Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2006/47., 12. 20.

Hogyan néznek a behálózott fiatalok könyvtárainkra?
Blogok: szórakozásra és ismeretszerzésre egyaránt
Nyílt innováció -- ha egyszer jót akar...
Északi könyvtárak 6. -- Őshonos, kisebbségi autonóm etnikumok könyvtári ellátása
olvasóTEREM -- Kortárs irodalom a közönség előtt
Zalában szívesen megbocsátanak
IT-ből közepesre vizsgázott Magyarország
Te vagy az év embere!
Könyvtárnyi könyvet lopott a nyomdából
Milliókat érő kéziratok és könyvek aukciója
Hogyan csinálják a reformot a britek?
Műegyetem a szobában -- Nézzen be otthonról az előadásra!
Több kincs van a könyvekben, mint a kalózok minden zsákmánya
Szem előtt legyen a dolgozó, vagy otthon a nappaliban?
Arculatváltás lesz: Magyar Nemzet, Napi, Világgazdaság, Népszava
Veszélyezteti-e bármi a magyar munkakeresőket?
Vasúti reform -- figyeljünk rá fél szemmel!
Harmincmilliárd forintra taksálják az online kereskedők bevételét
Tavaly az internetszolgáltatásra panaszkodtak a legtöbbet
100 éves a rádióadás
Az 1600 éves Sínai Bibliát digitalizálják
A Videobomb autós csatornát indított
Küszöbön az internetes mozi -- Mennyibe kerül egy film?
2007-től egységes szervezet foglalkozik az elektronikus közszolgáltatásokkal
Globális internettévét indít a Skype
Megjelent a TV Paprika Magazin -- sőt, már el is fogyott
Új keresőszolgáltatást indított az [origo]
Szabadalomkeresővel bővül a Google
Közösségi oldalakkal erősít a Wikipedia
HR szakmai blog indult a hvg.hu-n
Lista az átcimkézett termékekről
Pontszámkalkulátor a neten -- Kezdődhet a továbbtanulási őrület
Jön a tévés oktatócsatorna
Árukeresővel milliókat takaríthatunk meg
Árfigyelő szolgáltatás a Depo.hu-ban
Interaktív Van Gogh
Amit az euróról tudni kell -- az MNB új oldala


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Hogyan néznek a behálózott fiatalok könyvtárainkra?FEL

Egy a link -on megosztott amerikai prezentáció (címe magyarul: Fiatalon és behálózva: hogyan alakítja a fiatal, technológiát ismerő elit a jövő könyvtárait?) megállapítja, hogy az információ túláradása fontosabbá teszi a könyvtárakat. Emellett idézi a korábban KIT által is említett OCLC-felmérést, mely szerint a fiatalok saját stílusukhoz jobban illőnek veszik a keresőprogramokat, mint a könyvtárakat. A könyvtárak és a fiatalok egyaránt használják a technológiai lejárásokat, de mivel a mai fiatalok az internetbe, palmtopok, mobiltelefonok, Napster (zenemegosztó), Wikipedia (online enciklopédia), iPod (zenelejátszó), Skype (internetes telefon), podcast (hangfájl-szolgáltatás internetről), vagy a YouTube (videómegosztó) világába nőttek bele és abban élnek (32%-uk használ laptopot -- míg a felnőttek 30%-a, 45%-uk hallgat MP3-lejátszót -- a felnőttek 20%-a); s 57%-uk állított már elő internetes tartalmat, 33%-uk osztja meg saját készítésű anyagait az interneten, 32%-uk készített már honlapot vagy blogot, 22%-nak van saját honlapja, 19%-nak saját online lapja vagy blogja -- szóval ők (az Óperencián túl) remélik, hogy szüleik és a könyvtárak partnereik lesznek e párbeszédben, kutatásban, tanulásban. (MG) - F: nov. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Blogok: szórakozásra és ismeretszerzésre egyarántFEL

Bár az internetezők 85 százaléka tudja, mi az a blog, rendszeresen csupán öt százalékuk olvas ilyen jellegű tartalmakat, a legnépszerűbbek pedig az úgynevezett én-blogok -- derült ki az NRC Piackutató felméréséből, amelyet a Kreatív Online ismertetett. A piackutató cég 1500 internethasználó online megkérdezésével végzett felmérése szerint a fiatalok leginkább barátaik, ismerőseik vagy egy-egy közismert ember blogját olvassák, míg a középkorú és idősebb netpolgárok körében a politikusok személyes internetes naplói a népszerűbbek. A legalább hetente netezőknek mindössze kétötöde olvas alkalmanként valamilyen blogot, a rendszeres olvasók aránya pedig csupán öt százalék. Az NRC Piackutató most végzett felmérésből kiderül, hogy a blogok -- az online fórumokhoz hasonlóan -- az internet hasznos és szórakoztató funkcióját egyaránt betölthetik. Az olvasók 49 százaléka szórakozásra, 42 százaléka információszerzésre, 15 százaléka pedig egyenesen szakmai ismereteinek bővítésére használja őket. Az internetes naplók közösségépítő funkciója egyelőre csupán a látogatók hat százalékát vonzza. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nyílt innováció -- ha egyszer jót akar...FEL

A nyílt forráskód nemcsak a szoftverfejlesztők alkotói és fejlesztői táborának erejét sokszorozza meg, hanem a kutatókét, és mindazokét, akik valamilyen problémán dolgoznak. Sőt, a HBS-WK cikke arra is rámutat, hogy külsősök, outsiderek sokszor innovatívabb, gyorsabb megoldást is találnak a problémára, mint a kérdéseket szűkebben értelmező szakmaiak. A cikkben nyilatkozó Karim Lakhani biotechnológiai példát említ, de az analógia alkalmazható mondjuk..., mondjuk...; a könyvtárközi kölcsönzés rendszerének fejlesztésében, megújításában is. Például azért, mert költséghatékonyabb rendszerre is lehet kilátás, ha szűkebb kör helyett tágabb, interdiszciplináris környezetben lehet vizsgálni a kérdést.

F: Open source science: A new model for innovation. Q&A with:
Karim Lakhani. In: Harvard Business School Working Knowledge (20 Nov. 2006),
link alapján. Cikk a nyílt innovációról: Bár nem
mi találtuk ki... Nyílt innováció. In:
link

Régebbi hírforrás(ok): MG; link ; link

Északi könyvtárak 6. -- Őshonos, kisebbségi autonóm etnikumok könyvtári ellátásaFEL

A következőkben is a felhasználó-barátság lesz a fő szempont, azonban teljesen más, speciális nézőpontból. Először az északon élő számik, majd a délebbre élő Aland szigeti svédek példáján keresztül. Ebben Liv Inger Liddi, a Számi Parlamenti (Nemzeti) Könyvtár vezetője, majd Eva Gustafsson a Mariehamni Városi Könyvtár igazgatójának beszámolói lesznek segítségünkre. A sérelmeken felülemelkedő, a kulturális autonómián alapuló regionális könyvtári rendszerek tapasztalatai nem lehetnek csekélyek a Kárpát-medencében sem.

6/1. Lappföld
Az autonóm számi (lapp) parlament 1989-ben alakult meg a norvégiai Karasjokban (a számik a lapp elnevezést pejoratívnak érzik, ezért kerülöm annak használatát). Fő feladata a számi kultúra ápolása, az önazonosság megőrzése szempontjából szorgalmazza az e célokat nagyban segítő könyvtári szolgáltatói rendszer működtetését. Utóbbi rendszer közvetlenül a parlament keretei közt működik, onnan zajlik a fejlesztése, koordinációja. Ezzel zárult le az a XIX. században indult hosszú küzdelem, amely a számik hivatalosan elismert autonóm kollektív kulturális és közigazgatási autonómiájáért zajlott. A számi parlament keretében működő könyvtári hálózat feladata tehát a számi dialektusokban keletkezett dokumentumok és az egyéb nyelvű számi vonatkozású anyagok gyűjtése, rendszerezése, feldolgozása és szolgáltatása. A hálózat csúcsán álló Számi Nemzeti Könyvtár egyben parlamenti könyvár is, segítve annak adminisztratív-döntéshozói tevékenységét. A nemzeti könyvtár 1953-ban alakult, de csak 1983-ban nyerte el a teljes körű állami finanszírozotti kiemelt státuszt. Különösen fontos feladat a kis létszámú kultúra kis példányszámban megjelenő irodalmi produktumainak népszerűsítése, a nyelvi normák egységesítésében vállalt segítő szerep (a számi irodalmi írásbeliség kb. száz éves). A konferenciákon túli legfontosabb tevékenysége: a helyhatósági közkönyvtárakban és iskolai könyvtárakban minél több helyen és minél több dokumentummal biztosítja a számi olvasók kiszolgálását. Másik fontos feladata, hogy bibliobuszok hálózatával fedje le a gyéren lakott régióbeli térségeket. A közvetlen parlamenti támogatás 6 járat üzemelését biztosítja jelenleg. A hálózat egyre kiterjedtebb, egyre több ember fér hozzá anyanyelvén a kultúrához. A buszok átmennek a svéd és a finn határ túloldalára is. Így a számi könyvtári hálózat közös északi jelleggel lefedi Lappföld szinte teljes területét (leszámítva az Oroszországhoz tartozó részeket). A következő lépés az elektronikus szolgáltatások fejlesztése. Kiemelt cél a tárgyszólisták lefordítása számi nyelvre. A közös számi nyelvű referensz bibliográfiai adatbázis készítése is napirenden van (közös finanszírozással). Probléma, hogy kevés a számi származású, illetve az irodalmat és kultúrát jól ismerő könyvtáros. Így pozitív diszkrimináció révén is nagy hangsúlyt kap mindhárom országban a számi kulturális értelmiségiek (ezen belül a könyvtárosok, általános iskolai könyvtáros-tanárok) képzése is.


olvasóTEREM -- Kortárs irodalom a közönség előttFEL

Az olvasóTEREM, ahol az olvasó ott Terem, egy új kezdeményezés a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár részéről arra, hogy az író-olvasó találkozók megszokott műfaját friss lendülettel oltsa be. A felolvasásokat zenei kíséret egészíti ki, valamint rádiós és televíziós felvétel is készül a közönség aktív bevonása mellett. A sorozat december 14-én veszi kezdetét. - F: dec. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Zalában szívesen megbocsátanakFEL

Előfordul, hogy a kikölcsönzött könyvvel valahogy nem érünk vissza időben a
könyvtárba. Aztán már kínos jelentkezni vele, meg, ugye, a késésért fizetni is
kell. A megbocsátás hetében megnyugtathatjuk lelkiismeretünket. - F: dec. 18

Régebbi hírforrás(ok): link

IT-ből közepesre vizsgázott MagyarországFEL

A közép-kelet európai országok közül Észtország, Szlovénia és Csehország már
elérte a nyugat-európai átlagot -- állítja egy felmérés. Információs
technológiai fejlettségi szintjét tekintve Magyarország csak a középmezőnyben
helyezkedik el az EU-hoz nemrégiben csatlakozott közép-kelet-európai országok
között. A Roland Berger stratégiai tanácsadó cég által kidolgozott technológiai
index tanúsága szerint a magyar fejlettség messze elmarad az élen járó
Észtország, Szlovénia és Csehország színvonalától. Mindez azért is probléma,
mert a kutatók egyértelmű összefüggést mutattak ki a gazdasági-társadalmi
fejlődés üteme és az információs technológiára fordított beruházások
nagyságrendje között. - F: dec. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Te vagy az év embere!FEL

A Time magazin újságírói szerint a közösségi internetezés eddig soha nem látott együttműködési formákhoz vezetett, és potenciálisan az egész emberiség működését megváltoztathatja. Az alig tizenöt évvel ezelőtt, eredetileg az egyetemek közötti tudományos adatcserére létrehozott világháló robbanásszerűen fejlődik, és közben új információ-formákat termel. Wikipédia nevű elektronikus enciklopédiát például minimális felügyelettel a felhasználók írják és szerkesztik, ezért folyamatosan bővül és állandóan napra kész. A YouTube-on nem csak tévéműsorok vagy filmek részletei láthatók, hanem a digitális kamerákkal, telefonokkal milliószámra készülő magánfelvételek is, kezdő együttesek koncertjeitől politikusok nyilvános elszólásain át családi videókig és művészi próbálkozásokig. Fiatalok és lélekben nem öregedők tíz- és százmilliói lógnak naponta a MySpace, a MyFace -- illetve magyar relációban az iWiW -- közösségi ismerkedő és társalgó oldalain. Nagyon népszerű a Second Life (Második Élet) nevű "internetes világ", ahol az élő személyek virtuális alakban (avatar) lehetnek jelen -- és párhuzamos életet élhetnek. - F: dec. 17.

Hírforrás:
2006. december 20.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárnyi könyvet lopott a nyomdábólFEL

Közel kétezer könyvet loptak el egy gyulai nyomdából. A nyomda egyik alkalmazottja feltehetően több év alatt lopta össze a könyveket, amelyeket aztán az interneten keresztül akart értékesíteni. A könyvtolvaj novemberben egy internetes adok-veszek oldalon több könyvet is árult áron alul. Az internetes könyvhirdetés azonban feltűnt a nyomda vezetőjének, aki feljelentést tett a rendőrségen. A rendőrök ezután házkutatást tartottak a nyomda alkalmazottjánál, így került elő a közel kétezer könyv. A könyvtolvaj főként nagy értékű albumokat, szótárakat, képes kiadványokat, ismeretterjesztő köteteket lopott el a nyomdából, a könyvek értéke több millió forint. - F: dec. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Milliókat érő kéziratok és könyvek aukciójaFEL

Első árverését tartotta múlt szombaton délelőtt az alig három hónapja megnyílt Alexandra antikvárium. A könyvaukciók új piaci szereplője gazdag kínálattal: bibliofil könyvekkel, művészi könyvkötésekkel, első kiadású kötetekkel, írók egymásnak dedikált műveivel és értékes, publikálatlan kéziratokkal várta az érdeklődőket. Az aukción 194 tételt kínáltak fel, csaknem mindegyik gazdára talált. A legmagasabbra, 2 milliós kikiáltási árról 5,5 millió forintra Móricz Zsigmond részben publikálatlan, 1929-es naplóját licitálták. A 340 oldalas kéziratban az író azokról a hetekről szól, amikor Osvát halála után - Babits társaságában - átvette a Nyugat szerkesztését. Ezt a kéziratot, csakúgy, mint az árverésen szereplő 11 további autográf levelet védetté nyilvánították. - F: dec. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hogyan csinálják a reformot a britek?FEL

A brit kormány döntése alapján két éven belül 2500 postahivatalt zárnak be Nagy-Britanniában. A szolgáltatások egy részét közösségi központokban vagy egyszerű kocsmákban lehet majd igénybe venni -- írta az euractiv.hu. Alistair Darling ipari és kereskedelmi miniszter szerint a posta vesztesége jelenleg heti 4 millió font, kétszerese az előző évinek. A miniszter a postabezárásokért "cserébe" helyi beruházásokat ígér, illetve tanácsadást szintén helyben, az átszervezési programmal kapcsolatban. A konzervatívok szerint a miniszternek nincs meggyőző hosszú távú elképzelése. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Műegyetem a szobában -- Nézzen be otthonról az előadásra!FEL

Vizsgaidőszakban is az előadótermet látogathatják interneten keresztül a Műegyetem MBA vagy Jogász-közgazdás képzéseinek a hallgatói. Az előadások ugyanis kivétel nélkül felkerülnek az internetre és a képzés honlapján keresztül újra meg lehet őket nézni. Ebben nem is az a legnagyobb újdonság, hogy a tananyag audiovizuális formában érhető el, hanem az, hogy az előadást valós időben követik az előadóteremben kivetített ábrák, és ezzel segítik a jobb megértést. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Több kincs van a könyvekben, mint a kalózok minden zsákmányaFEL

Évforduló, 1966. dec. 15.: Walt Disney harmincszoros Oscar-díjas amerikai rajzfilmrendező, producer halála (szül. 1901. dec. 5.). A trükk- és rajzfilm műfaj megteremtője és klasszikus mestere volt. Az ő nevéhez fűződik a világ leghatalmasabb szórakoztató központja, a Disneyland létrehozása is. 'Több kincs van a könyvekben, mint a kalózok minden zsákmánya a Kincses Szigeten és az bennük a legjobb, hogy e gazdagságot életed minden napján élvezheted.' (Wald Disney)

Régebbi hírforrás(ok): Évforduló-hírlevél, link

Szem előtt legyen a dolgozó, vagy otthon a nappaliban?FEL

A távmunka lehet az egyik megoldás a foglalkoztatási problémákra -- állítják munkaerőpiaci szakemberek. A magyar munkaadók többsége azonban ódzkodik ettől: jobban szeretik, ha a dolgozó "szem előtt" van. Az elmúlt néhány évben a távmunka a foglalkoztatás bővítésének egyik reális alternatívája lett a technikai fejlődés felgyorsulása, s az elektronikus kommunikáció költségeinek csökkenése révén. Az utóbbi négy esztendőben a távmunkások száma a duplájára, negyvenezerről nyolcvanezerre nőtt. - F: dec. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Arculatváltás lesz: Magyar Nemzet, Napi, Világgazdaság, NépszavaFEL

Úgy tűnik, a napilapok piacán 2007 a megújulás éve lesz, ugyanis több médiatulajdonos tervez arculatváltást. A Magyar Hírlapnál már elindult a frissítési folyamat, jövőre pedig a honlapot is megújítják. A Népszava egy melléklettel bővül és információnk szerint átalakul a Magyar Nemzet -- írja a Kreatív Online. A nemrég új tulajdonoshoz került Napi Gazdaság -- a szélesebb réteg elérésére -- tartalmi bővítést tervez. - F: ec. 15., link -- Elgondolkodhatunk: ha az információszolgáltatók időnként újragondolják arculatukat a nagyobb szervezeti hatékonyság érdekében, nem lenne-e ugyanez hasznos a könyvtárak esetében is? Mint könyvtári rendszer és mint egyedi szervezet egyaránt. Félredobni az eddigi szövegeket (melyek által idáig jutottunk), átalakítani, felfrissíteni a szolgáltatás-kínálatot, az olvasóhoz fordulás attitűdjét, a honlapot, a könyvtár bejáratát stb. A használóban az ilyen akció (jó szervezés esetén) megújulásra képes szervezet imázsát keltheti.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Veszélyezteti-e bármi a magyar munkakeresőket?FEL

Nem kell favágó, sem liftszerelő, óvónő, könyvtáros, és metróvezető se jöjjön, mert ezekben a szakmában idehaza is sok a munkanélküli. Cipész, tetőfedő, fodrász, gyógytornász, gyógyszerész ugyanakkor elkel, de villamosmérnök és programozó sincs elég a hazai álláspiacon. Néhány példa a túltelített és a hiányszakmák listájáról, amely alapján a következő egy hétben elkészítheti a kormány azt a lajstromot, ami majd meghatározza, hogy a magyar munkaerőpiac mely részébe léphetnek be az újonnan csatlakozott országok polgárai. Nem valószínű egyébként, hogy a románok és a bolgárok tömegével élnek majd a lehetőséggel. Aki útra kel, meg sem áll Olaszországig, Spanyolországig, netán Németországig. Veszélyezteti-e bármi a magyar állástalan munkakeresőket? Mi áll a kormány döntésének hátterében, hogy a részleges nyitás mellett van? Mi az akadálya annak, hogy a parlamenti frakciók nem tudnak zöldágra vergődni? Miért örülnek a lehetőségnek a magyar határszéli települések lakói? Nyugaton miért szeretik szinte rajongásig a kelet-közép európai munkaerőt? Mi, magyarok miért megyünk csak olyan kevesen? - F: dec. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vasúti reform -- figyeljünk rá fél szemmel!FEL

A meglévő források jobb kihasználásával, hatékonyabb szervezéssel, kevesebb munkaerővel több utas... Mindez persze belső, generációs feszültségek mellett. A reform mellett: fiatal vasutas szakemberek, hátuk mögött a GKM illetékeseivel. Érveik: kiszámíthatóság, nagyobb járatsűrűség, több csatlakozás, forgalomnövekedés, javuló hatékonyság. Ellene: régi vasutas középvezetői réteg, megtámogatva a szakszervezetekkel és az érintett helyi politikusokkal. Érveik: túlfeszített tempó, kapkodó előkészítés, jelentős többletköltségek, gyorsabb elhasználódás, eltúlzott várakozások. - F: Ütemrehívás -- Akár 10 százalékos forgalombővülést is hozhat a MÁV új menetrendje. In: Figyelő, dec. 14., p. 48-49


Harmincmilliárd forintra taksálják az online kereskedők bevételétFEL

A prognózisok szerint ez e-kereskedők árbevétele az idén elérheti a 30 milliárd forintot, jövőre pedig akár a 45 milliárdot is -- közölte a gazdasági tárca. A statisztikák szerint az elektronikus kereskedelem az elmúlt években egyre növekvő részt "hasít ki" a gazdaságból. Azaz két éve, 2004-ben az interneten keresztül értékesítő kiskereskedelmi boltok forgalma még csak 12 milliárd forintot ért el. Addig 2005-ben már meghaladta a 19 milliárd forintot. - F: dec. 13.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Tavaly az internetszolgáltatásra panaszkodtak a legtöbbetFEL

Annak ellenére, hogy az elmúlt évben a hírközlési szolgáltatásokat a felhasználók több mint 99 százalékban tudták igénybe venni, magával a szolgáltatással az előfizetők jelentős része nem, vagy nem teljesen volt elégedett. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által összesített fogyasztói véleményekből kiderül, valamennyi hírközlési szolgáltatás közül az internetszolgáltatással volt a legtöbb problémánk. - F. dec. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

100 éves a rádióadásFEL

Kerek 100 éve, karácsonykor olyan dolog történt az USA keleti partján, ami alapvetően alakította át az emberek egymás közti kommunikációját. Egy zseniális tudós-feltaláló, név szerint Reginald Aubry Fessenden a világon elsőként hozott létre olyan eszközöket és egy olyan szobát (amit manapság csak hangstúdiónak szokás nevezni), ahonnan egy újfajta berendezés segítségével előre elhatározott forgatókönyv szerinti beszédből és zenéből álló adást sugárzott. Családja vett részt szereplőként a műsor kivitelezésében. - F: dec. 18.,

Hírforrás:
2006. december 20.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Az 1600 éves Sínai Bibliát digitalizáljákFEL

Több partnerrel közösen akar digitalizálni egy 1600 éves, kézzel írt, felbecsülhetetlen értékű művet egy lipcsei könyvtár. A 400 oldalas könyvritkaság beszkennelése akár évekig is eltarthat. Codex SiniaticusA programot a lipcsei Bibliotheca Albertina, a londoni British Library, a szentpétervári Orosz Nemzeti Könyvtár és az egyiptomi Sínai-félszigeten található Szent Katalin monostor képviselői Egyiptomban közösen jelentették be. A négy intézmény szakemberei úgy döntöttek, hogy digitalizálják a világ egyik legrégebbi könyvét, az 1600 éves Codex Sinaiticust, vagy más néven a Sínai Bibliát. Az együttműködésre elsősorban azért van szükség, mert a három könyvtárnak és a monostornak csak a görög nyelven, kézzel írt mű egy része van a birtokában. - F: dec. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Videobomb autós csatornát indítottFEL

Elindult a Videobomb videó-megosztó szolgáltatás első tematikus csatornája, az autós csatorna. Az új lehetőség az autós videók egyszerű listázása mellett Istenes László, autós szakújságíró közreműködésével saját gyártású tartalmak megjelenését is jelenti. - F: dec. 16.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Küszöbön az internetes mozi -- Mennyibe kerül egy film?FEL

Hamarosan internetmozit nyit a Budapest Film, mely szolgáltatás a link címen érhető el az év végi tesztelés után. A beruházásra eddig több mint 100 millió forintot fordítottak, melyet a Mammut mozi eladásából származó tartalékból fedeztek -- írja a Világgazdaság. Az internetes oldalra kattintva a látogatók katalógusból választhatják ki, mely filmet szeretnék letölteni vagy egyszeri megnézésre kikölcsönözni. Az induláskor közel 300 címes lesz a filmpaletta, a letöltés ára 2000 Ft, míg kölcsönözni 600 Ft körül lehet majd. A fizetés bankkártya mellett többek között mobiltelefonnal is megoldható lesz. Az újításra azért volt szükség, mert a hagyományos mozik piaca évek óta stagnálást mutat. - F: dec. 15.,

Régebbi hírforrás(ok): link

2007-től egységes szervezet foglalkozik az elektronikus közszolgáltatásokkalFEL

2007. január 1-jétől egységes szervezet, a Közigazgatási és Elektronikus
Közszolgáltatások Központi Hivatal látja el az elektronikus közszolgáltatások, a
nyilvántartások és okmánykészítés központi feladatait. A kormány szerdán döntött
az új hivatal felállításáról, ami a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és
Választási Hivatal, a Távközlési Szolgálat, valamint a Kormányzati
Frekvenciagazdálkodási Hivatal összevonásával jön létre. - F: dec. 18

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Globális internettévét indít a SkypeFEL

Szélessávú interneten fogható, magas minőségű globális tévészolgáltatást indít hamarosan a Skype internetes kommunikációs rendszer két alapítója, írta a hétfői Financial Times. A londoni üzleti napilap szerint Jan Friis és Niklas Zennström -- akik tavaly 2,6 milliárd dollárért eladták a Skype-üzletet az eBay internetes kereskedőháznak -- "nagy felbontásúhoz közeli" minőségű, hirdetésekből finanszírozott programcsomagot kínál a felhasználóknak, akik személyre szabhatják a csomagokat, és konferenciahívásokkal menet közben megbeszélhetik az éppen nézett műsor tartalmát más felhasználókkal. - F: dec. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megjelent a TV Paprika Magazin -- sőt, már el is fogyottFEL

A TV Paprika Magazin első száma rekord gyorsasággal, két hét alatt fogyott el. A
magazin első lapszáma december 1-jén került az újságárusokhoz, és a 15 ezer
példány december közepéig tartott ki. A TV Paprika csatorna tematikájára
indított újság újszerűségével és egyedi stílusával, úgy látszik, nagy sikert
aratott a nézőkből lett olvasók körében. A januári lapszám, mely -- többek
között egy rendhagyó disznóvágásról számol be -- december végén jelenik meg, és
a készítők reményei szerint az elsőhöz hasonló népszerűségnek örvend majd az
olvasók körében. - F: dec. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új keresőszolgáltatást indított az [origo]FEL

Felfrissült külsővel és új keresőopciókkal indult el az OK.hu. Az általános
keresésen kívül ezentúl közvetlen térképes címkeresést, okos szótár funkciót és
online vásárlási lehetőséget is kínál az [origo] új keresőszolgáltatása. A
keresőre kattintva az is kiderül, ki volt hazánk legkeresettebb sztárja az előző
napon. - F: dec. 19.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Szabadalomkeresővel bővül a GoogleFEL

A keresőcég újabb szolgáltatással bővítette palettáját, amelynek révén egyszerűbben keresgélhetünk az amerikai szabadalmak között. A lista a tervek szerint a nemzetközi kínálattal és a kérelmekkel egészül majd ki. A Google új oldalán link egyelőre az 1790 óta kiadott mintegy 7 millió szabadalom között keresgélhetünk. A cég indoklása szerint ezzel megkönnyül az érdeklődők dolga és nem utolsósorban egy érdekes szolgáltatással egészül ki a jelenlegi kínálat. A megoldást főleg programozóknak és kutatóknak ajánlják, akik így gyorsan eligazodhatnak a már meglévő szabadalmak rengetegében. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közösségi oldalakkal erősít a WikipediaFEL

Új szolgáltatást indít a Wikipedia alapítója, amellyel a felhasználók ingyen hozhatják létre saját közösségi portáljaikat. Mindebből természetesen az internetes enciklopédia is profitál, hiszen az új site-okon elhelyezett link segítségével könnyen eljuthat hozzá az internetező. - F: dec. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

HR szakmai blog indult a hvg.hu-nFEL

Egyedi szolgáltatással, HR szakmai blog oldallal jelentkezik a Jobline.hu, ahol
Tóth Éva Mária humánmenedzsment szakértő, karrier-tanácsadó bejegyzéseit
böngészhetik az érdeklődők. A blogot Tóth Éva Mária, a HVG -- Jobline
karrier-tanácsadója, a link szerzője, fejlesztője írja. - F:
dec. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lista az átcimkézett termékekrőlFEL

Az interneten terjesztett 5 oldalas pdf lista nem az átcímkézett termékeket tartalmazza, hanem a cég valamennyi, kb. 400 termékét. Ezekből mintegy 150 terméket címkéztek át. Ez utóbbi, tehát az átcímkézett termékek listáját a mai napra sikerült összeállítani -- közölte a hvg.hu megkeresésére szerda délelőtt Popolics László. Az agrártárca honlapján pedig már meg is jelent ez a lista link , amelyen az élelmiszerek forgalmazójaként a M.E.G.A. Trade Kft., M.E.G.A. Trade DIS Kft., M.E.G.A. FOOD DIS Kft. valamelyike van feltüntetve. - F: dec. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Pontszámkalkulátor a neten -- Kezdődhet a továbbtanulási őrületFEL

Hivatalosan is megkezdődött a felvételi időszak, miután a mai naptól már kapható a 2007. évi felsőoktatási felvételi tájékoztató. A leendő hallgatók 68 intézmény 188 karán 2 249 szak közül választhatnak a következő tanévben. A jelentkezés határideje csakúgy, mint tavaly, február 15. lesz. A mester- és kiegészítő képzésekre március 15-ig lehet postázni a jelentkezési lapokat. Fejlesztették az információs központ működtette link honlapot. Már az előző felvételi időszakban is lehetőség volt internetes jelentkezés leadására. A portálon keresztül 2007. február 15-én éjfélig lehet jelentkezni. A honlapon többek között megtekinthetőek az előző évek felvételi statisztikái, illetve valamennyi meghirdetett képzés listája. Újdonság, hogy a link honlapon mostantól pályaorientációs tanácsadás, jelentkezési díj kalkulátor és -- a becsült érettségi pontok alapján -- pontszám kalkulátor segíti a továbbtanulókat a döntésben. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Jön a tévés oktatócsatornaFEL

Több generációnak szóló oktatócsatornát működtető céget alapított hat magánszemély -- köztük televíziósok, producerek -- Tv Iskola Kommunikációs és Szolgáltató Zrt. néven -- értesült a HVG. A műholdas, körzeti műsorszolgáltatóként már nyilvántartásba vett, 20 millió forintos alaptőkéjű cégbe apportként a tulajdonosok műsorterveket is adtak, ezek alapján a csatornán lesz majd nyelvoktatás, időseket célzó internetoktatás, mezőgazdasági gazdálkodásról szóló és vállalkozássegítő műsor is. A csatorna, amelynek tervéről tárgyalnak az oktatási és munkaügyi tárcával is, a jövő év második felében kezdheti meg a sugárzást -- mondta a HVG-nek Erdőss Pál filmrendező, a cég képviselője. - F. dec. 15.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Árukeresővel milliókat takaríthatunk megFEL

Az arukereso.hu -- online vásárlási kalauz -- ingyen nyújt segítséget az ünnepi rohanásban, az előnyösnek mondott ajánlatok közül a valóban 'kihagyhatatlan' kiválasztásában, 4 millió termék közt böngészve. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Árfigyelő szolgáltatás a Depo.hu-banFEL

Már javában érzékeli a karácsonyi roham jeleit a 30 ezres termékkínálattal rendelkező Depo.hu online piactér, amely a napokban igazi költségkímélő megoldást vezetett be látogatói számára. Az árfigyelő szolgáltatás segítségével ki-ki egyénileg határozhatja meg, hogy milyen ár esetén lenne hajlandó megvásárolni a kiválasztott terméket. A Depo.hu egyre bővülő kínálatból egyébként -- az LCD monitorok előretörését kivéve -- továbbra is tavalyi karácsony slágertermékeit keresik és vásárolják a magyar internet-felhasználók. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Interaktív Van GoghFEL

Az első hazai Van Gogh életmű kiállítás 2006. december 2. és 2007 március 20.
között látogatható a Szépművészeti Múzeumban. A kiállításhoz méltó élményt
nyújtó weboldalt a Múzeum számára az Arcus Interactive Group tagja, a Mirai
Interactive tervezte és készítette el. Valódi kapcsolatba léphet, a kiállításon
bemutatott életműhöz kötődő valódi élményt szerezhet a website látogatója számos
interaktív funkció, például a reprodukciós játékok, vagy a szemléletes -- Van
Gogh világa -- révén. - F: dec.

Hírforrás:
2006. december 20.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Amit az euróról tudni kell -- az MNB új oldalaFEL

Az euróval, annak bevezetésével kapcsolatos információkat foglalja össze a Magyar Nemzeti Bank honlapjáról elérhető, folyamatosan frissülő új mini-site, az Euro oldalak. Az oldal az euróval kapcsolatos legfrissebb hírek mellett publikációkat, az érmék és bankjegyek fontos információit, illetve fogalomtárat tartalmaz menüpontokként. Emellett külön összefoglaló készült 'Egyszerűen az euróról' címmel, valamint diákoknak szóló tartalom, illetve hasznos linkek is megtalálhatók rajta. Az oldalt az alábbi link segítségével, illetve a jegybank főoldalán (link ) a jobb alsó sarokban található banner segítségével érheti el. - F: dec. 12.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról