közös márványtábláit avatták fel az ELTE Természettudományi karának aulájában csütörtökön, Bolyai János születésnapja alkalmából. Az öt-tíz év alatt megvalósuló, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a Bolyai János Alapítvány, az Országos Széchenyi Könyvtár, valamint a Bay Zoltán Tudomány és Technikatörténeti Alapítvány összefogásával induló program első lépéseként a lágymányosi egyetemvárosban a Magyar Tudósok körútja mentén 14 világra szólót alkotó magyar tudós szobrát állítják fel a Hősök tere mintájára -- mondta Klinghammer István, az ünnepségnek helyet adó ELTE rektora az MTI-nek. - F: dec .15.

Régebbi hírforrás(ok): link

A magyaroknak hitelesebb az internet az újságoknál és a rádiónál is!FEL

Az internetben leginkább a magyarok bíznak: nálunk az új médium hitele (18%) megelőzi a rádióét és az újságokét is! Az európaiak többsége elsősorban a tájékozódás miatt ül nap mint nap a tévékészülékek elé, mégis rendkívül szkeptikusan szemlélik a hírműsorokat: csupán minden ötödik néző véli úgy, hogy többnyire az igazságot látja viszont a képernyőn. Mégis 52 százalékuk még mindig a tévéhíradókat tartja a leghitelesebb hírforrásnak, amit a rádió, az újság és az internet erősen lemaradva követ megbízhatóságban. A magyarok a legkétkedőbbek közé tartoznak: 38%-uk úgy gondolja, amit a híradókban lát, az csak néha vagy soha sem igaz. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Népszerűek az elektronikus adóbevallásokFEL

Az elektronikus adóigazgatás fejlesztése mennyiségi és tartalmi bővítést eredményezett, így ma már bármely adózó bevallási kötelezettségét és adatszolgáltatását elektronikus úton teljesítheti. Az internet terjedésével, a korszerű, elektronikus adóbevallás bevezetésével csökkentek az adózók adminisztratív terhei és emelkedett az adóhatósági szolgáltatás színvonala. A különböző bevallások december elejéig beérkezett adatai meggyőzően bizonyítják az APEH által nyújtott elektronikus szolgáltatások igénybevételének népszerűségét. Különösen megnövekedett az elektronikus aláírással beküldött bevallások aránya. Így a nyilvántartott, az államháztartással szemben fennálló egyes adó-és járulékkötelezettségekről szóló, több mint 223 ezer bevallás 55%-át internetes programmal töltötték ki és nyújtották be az adózók, 39%-át pedig elektronikus úton küldték be. Az államháztartással szemben meglévő egyes adó-és járulékkötelezettségek évközi (negyedéves) bevallására szolgáló bevallások 82%-a internetes programmal kitöltött és benyújtott, 6%-a pedig elektronikus úton beküldött. - F: dec. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kellemes hírek portálja -- még a sportot is száműztékFEL

Az Egyesült Államokban egyre népszerűbb egy internetes hírportál, amely kizárólag kellemes eseményekkel hajlandó foglalkozni. A texasi Austinban működő HappyNews.com című hírportált a PageWise Inc. nevű cég hozta létre. - F: dec. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Több az internetes fenyegetettség karácsonykorFEL

A Sophos arra hívta fel a figyelmet, hogy a karácsony közeledtével egyre óvatosabbnak kell lenni az internetezés, az emailezés és az online vásárlások alkalmával. A különböző biztonsági felmérések szerint az online vásárlások kapcsán felmerülő biztonsági kockázatok egyre nagyobb problémát jelentenek. Egyes közvélemény-kutatások alapján megállapítható, hogy a felhasználók majdnem 70 százaléka sokkal óvatosabbá vált az internetes vásárlások alkalmával. A Sophos arra hívta fel az Interneten vásárló felhasználók figyelmét, hogy a karácsonyi bevásárló időszakban több fenyegetettséggel kell számolni, ugyanis a spamküldők és a vírusírók is igyekeznek kihasználni az ilyenkor megnövekvő vásárlási kedvet. - F: dec. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elindult a StorytvFEL

A 4! Csatorna -- storytv 2005. december 15-én megkezdte bemutatkozó adásának sugárzását. A csatorna műsora mind tartalmilag, mint időbelileg folyamatosan bővülni fog a tervezett napi 18 órás műsoridő eléréséig. Teljes műsoridővel 2006. január 1-jétől láthatják a nézők a storytv adását. Az új adó műsorairól a jövőben a link internetes oldalról tájékozódhatnak az érdeklődők. - F: dec. 1.

Hírforrás:
2005. december 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Neten a romániai magyarság 40 ezer szócikkes kronológiájaFEL

Az Udvardy Frigyes által összeállított kronológia közel 39 ezer bejegyzést tartalmaz. Az adatbázis tulajdonképpen egy aprólékos sajtószemle, amely az 1990-2003 közötti időszak valamennyi lényeges romániai magyar történését rögzíti -- napi rendszerességgel. Az adatbázisnak egyelőre a béta verziója hozzáférhető, de folyamatosan dolgozunk a javításán és bővítésén. Az általános, illetve az évek és hónapok szerinti keresési lehetőség mellett az intézmény-, név- és helységnévmutatók könnyítik meg a használatát. (link - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Pr-információbázisFEL

A public relations -- pr -- kommunikációs szakterületen nyitott információs központot Szeles Péter, a Magyar PR Szövetség elnöke. A portál link tanulmányokat, oktatással kapcsolatos tudnivalókat, a későbbiekben filmeket és könyveket is kínál.

Hírforrás:
2005. december 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MPRSZ-levelezőlista

On-line segítség a mobil üzenetküldésben: smsLap.huFEL

A közelgő ünnepek kapcsán ki ne szeretné partnereit, ügyfeleit, klienseit valamilyen módon üdvözölni? Új szolgáltatás az interneten az smsLap.hu, ahol bárki korlátozás nélkül, egyetlen gombnyomással küldheti el tetszőleges számú üzenetét. A honlap szolgáltatásait legkésőbb 2005. december 23-tól vehetik igénybe a látogatók. - F: dec. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link



legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról