Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2024/4., jan. 24.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Extrán kizsákmányoltak a könyvtárosnők - kevesebb pénz, kevesebb gyerek és kisebb presztízs
Egyre gyengébb minőségű eredményt hoznak a webes keresők
Döntően saját forrásokat használnak az egyetemisták a könyvtárban. És nálad mi a helyzet?
Hogyan tettük teljesen digitálissá a könyvtárunkat? (olvasóink szavazatára)
Takargatott, kompenzált traumák rejlenek toxikus vezetőink lelke mélyén
Hálójáró is lehetsz - gyerekkönyvtár, Turnhout
Az USA közkönyvtárainak legnépszerűbb olvasmányai (olvasóink szavazatára)
Talán a következő már könyvtárban lesz? - Közösségi barkács- és szerelőműhely nyílt
Így segíthetünk könyvtárosként a demencia elleni harcban - találd meg a kapcsolódási pontokat!
Öngyilkosság-megelőzés a könyvtárban: idősek és hajléktalanok támogatása (olvasóink szavazatára)
Ilyen érdekképviseleti és digitális ügyekre figyeljen a könyvtár 2024-ben (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: Volt-e könyvtáradban adatvesztés az utóbbi 10 évben?
Közép-európai Könyvtár- és Információtudományi Szemle - annak, aki a szakmán belül szeretne publikálni
LibMate - mondjunk le róla?
Ezt és így szeretik a fiatalok a zenében
A közéleti szervezkedés javítja egészségünket / javíthatjuk mások egészségét

Praktikus

Hogyan etessük a közösségi média algoritmusait?

Kisszínes

Szemüveg...
Szexuális terápia és felvilágosítás - lényegében cenzúra sújtja az információszerzést
Közösségi média: kevesebb sajtó, több propaganda
A Magyar Közlönyben meg nem jelenő határozatok
Ha influenszerrel lépnél kapcsolatba
Együtt járó jelenségek: szegregáló iskolarendszer és gyenge társadalmi elosztás

Információforrások

Az átfogó szexuális nevelés alapjai


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Extrán kizsákmányoltak a könyvtárosnők - kevesebb pénz, kevesebb gyerek és kisebb presztízsFEL

(Egy éve írtuk.) A felsőoktatási könyvtáros szakma erősen elnőiesedett, a nők aránya a munkaerő 72-74%-át teszi ki a kanadai és amerikai statisztikák alapján (American Library Association, 2012; Canadian Association of University Teachers, 2017). Ebből kifolyólag a társadalmi nemekkel összefüggő problémák, mint például a fizetések közötti eltérések és az üvegplafon-jelenség várhatóan felerősödnek egy ilyen környezetben. A szerzők a felsőoktatási könyvtárosok 2018-as összeírásának kapcsolt adatait elemezték, hogy feltárják és megvizsgálják az anyaság és a könyvtárosság összefüggéseit, különös tekintettel a nem, a fizetés, az eltartottak száma és a tudományos besorolás lehetséges kölcsönhatásaira. Az eredmények azt mutatják, hogy a nők
- átlagosan évi 10 000 kanadai dollárral kevesebbet keresnek
- karrierjük előrehaladtával kisebb valószínűséggel válnak szülővé
- nagyobb arányban vannak jelen az alacsonyabb beosztásokban (pl. könyvtáros asszisztens)
mint férfi társaik. Az anyaságról, a fizetési különbségekről és a felsőoktatásban való előmenetelről szóló irodalomra támaszkodva a szerzők azt szemléltetik, hogy ezeknek a szakmában régóta fennálló kérdéseknek a megoldása még várat magára. (Kevesebb pénz, kevesebb gyerek és kevesebb presztízs: különbségek a férfi és női felsőoktatási könyvtárosok között; sajnos csak autoref.)


Egyre gyengébb minőségű eredményt hoznak a webes keresőkFEL

A keresőmotorok eredményei tényleg egyre rosszabbak, mivel az internetet elárasztja a SEO-farmoktól (search engine optimization, keresőoptimalizáció) és affiliate linkoldalakról származó alacsony minőségű szemét, állapította meg a - Google, Bing, DuckDuckGo keresőket vizsgáló - német kutatókból álló csoport.

Úgy tűnik, igaza van azoknak, akik a Google romló minőségére panaszkodnak, és a dolgok valószínűleg csak rosszabbodni fognak a generatív mesterséges intelligencia megjelenésével. "Arra a következtetésre juthatunk, hogy a magasabban rangsorolt oldalak átlagosan optimalizáltabbak, több pénzt szánnak rájuk affiliate marketinggel, és alacsonyabb szövegminőségre utaló jeleket mutatnak" - írták a kutatók.

Más szóval, minél jobban meg van terhelve jutalékot hozó linkekkel és SEO-stratégiákkal egy oldal, annál rosszabb lesz. Ezek az oldalak mindenhol ott vannak, és így az eredmények általában egyre rosszabbak.

Most, hogy megjelent a generatív mesterséges intelligencia, amely pillanatok alatt képes alacsony minőségű másolatokat gyártani, az internetet egyre inkább elárasztja a szemét. A kutatók úgy találták, hogy burjánzanak a spamdomainek a találati listák elején, és hogy "a szövegminőségben mindhárom keresőmotorban általános csökkenő tendencia figyelhető meg", ugyanakkor "a jóindulatú tartalom és a spam közötti határvonal egyre inkább elmosódik - ez a helyzet a generatív MI megjelenésével minden bizonnyal tovább romlik".


Döntően saját forrásokat használnak az egyetemisták a könyvtárban. És nálad mi a helyzet?FEL

Egy hazai felsőoktatási szakkönyvtárban 2023 novemberében egyhetes, rövid felmérés készült a könyvtárat használók által igénybe vett információforrásokról. A felmérés eredményeképpen az derült ki, hogy első sorban közösségi helyként veszik igénybe ezt a könyvtárat, és a helyben elérhető források másodlagos jelentőséggel bírnak. Az öt nap alatt betért 938 látogató 162 alkalommal töltötte ki a hat kérdésből álló kérdőívet (minden könyvtárhasználó minden alkalommal kapott ilyen cédulát, és az asztalokra, valamint az ülőhelyekhez külön is voltak kirakva belőlük további példányok). A válaszadási arány 17,3%-os.

A lehetséges válaszok voltak: könyvtári könyv, könyvtári folyóirat, könyvtári adatbázis, könyvtári katalógus, saját könyv, saját jegyzet. Mint kiderült: döntőan saját forrásokat használtak - saját könyv, saját jegyzet - a hallgatók az egyetemi könyvtárban. A kapott adatok diagramon: link . (Forrás: a szerkesztőségben)


Hogyan tettük teljesen digitálissá a könyvtárunkat? (olvasóink szavazatára)FEL

A Bryant & Stratton College's (B&SC) könyvtára link 2022 téli szemeszterétől kezdve áttért teljesen virtuális könyvtári üzemmódra. A gyűjtemény teljesen elektronikusan érhető el. A személyzet távmunkában dolgozik New York, Ohio, Virginia és Wisconsin kampuszain.

Az átalakításhoz sok minden már rendelkezésre állt. Eddig is sokan használták a digitális szolgáltatásokat. Például 50 adatbázis volt elérhető a kutatásokhoz. A felhasználók korábban is kérdezhették chaten a könyvtárosokat a LibAnswers szolgáltatásokba beépülő eszközén keresztül.

Mégis át kellett gondolni, hogyan tehető minden digitálisan felhasználóbarátabbá. A B&SC főbb intézkedései közül néhány példa:
- LibAnswers kiterjesztése: a chates csatorna vált a fő eszközzé a digitális üzemmódban, ezért erre nagyobb fókuszt kellett helyezni. Korábban csak este és hétvégéken alkalmazták, de most áttértek az éjjel-nappali elérhetőségre 24/7-ben. További szolgáltatásokban tették elérhetővé az eszközt, pl. dokumentumkiszállításnál és kutatási konzultációk ütemezésénél is. A kérdezz-felelek oldal többfunkciós referencia pulttá vált.
- Nyomtatott gyűjtemények felszámolása: három lehetséges módszert állapítottak meg a kampuszon található gyűjtemények megszüntetésére:
1. Better World Book-nak adományozás.
2. Oktatóknak adományozás.
3. Egyetemi tanulóközpontoknak adományozás.
- Könyvtári terek tanulóközponttá alakítása: a központokban koordinátorok kezdték ellátni a feladatokat. Ők voltak egyben a campus kapcsolattartói a könyvtárakkal. Néhány helyen megtartották a könyvek egy részét. De a könyvtár felhívta a figyelmet, hogy a jövőben csak e-forrásokat szerez be.
- Kommunikáció az oktatókkal: az általános kommunikációt a campus koordinátorok végzik, de a könyvtárosok is elérhetők az oktatóknak. Részt vesznek értekezleteken, pl. akkreditációs megbeszéléseken is. Belső szakmai műhelyeket szerveznek.
- Felfedezést segítő oldal kiterjesztése: a könyvtár elhagyta a hagyományos integrált könyvtári rendszert, és a szolgáltatóval együttműködésben a BIBFRAME/összekapcsolt adattechnológiát illesztette be a virtuális könyvtárba. Ezen keresztül több rendszerrel megosztható a gyűjtemény.
- Könyvtári weboldal átalakítása: a korábbi campus aloldalak helyett egy egységes felületet hoztak létre. A weboldalról elérhető a chat, email és videóhívás is a mélyebb kutatói megbeszélésekhez. Létrehoztak egy linkgyűjteményt az egyetem valamennyi szakjához, és egy összetett keresőt a könyvtári rendszerekhez.
- Gyűjteményszervezés: a szerzeményezés továbbra is megmaradt, csak digitálissá vált. Ha speciális igény érkezik be, akkor azt 24 órán belül elérhetővé teszik.
A szolgáltatások javítása érdekében hallgatói kérdőívet küldtek ki, és a válaszok alapján szeretnék meghatározni a következő lépéseket. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvnélküli könyvtár - Stanford után már idehaza is? link Megnyílt a könyvek nélküli könyvtár Texasban link

Takargatott, kompenzált traumák rejlenek toxikus vezetőink lelke mélyénFEL

Takargatni akart traumáinkkal folyamatosan mérgezzük magunkat és környezetünket, vezetőként pedig a ránk bízottakat.
A normalitás mítosza (Magyar címe: Normális vagy) c. Máté Gábor-könyvben a szerző kifejti: az egyre szélesebb körben terjedő népbetegségeket (konkrét számok, arányok az anyagban részletezve...) pszichológiai traumák okozzák. Azokat pedig a társadalmi berendezkedés; a [neoliberális - szerk.] kapitalizmus. Ezért az egyén pszichés állapotának tartós javítása kétes esélyű.

Amit a társadalom normálisnak tart, az gyakran valójában patologikus és traumatizáló. Ennek ellenére normálisnak tartjuk, mert megszoktuk, és nem is tudunk mást elképzelni. Trauma görög szó jelentése: seb. Olyan sérülések, amelyek annyira megváltoztatják a pszichét és a testet, hogy az befolyásolják a jövőbeni cselekvőképességünket, döntéseinket. A trauma a múlt zsarnokságát jelenti. A traumatizált ember elzárja magát az élet fontos lelki élményeitől. Nem csak drámai, kiemelkedő eseményhez kötődik, de a "normális" hétköznapi gyakorlatok is lehetnek traumatikusak az egyénre nézve, például nem veszik őt figyelembe, vagy elveszíti a kapcsolatait.

Azok is traumatizáltak lehetnek, akik nem is gondolják magukról. A traumák legyakoribb oka a feltétel nélküli szülői elfogadás hiánya. Ilyen esetben kisgyerekként választanunk kell: vagy igazodunk elfoglalt szüleink igényeihez, vagy magunkra maradunk. Így a gyerekként elidegenedünk saját belső énünktől. És ez akkor is megmarad, amikor már nem függünk szüleinktől. A traumának nem az eseményt, hanem a megmaradó hatást tekintjük. Ezt a sebet - paradox módon - meg akarjuk tartani, mert nem akarjuk újra feltépni. Akkor is, ha ez tönkreteszi emberi kapcsolatainkat, és lehetetlenné teszi, hogy élvezzük az életet.
- Sokszor arra késztet bennünket, hogy folyamatosan indokoljuk létünket, ami pedig kisebbrendűségi komplexushoz és önértékelési hiányhoz vezet.
- De ennek ellenkezője is előfordul: a traumatizált egyén úgy védi meg magát, hogy sérülése köré másik, erős identitást épít, amely akár nárcisztikus is lehet. Az ilyen személyiséget ugyanis sikeresnek tartja a társadalom, így lényegében a menedzserek, politikusok, influenszerek stb. elvárt alaptulajdonsága. Ezek az emberek kerülnek nagy arányban vezetői pozícióba akkor is, ha sérült emberként rossz döntéseket hoznak, a közösségben rossz mintaként szolgálnak. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Verbális erőszak - könyvtárban is link 5 biztos jele annak, hogy mérgező munkahelyen dolgozol: így mentheted meg magad link A vezetők által végzett mérgezés hatásmechanizmusa - könyvtárban is link

Hálójáró is lehetsz - gyerekkönyvtár, TurnhoutFEL

A belgiumi Turnhout gyerekkönyvtára az őt befogadó művelődési központ hatalmas terében kapott helyet. A gyerekkönyvtárba így befért egy többszintes kis belső építmény is - a gyerekek által házban ház funkció, mely kuckózásra alkalmas -, s amelybe a gyerekek be- és felmászhatnak, az emeleten lévő, emberek súlyát kibíró hálón sétálhatnak, heverészhetnek.

Gyerekkönyvtárban lévő háló nem gyakori, de nem is egyedülálló. Egyedi, vonzó lehetőséget kínál a gyerekeknek, hiszen máshol ilyennel nemigen találkozhatnak. Szokatlan, egyben kellemes heverészést kínál, illetve közvetett módon jelzi: a dolgoknak többféle nézőpontja lehetséges.

A fotókat pl.: link ; forrás: MG illetve link . (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2024. január 24.  • Továbbküldöm a hírt

Az USA közkönyvtárainak legnépszerűbb olvasmányai (olvasóink szavazatára)FEL

Több könyvtár is megjelentette saját statisztikái alapján a legnépszerűbb olvasmányokat a 2023-as évben. Hivatalos nemzetközi lista nincs, de a nagy könyvtárak listáinak összevetéséből kirajzolódik egy kép a tavalyi olvasói preferenciákról.

A legtöbbet kölcsönzött könyv a listák szerint a Bonnie Garmus: Lessons in Chemistry. A 2022-es bestseller egy 1960-as évekbeli vegyészről szól, aki a nemek közti egyenlőtlenséggel küzd a tudományterületén. Néhány hónapja a regényből televíziós sorozat is készült, ami gyakran hatással van a kölcsönzésekre. Ezért állhatott a könyv Seattle, Boston, Cleveland és a New York Public Library listáinak is az élén.

Eközben például Manhattam és Staten Island lakói Jennette McCurdy: I'm Glad My Mom Died 2022-es könyvét kölcsönözték legtöbbet. Míg Bronx-ban Harry herceg: Spare (Tartalék) 2023-as könyve volt a legnépszerűbb. Queens-ben pedig Rebecca Yarros: Fourth Wing (Negyedik szárny) című 2023-as fantasy regénye forgott legtöbbször közkézen.

A különbség okai közé tartozik, hogy a könyvtárak eltérően állapítják meg az év legjobb könyveit. Vannak életkori kategóriák szerint megbontott toplisták. Továbbá műfajok szerinti listák is. 2023 legnépszerűbb könyvei közt regények és memoárok érdekes keveréke látható.
A trendekre visszautalva (ld.: link ) Indianapolis közkönyvtárának gyűjteményi vezetője hozzátette, hogy a digitálisan kölcsönzött olvasmányok aránya megdöbbentő. Ötszöröse a fizikai kölcsönzéseknek. A legtöbben itt Harry herceg Tartalék könyvét kölcsönözték legtöbben e-formátumban. (ref.: Habók Lilla)


Talán a következő már könyvtárban lesz? - Közösségi barkács- és szerelőműhely nyíltFEL

A Teleki téren december 1-jén nyílt meg Budapest legújabb közösségi helyszíne, a Repair Café. A szerelőműhelybe bárki elhozhatja megjavítani elromlott háztartási kisgépét, kerékpárját vagy éppen kerekesszékét, de ruhaneműk átalakításában, barkácsolásban is szakszerű segítséget kaphatunk. A kezdeményezés érdekessége az is, hogy megvalósításáról közösségi költségvetés keretében döntöttek a budapestiek, így valóban a helyi igényekhez szabott szolgáltatás született.

Az első hasonló szerelőműhely 2009-ben indult útjára Amszterdamban, azóta pedig a világ számos pontján hozza össze az embereket. A budapesti Repair Café a Parafitt Sportegyesület nyertes ötletének köszönhetően 48,6 millió forintos támogatással, Budapest Főváros közösségi költségvetéséből valósulhatott meg.

A Repair Café egy olyan közösségi műhely, ahol szakértők segítségével közösen barkácsolhatunk, szerelhetünk, javíthatunk, ruhákat igazíthatunk. A szakemberek értő segítsége mellett a műhely lehetőséget kínál a tudásmegosztásra is, hiszen a helyszínen számos nemzetközi példa, leírás és szerelési útmutató áll a rendelkezésünkre. A műhely jóval több egy szerelő műhelynél, hiszen általa visszakerülhet a köztudatba a tárgyak hosszú távú használatának, megbecsülésének kultúrája, és lehetőséget kínál arra, hogy a legegyszerűbb javítási munkákat saját magunk végezzük el. A közös szerelésben részt vesznek hajléktalanok, enyhén és közepesen értelmi sérültek is, ezáltal a program a társadalmi beilleszkedést is segíti.

A közösségi költségvetés ötletbeadási szakasza idénre lezárult, a közel 700 beérkezett ötletről itt olvashatunk, ha pedig azt szeretnénk tudni, hogy milyen egy olyan városrész, ahol több projekt is megvalósult a finanszírozási formának köszönhetően, itt hallgathatunk meg egy podcastet Budafokról.


Így segíthetünk könyvtárosként a demencia elleni harcban - találd meg a kapcsolódási pontokat!FEL

Magyarországon 2050-re a halálozási listán is első helyre kerülhetnek a demenciát okozó betegségek, amelyek hatalmas terhet jelentenek nemcsak az egészségügynek, hanem a hozzátartozóknak is. Pedig a rizikófaktorok csökkentésével az esetek több mint 40 százaléka megelőzhető lenne.

Horváth András Attila, a Neurokognitív Kutatási Központ igazgatója: "... jól ismert jelenség az úgynevezett kognitív rezerv is. Az emberi szervezetben a máj után az agynak a legmagasabb a kompenzációs képessége. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy ha az agyban valamilyen károsodás történik, de magas a kognitív kapacitás, akkor tudja kompenzálni a kiesést. Ez jelzi az edukáció és az élethosszig tartó tanulás fontosságát. Nem véletlenül mondják, hogy érdemes keresztrejtvényt fejteni, idegen nyelvet tanulni idősebb korban is." És még egy tipp: megéri olyan dolgot csinálnunk, amit nem érzünk komfortosnak, mert azzal olyan agyi hálózatokat is aktiválunk, amelyek egyébként kevésbé kihasználtak.

Ahogy már említettük, kiemelten fontos a demencia megelőzésének szempontjából az érzékszervek épsége: ha jó a szemünk, a hallásunk, akkor jelentősen kisebb a kockázat. Ezért javasolják a neurológusok a látás-és hallásvizsgálatokat, egy megfelelő szemüveg vagy egy hallókészülék rengeteget számít.

Nem lehet eleget hangsúlyozni a mozgás fontosságát is, de az sem mindegy, hogy az milyen típusú. "A kocogás, kerékpározás, túrázás fejleszti az állóképességet, de a demenciával kapcsolatban már kimutatták, hogy a magasabb izomtömeg védőfaktor tud lenni. Ezért figyeljünk oda az erőnléti edzésre és fontos, hogy az egyensúlyunkat is fejlesszük, amikhez sportboltokban már nagyon olcsón lehet kapni eszközöket."
Idősebb korban pedig elengedhetetlen a szociális aktivitás, fenn kell tartani a baráti társaságokat, és mindenképpen kerülni kell, hogy bezárkózzunk és izoláljuk magunkat - mondta. A fenti tanácsokat Horváth András szerint még azoknak is érdemes követni, akiknél már diagnosztizálták a demenciát, mert bizonyíthatóan éveket nyerhetnek, mire megjelennek a súlyosabb tünetek.


Öngyilkosság-megelőzés a könyvtárban: idősek és hajléktalanok támogatása (olvasóink szavazatára)FEL

Idősek támogatása:
A Kongresszusi Könyvtár átfogó listát állított össze az idősek támogatására szolgáló forrásokról a loc.gov/nls/resources/general-resources-on-disabilities/resources-senior-citizens-families címen.
- Az American Association for Geriatric Psychiatry útmutatója az idősek mentális egészségével és a demenciával kapcsolatos erőforrásokról.
- A National Institute on Drug Abuse (Nemzeti Kábítószer-abúzus Intézet) útmutatója az idősebb felnőttek kábítószer-használatáról.
- Az Amerikai Pszichológiai Társaság útmutatója az idősebb felnőttek depressziójáról és öngyilkosságáról.
- A Suicide.org az időskori öngyilkosság-megelőzési és túlélő-támogatási útmutatója.

Hajléktalanok támogatása:
A hajléktalanságot megtapasztaló emberek egy része mentális problémákkal is küzd, és gyakran könyvtárakban keresnek menedéket. Ryan Dowd a krízisképzésen kívül online tanfolyamokat is kínál a Hajléktalanképzés link weboldalán, amelyeket könyvtárosok, rendőrkapitányságok, nonprofit szervezetek és más, hajléktalanságban élő emberekkel foglalkozó személyek számára kínál. A résztvevők de-eszkalációs technikákat tanulnak, valamint azt, hogy "hogyan lehet hatékonyan - és együttérzően - dolgozni a hajléktalanságot megtapasztaló személyekkel".

Emellett a Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége (IFLA) közzétette a hajléktalanságot megtapasztaló embereknek nyújtott könyvtári szolgáltatásokról szóló iránymutatásokat, valamint kapcsolódó forrásokat. (Ref.: Szabó Eszter)

A sorozat előző része: link .


Ilyen érdekképviseleti és digitális ügyekre figyeljen a könyvtár 2024-ben (olvasóink szavazatára)FEL

2023-ban fontosak lettek a digitális politikai fejlesztések. A mesterséges intelligencia és sok más feltörekvő technológia fejlődése gyorsította a szabályozást a könyvtári és információs területeden. Az IFLA szerint 2024 sorsdöntő év lesz az e téren való fellépéshez, mert biztosítja, hogy a könyvtárak globális hangja továbbra is erős maradjon. Ennek érdekében az alábbiakat javasolja:

1. Legyél naprakész a lejújabb technológiai trendekről és AI-politikai fejleményekről!
2. Az Internet Irányítási Fórum (IFG) számos megbeszélést felügyel, amelyek a könyvtári és információs területen dolgozók számára relevánsak. Az országodban vagy régiódban zajló helyi kezdeményezésekről itt tájékozódhatsz: link . Saját kezdeményezésének megosztásáért fordulj bizalommal a Dinamikus Koalíció a könyvtárak nyilvános hozzáféréséért (DC-PAL) link szervezethez.
3. Figyelj az Információs Társadalom Világcsúcstalálkozója: 20 éves felülvizsgálat (WSIS+20) folyamatára, és vegyél részt benne! Véleményedet a jelenleg zajló WSIS Nyílt Konzultációhoz (Határidő - 2024. január 31.) is benyújthatod link , vagy küldd el azokat közvetlenül az IFLA-nak.
4. Készülj fel A 2024-es Jövő Csúcstalálkozójára! Az esemény szeptember 22-23-án lesz New Yorkban hibrid módon megtartva (link .)
6. Nézd át a digitális platformok szabályozására vonatkozó irányelveket saját országodban.
7. Tájékozódj a Global Digital Compact (GDC) fejleményeiről link .
8. Maradj kapcsolatban a könyvtári területen kívüli szervezetekkel és döntéshozókkal, amelyek szintén foglalkoznak digitális ügyekkel. (Ref.: Szabó Eszter)


Megkérdeztük: Volt-e könyvtáradban adatvesztés az utóbbi 10 évben?FEL

A kapott válaszok megoszlása:
7 - Nem
5 - Igen, belső okok miatt (technikai malőr, munkatárs, rendszerhiba stb.)
3 - Igen, külső okok miatt (vírus, idegen behatolás stb.)
3 - Igen, külső és belső is.
A diagramot ld.:

"Egy egyetemi könyvtáros" megjegyzése (cím a szerkesztőségben): "Kényes téma... Tíz évnél régebbről horrorisztikus eseteket mesélhetnék más könyvtárak vonatkozásában (pl. középiskolai könyvtár a teljes adatbázisát elvesztette, mert a könyvtáros egyetlen biztonsági mentést sem csinált, vagy megyei könyvtárban néha előfordult egy előző adatbázis-állapot visszatöltése, emiatt egyes olvasókat már visszahozott könyvek miatt vegzáltak, más olvasók meg röhögtek a markukba, mert a visszatöltésben még ki se vitték a náluk lévő művet). Én anno 12 bibliográfiai rekordot vesztettem, mikor még nem volt szünetmentes tápunk és az áramszünet miatt sérült az adatbázisfájl. Az utóbbi 10 évben egyszer kb. 300 példány törlésre kiválasztását vesztettük (aktuális példánystátusz és -lelőhely infó), mert az egyetemi informatikus a tájékoztatásom és engedélyem nélkül csinált amúgy teljesen feleslegesen előző adatbázis-állapot visszatöltést - a veszteség utólag teljesen beazonosítható és pótolható volt. Ma már szerintem nem jellemző az adatvesztés, inkább IKR-váltásokhoz kapcsolódó "adatszegényedés" fordul elő (pl. mert túl drága és/vagy nem vállalt minden régi adat migrálása, pl. a példányokhoz kapcsolódó tranzakciótörténet, azaz a porosodás elemzését lehetővé tévő infók, korábban tezaurált tárgyszókészletek stb.), valamint a könyvtári/fenntartói üzemeltetésű IKR-szerverek biztonságának ilyen-olyan mértékű/jellegű sérülése. Ez nálunk is előfordult: egyszer orosz és román hackerek fogták be a szerverünket spammelésre, másik alkalommal pedig brazil kriptobányászok nyúlták le az erőforrásai egy részét - a vicc, hogy az utóbbi támadáshoz használt login/jelszó az IKR fejlesztőitől került ki, ill. részükről kompromittálódott. Pedig vérprofi könyvtárinformatikai cég..."

A kapott válaszok - mégha csak tájékoztató jellegűek is - arra engednek következtetni, hogy az adatvesztés masszívan jelen van a hazai könyvtárakban, annak ellenére, hogy a téma tabunak számít. Ezért hasznos dolog, hogy a Könyvtári Intézet felkapta a témát. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtárak a zsarolóvírusok célkeresztjében - útmutató a Könyvtári Intézettől link

Közép-európai Könyvtár- és Információtudományi Szemle - annak, aki a szakmán belül szeretne publikálniFEL

Új könyvtár- és információtudományi folyóiratot indít az OSZK és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (BME OMIKK). A Közép-európai Könyvtár- és Információtudományi Szemle (Central European Library and Information Science Review, CELISR) főszerkesztője Dancs Szabolcs, az OSZK Közgyűjteményi Szabványosítási Irodájának osztályvezetője.

A CELISR a Könyvtári Figyelő és a BME OMIKK által kiadott Tudományos és Műszaki Tájékoztatás utódja; és célja ezek értékeit megőrizni és továbbfejleszteni. Negyedévente jelenik meg, nyílt hozzáférésű (gyémánt) kiadványként, így mind a publikálás, mind a cikkek letöltése ingyenes. A folyóirat nem számít fel a szerzőknek cikkfeldolgozási (APC), benyújtási vagy közzétételi díjat. A felhasználóknak joguk van a cikkek teljes szövegét elolvasni, letölteni, másolni, terjeszteni, kinyomtatni, keresni, illetve hivatkozni rájuk.

A folyóirat magyar és angol nyelvű tanulmányokat is közöl, így lehetőséget biztosít a hazai eredmények és hatékony gyakorlatok nemzetközi láttatására, továbbá tájékoztatást nyújt a könyvtár- és információtudomány globális trendjeiről, valamint a szakmai érdeklődésre számot tartó belföldi és külhoni fejleményekről.
A CELISR publikálási lehetőséget nyújt a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar könyvtárosok számára, valamint törekszik arra, hogy a könyvtár- és információtudomány területén összekapcsolja a közép-európai régióban működő szakembereket.


LibMate - mondjunk le róla?FEL

Közel két hónapja kérdeztük az OSZK hivatalos csatornáján először:
- hol található rendezett információ a szolgáltatásról (pl. honlap stb.)?
- mely könyvtárakat / -típusokat célozza a LibMate?
- milyen tartalmi, szolgáltatásbeli, pénzügyi, minőségi stb. előnyöket jelent a piacon meglévő hasonló szolgáltatásokhoz képest a LibMate?
- hogyan támogatják a meglévő rendszerekről való áttérést?

Biztatást kaptunk egyszer, választ sajnos annyiszor sem. Lehet, hogy le kell mondanunk a LibMate-információkról. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2024. január 24.  • Továbbküldöm a hírt

Ezt és így szeretik a fiatalok a zenébenFEL

Ma már nem úgy készítenek popslágereket, mint régen, nincsenek szabályok, formák, elvárások. Mindenki inkább saját maga, mint bárki más.
Az új generációnak már nem elég egy kis klub, arénát és stadionokat tölt meg, és mindezt önállóan menedzseli.

Hajós András, zenész:
- Korábban egy dalban az énekelhető refrén, egy szóló vagy esetleg a szöveg történetjellege tartotta fenn a figyelmet 3-4 percen át. Szerintem ma ezek a módszerek ritkábban jelennek meg, ahogyan a hagyományos dalszerkezet (verze-refrén váltakozás) is felbomlott.
Úgy látszik, a közönség figyelmét az tartja fenn, hogy mindig történjen valami új és meglepő. Ebben tükröződnek a közönség saját médiafogyasztási szokásai is: percenként kapcsolgat, itt néz cicás videót, ott meg természetfilmet, a harmadik helyen meg politikát. A közönség elméjének befogadósebessége és ingerszintje megnőtt, és ezt tudja kielégíteni a sokszínűség.

- Hogyan változtak a szövegek?
- HA: Régen közelebb álltak a versekhez. Nem voltak persze azok, de nyelvhasználatban, struktúrában, ritmikusságban mégis a klasszikus irodalmi szabályokat követték. Szépen kiejthető és jól megfogalmazott nyelvi képekkel. Ez a mai srácoknak, lányoknak már sokszor ciki és régies.
Igényük van az őszintébb és hétköznapibb közlésmódra. A Dalfutárban ha van generációs különbség, az pont a dalszöveg szerzőjénél szokott kicsúcsosodni. Sokszor elmondják a fiatalok, hogy számukra egy-egy sor vagy kifejezés túlságosan mesterkélt. Az egyik műsorban például a selyemsál szó szerepelt a szövegben, és a fiatalok egyből rámondták, hogy ez olyan öreges, és direkt romantikusnak szánt érzetet kelt. Miközben ez a szó nyelvi szempontból szépen cseng, ők ragaszkodtak ahhoz, hogy hétköznapibb kerüljön a helyére. Így maradt a sál.
Az a hiteles és menő, amikor valaki önazonosan köznyelvi beszédstílusban prezentálja magát. Ez tetten érhető, ahogy kiejti a szavakat, a szlengben, akár a flegmaságban. A hagyományos szabályok szerinti rímeket is sokszor túl régiesnek találják. Bár vannak most is köztük költők, és használnak költői képeket, de mértékkel.

Őket hallgatják a fiatalok: link .


A közéleti szervezkedés javítja egészségünket / javíthatjuk mások egészségétFEL

Bánki György pszichiáter:
- Az biztos, hogy a közéletben való részvétel, a közéleti dolgokhoz való kapcsolódás pszichésen egészségnövelő hatású. ... Bármi lehet közélet, az is, ha az önkormányzat segítségével virágládákat helyezzünk el az utcánkban, hogy ne arra hajtsanak át tömegesen az autók, vagy más, hasonló, konkrét ügyek, amihez meg lehet keresni együtt az erőforrásokat és a taktikát.

Mindannyian sok korai sérülést hordozunk, és ennek egyik gyógyszere felnőttkorban a közösségi aktivitás. Persze könnyen le is kapcsolódhatunk a közéletről, mert az valóban goromba és veszélyes hely. Nehéz beleállni dolgokba, és csüggesztő azzal szembesülni, hogy az ember hiába megy oda valahova azzal, hogy jó lenne, ha a gyerekek minden nap kapnának enni, ha ezt nem hallgatják meg, és megvádolják, hogy idegen erőket képvisel.

Fontos az is, hogy bátran és őszintén tudjunk foglalkozni a saját csoportunk belső nehézségeivel, hiszen az, hogy mondjuk ugyanabba a politikai közösségbe tartozunk, még nem jelenti azt, hogy nincsenek köztünk különbségek, konfliktusok, érdekellentétek. Ahol nagy az egyneműség, ott előbb-utóbb felüti a fejét a gyűlölet. Úgy lehet ezt elkerülni, ha elismerjük a csoporton belüli problémák létezését.
Praktikus

Hogyan etessük a közösségi média algoritmusait?FEL

Szabó Edit Ditte a MIBE-klub előadója volt. Cikkében írja:
- Az organikus elérés növelése a közösségi médiában tehát végiggondolt és következetes erőfeszítések kombinációját igénylik. Igyekeztem tehát összeszedni 5 szempontot, hogy mire érdemes figyelni, hogy hatékonyan etessük az algoritmusokat.

1. Használd a céges profilodat úgy, mintha személyes lenne! - Like-olj, kövess, kommentelj és interaktálj sokat a céges profiloddal is! Válaszolj a kommentekre és üzenetekre amilyen gyorsan csak lehet. Csatlakozz releváns csoportokhoz és közösségekhez oldaladdal. A közösségeddel való valódi kapcsolat fenntartása növeli az elérésedet.
2. Kérj segítséget a tartalmakkal való interakcióra! Minél több interakciót kapnak a bejegyzéseid, annál inkább megmutathatja őket a platform másoknak is. Nem azt javasolom, hogy könyörögj ismerőseidnek, kollégáidnak vagy követőidnek, hogy lájkolják vagy osszák meg a posztjaidat (bár persze ez is egy irány).
Ehelyett inkább olyan tartalmakat hozz létre, amelyek természetes módon ösztönzik a követőket arra, hogy elköteleződjenek. Az elköteleződés ösztönzése egyik bevált módja a játékok szervezésének, akár nyereményért cserébe is. (De természetesen nem érdemes minden posztban versenyt indítani.)
Egy másik remek módja az elkötelezettség növelésének, ha kérdést teszel fel vagy vitát indítasz.
3. Posztolj kiszámíthatóan és következetesen! Készíts egy fix ütemtervet, vagyis tartalom naptárat, hogy a közösséged tudja, mikor számíthatnak új tartalomra. Ez azt is jelenti, hogy tudnod kell, hogy a követőid mikor vannak a legnagyobb valószínűséggel online és időzítsd ehhez te is aktivitásaidat az egyes platformokon.
4. Egységben az erő! Lépj partnerségre influencerekkel vagy más tartalomkészítőkkel a saját területeden és célcsoportodban a keresztpromóció érdekében. Az együttműködések során új közönséggel ismertetheted meg tartalmaidat.
5. Maradj naprakész! Tarts lépést a közösségi oldalak frissítéseivel és az algoritmusok változásaival, mivel ezek jelentősen befolyásolhatják stratégiát. Ne akarj minden egyes trendre ráugrani, de ha megjelenik valami, ami passzol a márka üzenetéhez, érdemes azt meglovagolni. Ehhez használhatsz olyan eszközöket, mint a Google Trends, vagy hashtag figyelő rendszerek, hogy lásd, mi éppen az aktualitás.
Kisszínes

Szemüveg...FEL

Ebben a csoportunkban kilenc szemüveges gyerek van. A szegénység és a szemüveges gyerek együtt nagy kihívás. A vizsgálat, amiért utazni kell, a keret, a lencse, és az amortizáció, ami gyerekként is erős kockázati faktor, de a lakhatási szegénységben ez tovább növekszik, sok esetben megoldhatatlan helyzeteket teremt.
Az Igazgyöngyben a kezdetektől próbálunk ebben segítséget adni. Kapunk használt kereteket, amiből lehet választani, van egy kiváló optikusunk Berettyóújfaluban, aki kedvezményes áron és ha kell, sok munkaórával hozza össze a lencséket és a szemüvegkeretet, és segítünk, ha kell, a vizsgálatra való bejutásban is. Legfőképp pedig mondjuk, újra és újra, a szülőnek, hogy meg kell oldani, igen, be kell menni, igen, vigyázni kell otthon is a szemüvegre, mert ez olyan akadály az iskolai tanulásban, amit meg lehet oldani, de csak együtt, közösen. Plusz figyelemmel és plusz felelősséggel működik csak a dolog.

De ez sem megy egyik percről a másikra, így minden hónapban vannak szemüvegjavítások... de hála a támogatóknak, ezt meg tudjuk oldani. Néha felbukkannak más megoldási lehetőségek is, de a mi előnyünk, hogy évek óta visszük a témát, egy jól bejáratott együttműködésben, gyors segítséget jelent. Mutatok egy szemüveget. A kisfiú ötödikes, a dioptria ötös. A szemüveg, amit most lecseréltünk neki, szinte "homokfúvottra" karcolt. Mi is csak homályosan láttuk a szemét. Lefotóztam, nem tudom, látszik-e jól, mennyire nem tudta már betölteni a funkcióját. Talán kicsit sokat vártunk a másik szervezet megoldására. De úgy döntöttünk, nem várunk tovább, megcsináltatjuk. Segítettük a beutazást, megvolt a bemérés, választott keretet, és pár napon belül a lencse is megérkezett, elkészült a szemüveg. Tegnap, a művészetis órán meg is kapta...

Mikor felvette, csak ült, hallgatott és nézegetett. Nem öt percig, vagy tízig, hanem egész órán. Nem kapcsolódott be a feladatba, nem bírt, mert látni akart. Mindent, ami körülvette. Rendesen, tisztán. Odament az ablakhoz, és hosszasan figyelt kifele is. Aztán újra befele. Nem bírt betelni a látással. Jó lett volna örülni... hiszen megoldódott a helyzet. De az ember ilyenkor nem tud. Csak nézi a gyereket, és azt gondolja, nagyon nem jól van így. És azon is elmélkedik, hogy vajon mikor kap egy ilyen megoldás helyet a gondoskodáspolitikában.

Hírforrás: Ritók Nóra
2024. január 24.  • Továbbküldöm a hírt

Szexuális terápia és felvilágosítás - lényegében cenzúra sújtja az információszerzéstFEL

HVG: Részt vett a WHO szexuális felvilágosító programjának magyarra fordításában. Mennyire van most lehetőség az iskolákba vinni ezt a programot?
Rozs Erika, szexuálpszichológus: Semennyire, elég szomorú helyzetben vagyunk. Általános iskolás gyerekek szüleinek privát felvilágosítást tartok arról, hogyan kezeljenek bizonyos helyzeteket, például a gyerekeik internethasználatával, a gyerekek közötti interakciókkal kapcsolatban. Itt ülnek nálam a szülők tízen, tizenketten, és saját zsebből fizetnek azért, ami akár az iskolában is megtörténhetne.

- Kamasz lányai vannak. Az ő nevelésükben előny vagy hátrány, hogy az átlagos szülőknél jóval többet tud a mai tinédzserek szexuális szokásairól?
RE: Egyfelől öröm, másfelől átok. A lányaim a WHO által javasolt lépések szerint kaptak felvilágosítást, ezért az általános iskolában a korosztályuknál többet tudtak, előfordult, hogy ők világosították fel az osztálytársaikat. Ebből adódtak érdekes helyzetek. Az egyik lányom például szólt, amikor egy tízéves kisfiú csoportszexet mutatott a mobilján a többi gyereknek. A lányom tudta, hogy ilyenkor azonnal jelezni kell az anyjának.

- Az LMBTQ-emberek elleni propaganda hogyan csapódik le az ön praxisában?
RE: Úgy, hogy például nem merek könyvet írni, mert cenzúráznom kellene magamat. Nem írhatnám bele, hogy vannak nem heteroszexuális párok is, és nekik is van szexuális életük, problémáik. Ha ezt is beleírom, akkor talán ki sem adják. Egyik kolléganőmnek mostanában jelent meg könyve, amiből ki kellett vennie több mint ötven, a melegekre vonatkozó oldalt. Másfelől egyre több meleg kliensemtől hallom, hogy el akar menni az országból.


Közösségi média: kevesebb sajtó, több propagandaFEL

Hogy az elmúlt években hogyan került az online sajtó végképp a közösségi média, azon belül is leginkább a Facebook fogságába, azt napjaink egyik legnevesebb techszakírója és sci-fi-szerzője, Cory Doctorow foglalta össze a legjobban a Wiredben link megjelent cikkében. Mint írja, a Facebook először páratlan lehetőséget kínált a médiacégeknek: a platformon megosztott cikkeket sok-sok millió felhasználóhoz lehetett eljuttatni, ezért előbb-utóbb minden újság megjelent a Facebookon. Aztán amikor már minden kiadó és sajtótermék a Facebookról érkező forgalomra épített, a felhasználók elé tárt hírfolyamból szépen lassan eltüntették az újságcikkeket, és addig csavarták az algoritmust, amíg el nem érték, hogy már csak a fizetett hirdetésben megtolt cikkek jussanak el a szélesebb közönséghez. És hát kinek van végtelen pénze ilyen típusú elérést vásárolni? A propagandának.


A Magyar Közlönyben meg nem jelenő határozatokFEL

Az év elejétől hatályos, fű alatt végrehajtott jogi változtatásokkal a kormány célja, hogy a közvélemény nehezebben ismerjen meg közérdekű adatokat, pénzköltéseket. Emellett jön egy újabb szigorítás, amellyel egyes döntéseit tíz helyett húsz évig titkolhatja a kabinet. Eddig tíz évig számítottak döntéselőkészítő iratnak a kormány "nem nyilvános" határozatai, és erre hivatkozva közérdekű adatként sem kellett automatikusan kiadni őket. Nem nyilvánosak azok a kormányhatározatok, amelyek nem tartalmaznak minősített adatot, ezért nem is titkosak, mégsem jelennek meg a Magyar Közlönyben.

Nyilvános, nem nyilvános és titkos határozatok - a sorszám árulkodik:
- Vannak azok a kormányhatározatok, amelyek teljesen nyilvánosak, kötelező azokat közzétenni a Magyar Közlönyben, ezek sorszáma kezdődik egyessel, ezek az ezres határozatok.
- Vannak a nem titkos, de nem is kötelezően közzéteendő kormányzati döntések, amelyek jellemzően a kormány alárendeltségébe tartozó szervnek adnak feladatot, sorszámuk kettessel kezdődik, ezek a kétezres határozatok.
- Vannak a minősített adatot tartalmazó, titkos kormányhatározatok, amelyek nem nyilvánosak, nem jelennek meg sehol, ezek a háromezres határozatok, mivel a sorszámuk hármassal kezdődik.
- Vannak a nem nyilvános, általában munkaszervezési jellegű kormánydöntések, amelyek sorszáma négyessel kezdődik, ezek a négyezres határozatok.

A nem titkos, de nem is nyilvános kormánydöntések néha a kormányzat szándéka ellenére kiszivárognak, illetve közérdekű adatigénylés nyomán válnak megismerhetővé. Utóbbi esetben csak régebbiek. A négyezres és kétezres határozatok ugyanis, bár nem titkosak, tíz évig automatikusan nem nyilvánosak. Emiatt addig nem is adják ki őket, és néha utána is csak akkor, ha arra a bíróság kötelezi az érintettet.


Ha influenszerrel lépnél kapcsolatbaFEL

Az influencerügynökségek kirakata olyan, mint egy modern emberpiac: márkák szakemberei mustrálgatják kedvükre, melyik youtubernek vagy tiktokernek a kezében mutatna jobban az üdítőjük, melyik Insta-sztoriba illene inkább a sneakerük vagy az alapozójuk. Aki megtetszik nekik, azt megveszik - persze az ügynökségen keresztül -, amely a szolgáltatásért le is fölözi a tarifa jelentős részét. A zömében huszonéves tartalomgyártók pedig annak függvényében jutnak pénzhez, hogy kapósak-e, azaz hozzák-e az elvárt számokat. A fiatal youtuberek önfeledt játékából, vagy némi nárcizmussal átitatott önmegvalósításából így lett néhány év alatt kőkemény üzlet. Magyarországon már szabad szemmel is látható összeget, évente mintegy 4-5 milliárd forintot fordítanak a hirdetők az influencerek megvásárlására, és a bővülés még a romló gazdasági környezetben is eléri az évi 30 százalékot. A portyázó márkatulajdonosok között pedig már ott vadásznak a politikai brandek éllovasai, jelesül az Orbán-kormány megbízottjai is.


Együtt járó jelenségek: szegregáló iskolarendszer és gyenge társadalmi elosztásFEL

Hagyjuk-e játszani, felfedezni a gyereket, vagy szorítsuk tanulásra, önképzésre? E kérdés bizony a könyvtári gyerekfoglalkozásokon is felmerül. (MG)

- Minden szülő eltérő mértékben tartja fontosnak, hogy mennyire nevelje autonómiára, kemény munkára, felelősségérzetre, képzelőerőre, toleranciára és mások iránti tiszteletre, takarékosságra és spórolásra, akaraterőre és kitartásra, vallásos hitre, önzetlenségre vagy éppen engedelmességre a gyerekeit. Azt feltételezhetnénk, hogy ez leginkább a szülők vallási hátterétől és iskolázottságától függ. De úgy tűnik, hogy ez a legnagyobb mértékben a társadalmaink egyenlőtlenségével korrelál.

Közgazdasági szempontból a szülő, aki azt mérlegeli, hogy beavatkozzon vagy ne avatkozzon be a gyereke életébe, valójában azt mérlegeli, hogy a jelen élvezetei hogyan befolyásolják a jövő kilátásait. Így aztán egy erősen egyenlőtlen társadalomban mindent megtesznek a szülők, hogy valamivel jobb esélyekkel induljanak a gyerekeik a többiekhez képest, és emiatt inkább veszik rá őket arra, hogy a gyerekkor élvezete helyett olyan készségeket fejlesszenek, amiket vélhetően majd értékel a társadalom. Nem véletlen, hogy az engedékeny nevelés leginkább Skandináviára jellemző, ahol a legegyenlőbbek a társadalmak. Így viszont a "jó élet" feladására már korán ránevel a rendszer.
Információforrások

Az átfogó szexuális nevelés alapjaiFEL

A sok közül a saját generációm nevelésének egyik legnagyobb hiányossága a megfelelő szexuális nevelés elmaradása. Fájó hiánya velünk él: abban a sok emberben, akik rengeteget szenvedtek amiatt, mert nem tudták, nem tudják egészségesen, biztonságosan, kölcsönös tisztelettel és konszenzussal megélni a szexuális életüket. És pont ezért tudok csak kínosan nevetni akkor, amikor egyes politikusok azzal a jelszóval tiltották ki a szexedukációt az iskolákból, hogy "majd a szülők megtanítják a gyerekeknek, amit kell." Muhaha. Bocs, srácok, de az a nagy helyzet, hogy gyakran nekünk, felnőtteknek is nagy szükségünk lenne szexuális nevelésre!

Ami nem csak abból áll, hogy elmagyarázzuk, hogy biológiailag hogy keletkezik az emberi élet. Hogy mi a fütyi meg a punci. Az is része, de éppen olyan fontos az is, hogy már egy gyerek is megtanulja, hol húzódnak az egészséges határok a saját testének integritása és egy felnőtt tekintélyfigurának való engedelmesség között. Hogy a testünk szabálytalanságai nem hibák - és hogy éppúgy nem kell miattuk szégyenkeznünk, mint ahogy az esetleges, az átlagtól eltérő vágyaink miatt sem. De közben a saját vágyunk kielégítésének határt kell szabjon a másik ember méltósága.

Az, hogy ilyen sok előítélet van a szexedukációval kapcsolatban - hogy ilyen sok tudatlan felnőtt képzeli azt, hogy a szexedukáció arról szól, hogy szexre buzdítják a gyerekeket - azt is mutatja, milyen nagy sötétség van a fejekben. A prűd szülők hiába hiszik azt, hogy a szexedukáció betiltásával óvják a gyerekeiket - valójában csak azt érik el, hogy az online pornó fogja a csemetéiket nevelni. Amihez, ne legyenek kétségeink, sokkal leleményesebben hozzáférnek, mint a hozzájuk képest digitális kőkorszakban dagonyázó szüleik.
Ezért is tartom hiánypótlónak azt a kötetet, ami most jelent meg magyar nyelven a szexuális nevelésről, és amit ingyenesen letölthetnek érdeklődő szülők, tanárok és más szakemberek! Természetesen nem a magyar állam támogatásával, hanem a Háttér Társaság kiadásában: link .
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról