Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/24., 6. 16.

Michigan állam erősíti közkönyvtárai szélessávú internetelérését
430 pályázó az Európai Unió díjára az információs társadalom technológiája terén
Normatív informatikai támogatás iskoláknak -- könyvtár említése nélkül
Információt az információs pontból (nemzetközi cégadatok Miskolcon)
Használati díjak német közkönyvtárakban
Lehet-e (könyvtári) hálózatból (szakmai) közösség?
Üzletszerű információkeresés -- a nagy beindulás
Rekordszámú honlapot regisztráltak
Internethasználati tanfolyam nyugdíjasoknak
Megújult közkönyvtárak Budapesten
Könyvtárt avatnak Dél-Pesten
Mi lesz a dokumentumszolgáltatás sorsa?
A használó igényeire épülő tartalommal lehetünk csak sikeresek a weben
Laktanyába költözik a szekszárdi megyei könyvtár?
Folyóiratok a digitális korban
Hárommilliárd forintos agrárkutatási pályázat
Folytatódó együttműködés az MTV és az Akadémia között
Google: 50% feletti piaci részesedés
Zeneletöltés legálisan - mobilra
Családbarát Munkahely díj -- idilli állapotok
Diplomás idénymunkásokat is keresnek
Álmodj régiót! - Fiatalok jövőképe az információs társadalomról
eMagyarország-táborok idén is
Európai könyvtártörténeti gyűjtemény a Széchényi könyvtárban
Ötven év fölött is lehet ingyenesen szakmát tanulni
Francia könyvtár
Virtuális tánc-könyvtár
Digitális kultúra a magyar nagyvárosokban
Könyvtár, mint ravatalozó
Megújult Budapest portál (és könyvtári találatok benne + kitekintés)


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Michigan állam erősíti közkönyvtárai szélessávú internetelérésétFEL

Jennifer Granholm, Michigan állam kormányzója június 9-én bejelentette, hogy 800 ezer dolláros támogatást kapnak az állam közkönyvtárai a szélessávú internetezés fejlesztésére (az összegben benne van a Gates-alapítvány támogatása is). A 10 millió lakost számláló Michigan könyvtárairól néhány adat: 670 közkönyvtári szolgáltatóhelye éves szinten 1,4 millió órát tart nyitva, 4700 könyvtári dolgozó látja el a közel 5 millió beiratkozott olvasót, akik csaknem 51 millió egységet kölcsönöztek, s közben gyakran használták a közel hétezer olvasói számítógépet. A 2002-es évben 285 millió dollárból gazdálkodtak a közkönyvtárak (egy lakosra 28 dollár jutott), ebből 36 millió jutott állományfejlesztésre, s további 10 milliót fordítottak elektronikus hozzáférés térítésére. A közkönyvtárak egy év alatt közel 1,5 millió egységet szolgáltattak könyvtárközi kölcsönzés keretében a csaknem 30 milliós állományból. A közkönyvtárak alapterülete összesítve elérte az 560 ezer m2-t, egy önálló könyvtáré átlagban bő ezer m2, míg egy fiókkönyvtáré több mint 300 m2.

Régebbi hírforrás(ok): link

430 pályázó az Európai Unió díjára az információs társadalom technológiája terénFEL

Tíz éve oszt az Unió 3-3 három fődíjat a 20 jutalmazott köréből. Eddig 31 országból közel 3200 cég és intézmény pályázott, a 200 nyertes 23 országból, míg a 24 fődíjas 12 országból került ki. Évente összesen 700 ezer eurót osztanak, ebből a fődíjasok 200-200 ezret kapnak, a jutalmazottak pedig egyenként ötezret. Az idei eredményhirdetésre szeptemberben kerül sor. -F: jún.13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Normatív informatikai támogatás iskoláknak -- könyvtár említése nélkülFEL

Az oktatási tárca a tervek szerint jövő évtől normatív támogatást vezet be az iskolák számítógépes ellátottságának javítására, az intézmények konkrét termékek helyett meghatározott időtartamra szóló szolgáltatásokat vásárolhatnának. - F: jún. 10.
-- Az iskolai könyvtár említetlensége azért jelent stratégiai veszélyt a könyvtárügy egészének, mert az új nemzedék így jóval kevésbé számol az informatika tartalmi részével, annak hatékony kinyerésével és feldolgozásával. Ennek támogatására ugyanis joggal lehetne hivatott az iskolai könyvtár. A probléma azért stratégiai, mert a könyvtári információs szocializáltsággal nem rendelkező diákok az elektronikus információt (melynek hányada tovább növekszik!) a könyvtáron kívüli csatornák igénybevételével fogják elérni. A könyvtári tehetetlenség pedig azért mutat túl az ágazaton, mert az ilyen módon könyvtári asszisztencia nélkül maradó diák információkeresési gyakorlata nem válik hatékonnyá. Az információból való gyors és hatékony tudáselőállítási képesség nemzetgazdasági kérdés. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Információt az információs pontból (nemzetközi cégadatok Miskolcon)FEL

Magyarországon elsőként Miskolcon indították el azt az informatikai rendszert, amely európai uniós és unión kívüli országokból online jelleggel biztosít cégadatokat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Európai Információs Pontban (link
(Az intézmény honlapjáról még nem lehet megtudni, hogy melyik adatbázisról van szó; ugyanis még fejlesztés alatt áll.)

Régebbi hírforrás(ok): link

Használati díjak német közkönyvtárakbanFEL

A német közkönyvtáraknak közel a fele (44%) kér a könyvek és folyóiratok használóitól díjat, további 2,5% pedig csak az AV dokumentumok kölcsönzéséért kér pénzt. A használati díjak öt típusát lehet megkülönböztetni: 1. Éves díjak. 2. Éves és havi díjak választéka. 3. Éves vagy egyszeri kölcsönzési díj választéka. 4. Éves és napi díjak. 5. A könyvek ingyenes használata mellett díjszedés az AV dokumentumok használatáért...

Régebbi hírforrás(ok): Locher: Die Bibliothekare bitten zur Kasse. Ein Überblick über die Gebühren in Öffentlichen Bibliotheken. Ref: Áttekintés a német közkönyvtárakban alkalmazott használati díjakról. In: Könyvtári Figyelő, 2004/2. Katsányi S.

Lehet-e (könyvtári) hálózatból (szakmai) közösség?FEL

A Menedzsmentfórumon megjelent tanulmány részei azt vizsgálják, hogy melyek a közösségek kialakulásának mozgatórugói és visszatartó erői. Érdemes a szempontokat könyvtárosi szemüvegen keresztül is vizsgálni. Megállapítások a cikkből:
* Sokan félnek, mivel a hálózatok [ellentétben a hierarchiával] számukra szabályozhatatlannak tűnnek. A közösség azonban az egységek között létrejövő pozitív egymásra hatásból profitál.
* Lehetőség, hogy a hálózati partnerek szövetkezetként működnének, azaz a belső, csökkentett árakon történő árucsere nagyobb beszerzési kontingenst, így kedvezőbb költségtényezőt jelentene. (Vö.: könyvtári konzorciumok)
* A hálózatban az egyes hozzájárulások mértéke szabad alku és készségesség eredménye a szolidaritás alapelvének elismerésére.
* A hálózatban nincs értelme a befeketítésnek vagy szankcionálásnak, mivel a hálózat lényege az együttműködés, amelynek nincs alternatívája hasonló partnerek között.
* A hálózat létezési módja a kölcsönösség.
* A közösség szerkezeti kialakítását úgy hasznos megvalósítani, hogy 'visszafogja' az erőseket, így a jobbak több cselekvési lehetőséghez jutnak.
* Meg kell győzni a döntéshozókat, hogy nem vesztik el autonómiájukat. (Az itt felmerülő problémák tipikusan világnézetiek.)
* A kívülről irányított fejlődést a közösség önértelmezése átalakítja az egyén szinergialehetőségévé.

Régebbi hírforrás(ok): Átmenet a hálózatból a közösségbe / Menedzsment Kiadó. In: Menedzsmentfórum (2004. április 26.) link

Üzletszerű információkeresés -- a nagy beindulásFEL

A Google sikerén felbuzdulva a Yahoo ismert cégeket vett meg, a Microsoft saját keresőprogram kifejlesztésén dolgozik. Tudják, hogy ha a netezők kedvében járnak, sokkal több reklámbevételt érhetnek el. - F: jún. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Rekordszámú honlapot regisztráltakFEL

Több mint 4,7 millió új domén nevet regisztráltak 2004 első negyedévében – soha még ennyit egy három hónapos időszak alatt, adta hírül a VeriSign, a .com és .net domén globális nyilvántartója. Ezzel a regisztrált webcímek száma elérte a 63 milliót, ami azt jelenti, mintha minden századik embernek lenne webcíme a világon. - F: jún. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internethasználati tanfolyam nyugdíjasoknakFEL

A 2002 óta a Miskolci Egyetemen működő és az egyetem könyvtárában létrehozott központ nemcsak a felsőoktatást szolgálja, hanem közösségi célok érdekében is működik. Ennek kapcsán rendezték meg április 26-tól a Senior.net programot. - F: jún. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Megújult közkönyvtárak BudapestenFEL

Nemrég átadták a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár újjáépített fiókkönyvtárát a XIII. kerületben, a Tátra utcában. Ez a tizenharmadik bibliotéka, amelyet a 2002-ben megkezdett hálózatfejlesztés keretében újítottak fel. Fodor Péter főigazgató elmondta: a hálózat 61 tagkönyvtára közül azokat építik újjá, amelyeket a későbbiekben megtartanak. Ugyanakkor minden fiókkönyvtár számítógépekkel, internet-hozzáféréssel gyarapodik, a hálózatba tartozó egységek katalógusállománya is hozzáférhető lesz az év végére. Összesen 2,7 millió rekord, azaz dokumentum kereshető majd a gépi katalógusban. - F: jún 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárt avatnak Dél-PestenFEL

Megújult, szolgáltatásaiban gazdagodott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) XX. kerületi Pacsirta utcai bibliotékája, amelyet a csütörtöki avatás után péntektől vehetnek birtokba az olvasók. Az elmúlt négy hónapban végzett átalakítási munkák eredményeként a korábbi raktár felszámolásával 20 négyzetméterrel nagyobb területen fogadják a könyvbarátokat. A mintegy 180 m2- re bővült intézményben 16 ezer kötet várja a gyermek és a felnőtt olvasókat. A könyvek mellett folyóiratok, CD-k, CD-ROM-ok, videók és DVD-k is kölcsönözhetők. Itt is számítógépes lesz a kölcsönzés, a FSZEK integrált könyvtári hálózata révén a helyi kínálat kiegészülhet a Corvina komputeres katalógusrendszerbe már bekapcsolt kerületi, valamint a központi könyvtár választékával. - F: jún. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mi lesz a dokumentumszolgáltatás sorsa?FEL

Minden jel szerint a dokumentumszolgáltatás 1998-99-ben érte el tetőpontját az Egyesült Királyságban. A forgalom ezután visszaesett a hozzáférést jelentősen megkönnyítő konzorciumi licencek elterjedése és a digitális információk iránti használói igények megnövekedése következtében. Emellett megjelentek az idő- és költségigényes szolgáltatásokat felváltó felsőoktatási e-print szerverek, a nyílt hozzáférésű folyóiratok és az intézményi archívumok, amelyek mindegyike ingyenes és korlátlan hozzáférést biztosít. Felvetődik a kérdés, hogy szükség lesz-e a továbbiakban a dokumentumszolgáltatásra? ...

Régebbi hírforrás(ok): Brown: Is this the end of the "article economy"? A strategic review of document delivery. Ref.: Vége van-e a "cikkgazdaságnak"? A dokumentumszolgáltatás stratégiai áttekintése. In: Könyvtári Figyelő, 2004/2. Hegyközi I.

A használó igényeire épülő tartalommal lehetünk csak sikeresek a webenFEL

Számos közkönyvtári webhely olyan, mint a hagyományos gyűjtemények. Tele vannak kincsekkel azok számára, akik tudják, mi van ott, és időt is szánnak felfedezésükre, a többség számára azonban láthatatlanok maradnak. Pedig, ha három kattintásnál többre van szükség ahhoz, hogy valami érdekeshez jussunk, a felhasználók egyszerűen nem kísérleteznek tovább, vagy máshová mennek...

Régebbi hírforrás(ok): Van Riel: How user-centred content delivers success on the Web. Ref.: A használó igényeire épülő tartalommal lehetünk csak sikeresek a weben. In: Könyvtári Figyelő, 2004/2. Koltay T.

Laktanyába költözik a szekszárdi megyei könyvtár?FEL

A szekszárdi laktanya hasznosításáról végleges döntés még nem született. A szomszédos Hunyadi Mátyás középiskolát az integrált szakképzési program keretében fejleszteni szeretnék, így a 4,5 hektáros egykori katonai terület egy részében tornatermet, tanszállót és konyhát alakítanának ki. A megyei könyvtár is bővítésre szorul, s ha az ilyen célú pályázatok a jövőben sem hoznak sikert, akkor ide költöztetik a közintézményt, de fontolgatják egy konferenciaközpont kialakítását is. - F: jún. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Folyóiratok a digitális korbanFEL

Szétfolyóirat címmel nemzetközi konferenciát rendezett a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének Média Oktató és Kutató Központja. Milyen sors vár a folyóiratokra a kozmikus internet korában? - F: jún. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hárommilliárd forintos agrárkutatási pályázatFEL

Együttműködési megállapodást kötött pénteken Budapesten a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM), valamint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH), hogy elősegítsék a magyar agrárgazdaság fejlődését. AZ FVM-NKTH megállapodáshoz kapcsolódik egy, a gazdaságorientált agrárgazdasági kutatásokat segítő pályázat is, amelyet az NKTH 2,5 milliárd forinttal, míg az FVM 500 millió forinttal finanszíroz.

Régebbi hírforrás(ok): link

Folytatódó együttműködés az MTV és az Akadémia közöttFEL

A tudományos élet eseményeinek közérthető és színvonalas közvetítéséről kötött megállapodást a Magyar Televízió és az Akadémia. Az MTV elnöke szeretné elérni, hogy "minél kevesebb sarlatánság és népbutítás" jelenjen meg a képernyőn. - F: jún. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Google: 50% feletti piaci részesedésFEL

A piac oroszlánrészét a Google tartja a kezében - legalábbis ez derül ki a OneStat.com legfrissebb felméréséből, mely idén áprilisban és májusban készült. Az internetes kereső piac domináns szereplője a hamarosan tőzsdére lépő Google, mely több mint 56%-os részaránnyal rendelkezik. A második helyre feljött a Yahoo, maga mögé utasítva az MSN keresőjét. Kérdés, hogy a tőzsdei jelenlét hatására szerez-e további részesedést a Google vagy sem. Hosszú távon azonban várhatóan a Microsoft magatartása lesz majd a meghatározó minden piaci szereplő számára. - F: jún. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Zeneletöltés legálisan - mobilraFEL

A Pannon GSM bejelentette, hogy a djuice márka ügyfelei számára hamarosan lehetővé teszi a zeneszámok mobiltelefonra való letöltését. - F: jún. 11.
-- Újabb út a könyvtári zenegyűjtemények kikerülésére?

Régebbi hírforrás(ok): link

Családbarát Munkahely díj -- idilli állapotokFEL

A Családbarát Munkahely idei pályázatának díjait Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter és Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára adta át csütörtökön Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián. (...) Kisvállalati kategóriában első díjat kapott a törökszentmiklósi Polgár-Társak 2000 Kft.; középvállalati kategóriában a dunaújvárosi FerrInfo Rt.; nagyvállalati kategóriában a siófoki székhelyű Dunántúli Regionális Vízmű Rt.; a költségvetési szervek kategóriájában megosztott első díjat kapott a Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal, továbbá az Észak-magyarországi Regionális Munkaerő-fejlesztő és Átképző Központ. - F: jún. 10.
-- Könyvtárak előtt is nyitott a pálya...

Régebbi hírforrás(ok): link

Diplomás idénymunkásokat is keresnekFEL

Mind gyakoribb, hogy diplomásokat keresnek a szezonális munkaerőpiacon, leginkább a vendéglátó- és a szállodaiparba, illetve a pénzügyi területen is igény mutatkozik a felsőfokú végzettségű szakemberekre. - F: jún. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Álmodj régiót! - Fiatalok jövőképe az információs társadalomrólFEL

Álmodj régiót! címmel vetélkedőre hívta fel Magyarország statisztikai régióinak fiataljait a Stratégiakutató Intézet. A vetélkedő célja egyfelől megtudni az ifjúság információs társadalomra vonatkozó jövőképét, másrészt azt, hogyan képzelné el ez a korosztály az intelligens régiók fejlesztését. - F: jún. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

eMagyarország-táborok idén isFEL

Hat helyszínen összesen 11 tábort szervez az informatika iránt érdeklődő középiskolások számára az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. Az egyhetes programok alatt a résztvevők konkrét társadalmi problémákat dolgoznak fel modern informatikai háttérrel és az internet segítségével. - F: jún. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Európai könyvtártörténeti gyűjtemény a Széchényi könyvtárbanFEL

Az Olasz Köztársaság ajándékaként az itáliai könyvtártörténetre vonatkozó kiadványokhoz jut az Országos Széchényi Könyvtár újonnan létrehozandó Európai Könyvtártörténeti Gyűjteménye. - F: jún. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ötven év fölött is lehet ingyenesen szakmát tanulniFEL

A kormány szerdán elfogadta a felnőttképzés rövid és hosszú távú stratégiáját. Ennek célja, hogy ingyenesen biztosítsa már felnőtt korban az első, ötven éven túl pedig a második szakma megszerzését. Cél az is, hogy javuljon a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci beilleszkedésének lehetősége. - F: jún. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Francia könyvtárFEL

Provence-Alpes-Cote d’Azur (Franciaország) Regionális Könyvbankja magyar könyvtárakkal szeretne kapcsolatba lépni, esetleg közös programot létrehozni. (KultúrPont) Bővebb információ: Banque Regional du Livre Cobiac; 9, Allée du Bois, 13350 Charleval, France - Estelle Petitjean cobiac@free.fr link , tel.: +33 (0)4.42.28.53.46

Hírforrás:
2004. június 16.  • Továbbküldöm a hírt

Virtuális tánc-könyvtárFEL

Az International Dance Council – CID tánccal kapcsolatos publikációk
referenciáit várja maguktól a szerzőktől. A CID online katalógust szeretne
összeállítani e munkák adataiból. (KultúrPont) Bővebb információ:
link

Hírforrás:
2004. június 16.  • Továbbküldöm a hírt

Digitális kultúra a magyar nagyvárosokbanFEL

A megyei jogú városokban az országos átlagnál magasabb a számítógéppel és internetcsatlakozással való ellátottság, jelentős eltérés mutatkozik viszont az elektronikus önkormányzat helyi kiépítettségében. A legnagyobb felhasználói bizalmatlanság az elektronikus vásárlás terén érzékelhető, azonban az internet használatával kapcsolatos lakossági igények és előítéletek a világhálót használók körében folyamatos változást mutatnak - derül ki a Jelenkutató Intézet tanulmányából, melyet frissen megjelent számában tett közzé az Infinit Kutatási Jelentés, az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ folyóirata. - F: jún. 14.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Könyvtár, mint ravatalozóFEL

Felravatalozták a volt amerikai elnök koporsóját. Két napig róhatják le tiszteletüket Ronald Reagen ravatalánál a volt elnök tisztelői a róla elnevezett kalifoniai könyvtárban. - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult Budapest portál (és könyvtári találatok benne + kitekintés)FEL

Elektronikus megjelenésében júniustól Budapest is felzárkózott az európai
fővárosok közé: elkészült a mai elvárásoknak megfelelő link
portálja!
-- A könyvtárak a Programok / Könyvtárak, levéltár útvonalon érhetőek el. Ez a szemlélet inkább célként, mint eszközként állítja be a könyvtárat (Emellett még négy találatra lelhetünk a portálon.) Hamburg város honlapján link a közkönyvtárak pl. a Hatóság / Képzés és sport / Könyvtár, a szakkönyvtárak a Hatóság / Tudomány és egészség / Felsőoktatás / Könyvtárak helyen találhatók (legalábbis döntően). Emellett a hanzaváros portálján a 'könyvtárak' még megtalálhatók a levéltárnál, a könyvtáros egyesületnél, intézetek egységeiként is -- összesen 135 helyen. Manchester város portálján link a Könyvtár azonnal a főoldal felső hányadában található. Bern portálján link nem találtam a könyvtár fogalmát. Oslo esetében link 291 találatot kapunk. E röpke felmérés természetesen nem mérvadó. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról