Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/28., 7. 28.

Munkaidő Európában: több vagy kevesebb?
Feleslegessé válhatnak a könyvesboltok
A németek olvasási kedve
Jön a nulla bázisú költségvetés
Költségvetés-racionalizálás -- okosan
Újabb elbocsátások a közszférában
Az esélyteremtés eszközei a könyvtárak
Internetezni is lehet a Művészetek Völgyében
750 millió eurós vidékfejlesztési terv -- nesze neked, információs társadalom
A kisebbségi közszellem a 'ki kinek a kicsodájára' épül
Sulinet: tanórák számítógépen
Ki viszi a könyvtár jó hírét?
Demokraták kongresszusa a bostoni közkönyvtárban
Markó Béla a könyvtári könyvbeszerzési keretről
Nyár -- könyvtár -- csendesség
Elkötelezettség - aknamezők és gyümölcsöskertek
Specialista és generalista előnyök -- a könyvtárnak is lehetőség
Hol áll a hazai emberierőforrás-gazdálkodás?
Humánerőforrás-fejlesztésre 191 milliárd forint 2007-ig
Távmunka-pályázatot hirdetett az FMM
Online adományozás először Magyarországon
Újabb bulvárlapok indulnak
Tartalomalkotók legjobb megoldásai
Böngészés név alapján a Google megújult eszközpultjával
Spanyol könyvtár
eMagyarország táborok
Az internet új címjegyzéket kap
Letöltik dolgozataikat az egyetemisták
Internet amerikai segítséggel az ungvári gyermekkönyvtárban
SMS-ek az önkormányzattól
Internetalapú távközlési forradalom Japánban
Itthon még ritka az online szobafoglalás
A legtöbben közgazdászok szeretnének lenni
Egészségügyi metakereső rendszer
Napi evangélium e-mailben
Zongoratanulás online
eMagyarország pont 'nép ügyvédje' honlappal


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Munkaidő Európában: több vagy kevesebb?FEL

Míg Franciaországban és Németországban a legnagyobb ipari vállalatok a heti 40 óránál rövidebb munkaidő meghosszabbítását erőszakolhatják ki a törvényhozóktól, addig Magyarországon a szakszervezetek a munkahetet 38 órára zsugorítanák. Több munka, nagyobb növekedés - állítják a gazdasági kutatások. (…)
Míg Franciaországban és Németországban növelnék a munkaidőt, addig Magyarországon a 40 órás munkahét csökkentése van napirenden. Kordás László, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) alelnöke a hvg.hu-nak azt mondta, hogy már a parlament őszi ülésszakán megvitathatják azt a javaslatot, amely szerint a munkaidőt 2006-ra heti 38 órára kellene csökkenteni. 'Ezt fokozatosan terveznénk bevezetni, hiszen az egy lépésben történő csökkentés tényleg gazdasági problémák kialakulásához vezethetne' – tette hozzá Kordás. A munkaidő csökkentésének terve 2002-ben bontakozott ki, és Kordás szerint akkor Medgyessy Péter kormányfő is támogatta a javaslatot. 'A cél a az életminőség javítása lenne' – mondta Kordás. A szakszervezeti szövetség emellett azt is el szeretné érni, hogy a munkaközi szüneteket számítsák bele a napi 8 órás munkaidőbe, illetve, hogy december 24- e is váljon munkaszüneti nappá. - F: júl. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Feleslegessé válhatnak a könyvesboltokFEL

Az automata könyvgyártó gép percek alatt kinyomtat bármilyen létező írást, folyamatosan nyitva tart, ráadásul elfogadja a készpénzt és a hitelkártyát is. A nyomtatásban megjelenő vaskos köteteket valószínűleg hosszú ideig nem szorítják ki a piacról az internetről letölthető elektronikus könyvek, mivel roppant fárasztó a számítógép fényesen villódzó kijelzőjét órákon keresztül bámulni. Ráadásul a kiadók sem szívesen alkalmazzák az új technológiát, mivel az e-könyvekről túlságosan könnyen lehet kalózmásolatokat készíteni. A könyvkiadók munkáját azonban igencsak megnehezíti, hogy szinte lehetetlen előre megállapítani, egy könyvet milyen példányszámban tudnak értékesíteni. Erre nyújt megoldást az On Demand Machine Corporation által kifejlesztett könyvautomata, amely egyesével nyomtatja ki a vásárlók által keresett könyveket.

Régebbi hírforrás(ok): link

A németek olvasási kedveFEL

A Bertelsmann Stiftung felkérésére az Ifas (Institut für angewandte Sozialforschung) 2500 14 év feletti német körében végzett reprezentatív felmérést az olvasási és könyvtárhasználati szokásokról. A kérdezettek 70 %-a szívesen olvas, de körükben is minden ötödik az elmúlt egy évben egyetlen könyvet sem olvasott el.
A települési könyvtár 80 % számára ismert intézmény, használni azonban csak 30% használja (még pontosabban 20% rendelkezik olvasójeggyel, további 10 % ezek révén veszi igénybe a könyvtár szolgáltatásait). Száz megkérdezettből: 20 nem tud a könyvtár létezéséről sem, 30 használja, 27 % korábban használta, s egy negyed számára a könyvtár ismert hely, de még soha nem használta. Nálunk a 'korábban már használta' (de most nem) a legszámosabb csoport. A könyvtár vonzerejét a válaszadók szerint alábbiak révén lehetne fokozni: több aktuális szakkönyv beszerzése; több (más) média beszerzése; hosszabb nyitvatartási idő; több kurrens regény beszerzése; térítések eltörlése; modernebb épület. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Jön a nulla bázisú költségvetésFEL

A pénzügyi tárca a költségvetés 800 milliárd forintja felett döntő új belső pályáztatási rendszere révén reméli, hogy az európai pénzek fogadásánál csökken a minisztériumok közötti átfedés.
Miközben a minisztériumok működési költségeinél megmarad a bázisszemlélet, addig a 666 fejezeti kezelésű fejlesztési előirányzatnál újfajta tervezési módszerre, a nulla bázisra térünk át a jövő évi költségvetés előkészítésénél, amely Európai Uniós tagságunkból logikusan következik -- mondta az MTI-nek Várfalvi István, a szaktárca helyettes államtitkára. (...) A nulla bázisú tervezés egyrészt tehát összehozza a hasonló típusú támogatási igényeket, ugyanakkor elősegítheti a döntések decentralizálását is - összegezte a realizálható előnyöket Várfalvi István.
-- A nulla bázisú költségvetési rendszerben nem számít, hogy mekkora volt az előző évi költségvetés (bázis); azt a jövőre vetített igények alapján mindig újból kell felépíteni. Így ennek készítése költségtudatosságra és alaposabb tervezésre kényszerít. A módszer nem eszközökre, hanem célokra összpontosít, ezért a hasonló feladatokat végzők teljesítménye is jobban összehasonlíthatóvá válik; hosszabb távon nagyobb az esélye a gyengébben szolgáltatók kihullására. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Költségvetés-racionalizálás -- okosanFEL

A nagykanizsai városi könyvtár kapcsán szóltunk már a költségek belső átrendezésének lehetőségeiről, mely a hatékonyság növelésével jár együtt. A TMT 7. számában A papír alapú és a digitális könyvtár forrásigényének összehasonlítása ill. A nyomtatott és elektronikus folyóiratok kezelési költségeinek összehasonlító vizsgálata címmel két olyan referátum is olvasható, melyek tapasztalatai könyvtár-politikai és helyi szinten is segíthetik a döntéshozást. Az írások erénye, hogy az egyes költségtípusok szerint igyekeznek megadni a különbségeket, és figyelemmel vannak a használói igényekre. A cikkeket Papp István referálta. (MG)


Újabb elbocsátások a közszférábanFEL

Ötmilliárdos keretet különített el a kormány, melyet az önkormányzatok a leépítésekhez igényelhetnek. A támogatott elbocsátások a közszféra karcsúsodásához nyújthatnak segítséget - írja a Világgazdaság. - F: júl. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az esélyteremtés eszközei a könyvtárakFEL

Könyvtár -- esély a jövőhöz címmel rendezi meg 36. vándorgyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) július 29-től, ezúttal Miskolcon. A vándorgyűlés címe kifejezi, hogy a könyvtárak az információhoz való hozzáférés alapvető forrásaként, ismeretek bázisaként hozzájárulhatnak az esélyteremtéshez, az esélyegyenlőtlenségek leküzdéséhez -- mondta az elnök az eseményről tartott tájékoztatón. Bakos Klára hozzátette: kiadványokkal, tartalomszolgáltatásokkal a bibliotékák segíthetnek a tájékozódásban a fizikai és szellemi fogyatékkal élőknek, a szociálisan hátrányos helyzetűeknek, az etnikai kisebbségeknek, az oktatási intézményekben tanulóknak, a legszélesebb értelemben a társadalom tagjainak. 'A könyvtár jó befektetés, mert az intézmények nélkülözhetetlen elemei az élethosszig tartó tanulásnak, a tudásalapú társadalom építésének, az életminőség javításának' -- mondta Bakos Klára. A feladatok megoldását segítheti a pénzügyi források koncentrálása, a könyvtárak fenntartói közötti együttműködés erősítése, fűzte hozzá.
A magyar könyvtári hálózatban nem azonosak az adottságok; a különbségek felszámolásáért fontos a kistérségi programok támogatása -- mutatott rá. A 31 szakmai és regionális szervezetet tömörítő Magyar Könyvtárosok Egyesületének képviselői hét szekcióban tartják majd eszmecseréjüket. Tanácskozik a gyermekkönyvtáros, a közkönyvtári, a műszaki könyvtáros, a könyvtáros-tanár és társadalomtudományi, a zenei könyvtáros és a borsodi tagozat. - F: júl. 23.
-- A KIT szeretett volna válogatást közölni a vándorgyűlés előzeteseiből, de lapzártánkig az ígért anyag nem érkezett meg. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Metró

Internetezni is lehet a Művészetek VölgyébenFEL

A tizenhatodik alkalommal megrendezett Művészetek Völgye fesztiválon ideiglenes eMagyarország pontok létesülnek Taliándörögdön a régi iskolában és Kapolcson a fesztiválközpontban. Reggel 10 és este 8 között várják a térítésmentesen internetezni vágyókat. Az IHM Taliándörögdön a régi iskolában internetes játszóházat is üzemeltet, ahol a Völgybe látogató gyerekek, szülők, nagyszülők játékmesterek segítségével interaktív játékokat játszhatnak. - F: júl. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

750 millió eurós vidékfejlesztési terv -- nesze neked, információs társadalomFEL

Az Európai Unió Agrárstrukturális Bizottsága kedden kedvező véleményt nyilvánított a magyar vidékfejlesztési tervről. A program a 2004-2006-os időszakban 754,14 millió euró értékű, ennek több mint háromnegyedét az EU- hozzájárulás teszi ki. - F: júl. 20.
-- Nem az információ (pláne a tudás) a hatalom -- derül ki a tervből, mely materiális értékek szétosztásának megteremtését tartja szem előtt. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

A kisebbségi közszellem a 'ki kinek a kicsodájára' épülFEL

'Történész-énem azt mondja, még csak 15 év telt el 1989 óta, s így is óriási a fejlődés. A másik énem azt: már késő. Felkészült-e a romániai magyarság, melynek 40%-a funkcionális analfabéta?' A jelenkor-kutató helyzetértéke. - F: júl. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Sulinet: tanórák számítógépenFEL

Szeptembertől akár úgy is kiadhatnak a tanárok órai feladatokat, hogy a diákok a tananyagot számítógépen találják meg, s a gépen is végzik el a munkát. A Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) jóvoltából ugyanis egy központi szerveren tárolják majd a tananyagot digitális formában, s az anyag multimédiás technológia segítségével ad élményszerű tanulási lehetőséget a diákoknak. Az információs társadalom megteremtésének jelentős mérföldköveként értékelte a SDT várhatóan szeptemberi indítását Könczöl Tamás, a Sulinet programiroda igazgatója.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ki viszi a könyvtár jó hírét?FEL

A hazai könyvtárak ambivalens viszonyban vannak saját hírnevükkel. Egyrészt kevesellik társadalmi megbecsültségüket, másrészt kevéssé figyelnek arra, hogy a hivatalos közleményeken kívül milyen képet mutatnak magukról -- hasonlóan a hazai vállalatokról. A FigyelőNet cikke (a Hewitt újabb felmérése alapján) ismét rámutat arra, hogy a munkatársak a legfőbb imázshordozó. (Hogy ehhez milyen kedvük van, azt pedig döntően a vezető határozza meg indirekt eszközökkel.) (MG)
Nagykövet, röghöz kötött, mobil középvezető, kötődő elégedetlen vagy kifelé tekintő -- hogy egy magyar munkavállaló melyik csoportba tartozik, az a vezetésnek és a HR-eseknek sem mindegy. A cikk e típusokat veszi sorra.

Régebbi hírforrás(ok): link

Demokraták kongresszusa a bostoni közkönyvtárbanFEL

A Demokrata Párt idén Bostonban tartja elnökjelölésre hivatott kongresszusát. A megérkezett delegátusok számára a nyitó fogadást a helyi szervező bizottság a Boston Public Library falai közt rendezte. Mintha ez a szerény adalék elég sokat elárulna egy amerikai városi könyvtár lehetőségeiről és (el) ismertségéről… (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Markó Béla a könyvtári könyvbeszerzési keretrőlFEL

A könyvterjesztés kérdéseit elemezve megállapították: szükséges a romániai közkönyvtárak vásárlási alapjainak növelése, és az, hogy a mindenkori magyar kormányzat alapokat különítsen el az erdélyi könyvek megvásárlására a magyarországi könyvtárak részére. Markó Béla segítséget ígért a felvetett problémák rendezéséhez, beleértve azt is, hogy kérni fogja az RMDSZ-es megyei önkormányzati vezetőktől: biztosítsanak megfelelő összegeket a könyvtári vásárlásokra és más művelődési tevékenységekre.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nyár -- könyvtár -- csendességFEL

A régi jó 'könyvtárak hűvöse' kifejezésnek ezekben a hetekben nagyon kicsi az igazságtartalma. Nyugalmat azonban -- ha nincsenek éppen zárva -- most is kínálnak a bibliotékák. Nyáridőn a legtöbb helyütt alaposan megcsappan a forgalom... A cikk szerzője több hazai közkönyvtárba ellátogatott. - F: júl. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elkötelezettség - aknamezők és gyümölcsöskertekFEL

Aknamezőre léphet egy szervezet: ha a dolgozóinak bizonyos területeken nem biztosít kiteljesedési lehetőséget, hamar elveszti a legjobbakat is. Míg a gyümölcsöskertek pozitívan hatnak az elkötelezettségre. A kétféle szervezet jellegzetességeit a FigyelőNet cikke taglalja. - F: júl. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Specialista és generalista előnyök -- a könyvtárnak is lehetőségFEL

A British American Tobacco hazai egysége sajátosan oldotta fel a humánerőforrás-gazdálkodás egységének specialista-generalista konfliktusát: minden szervezeti egységnek konzulens jelleggel egy-egy hr-generalista csapat segít, ugyanakkor az ő munkájukat a háttérből az egyes hr-funkciók szakértői támogatják, akik kidolgozzák például a teljesítményértékelés, karrier-tervezés vagy a tréningek keretrendszerét. - F: jún. 10.
-- A modell a felsőoktatási és vállalati könyvtáros számára is működő lehet, ahogy a szakirodalom is ír ilyenről. Az egyes szervezeti egységek munkáját aktívan figyelő 'tanácsadó-könyvtáros' -- ha tetszik: kihelyezett tájékoztató - - a hagyományos háttérkönyvtári szolgáltatásokra támaszkodik. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link (jelszóval olvasható!)

Hol áll a hazai emberierőforrás-gazdálkodás?FEL

Az előbb idézett cikk másik mondanivalójára is érdemes figyelni (Tyúkanyók és kosok : a HR szerepe / Mártonffy Zsuzsa. In: Figyelő, 2004. június 10., link (jelszóval olvasható!). Táblázatban közli, hogy a hazai vállalatok HR-esei milyen tevékenységekben állnak jól, és melyekben kevésbé. Eszerint sínen van: kiválasztás, kompenzáció. Zötyög a teljesítménymenedzsment, a kompetenciák kezelése, a képzések menedzselése, és a kommunikáció. Kátyúban van a karriermenedzsment és a hr-kontrolling. Érdemes lehet megvizsgálni a könyvtárak emberierőforrás-gazdálkodásának szintjét azon túl, hogy úgymond: 'a munkatársak a legértékesebb erőforrásunk'. (MG)


Humánerőforrás-fejlesztésre 191 milliárd forint 2007-igFEL

Nagy az érdeklődés a Nemzeti Fejlesztési Terv humánerőforrás fejlesztésére kiírt pályázatai iránt. A július elején lejárt 12 kiírásra hétszáz pályázat érkezett, és van, amelyiknél kimerülni látszik a három évre előirányzott keretösszeg. - F: júl. 23.
-- Amennyiben a könyvtár tényleg 'megéri a befektetést', bizonyára számos hr- fejlesztésbe vonják be, mint az információ és a tudás alapintézménye. Ehhez alapvető erőforrás lehetne a könyvtárak által kivívott társadalmi megbecsülés.

Régebbi hírforrás(ok): link

Távmunka-pályázatot hirdetett az FMMFEL

A Munkaügyi Minisztérium pályázatot hirdetett távmunkahelyek létesítésének a támogatására. A kormány tavaly több mint ezer távmunkahely létrehozását tudta támogatni. Az idei program július 12-én indult, a rendelkezésre álló keret 225 millió forint. - F: júl. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link ; a pályázat: link

Online adományozás először MagyarországonFEL

Elsőként Magyarországon megteremtette az online adományozás lehetőségét a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet; a felajánlók a világ bármely pontjáról eljuttathatják adományukat a számlára és azt is maguk választhatják ki, mely programot kívánják támogatni. - F: júl. 14.
-- Ugyan a könyvtár nem tartozik a kedvelt szponzorálási célpontok közé (első a sport, második az egészség) mégis érdemes elgondolkodni a fenti lehetőségen. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Újabb bulvárlapok indulnakFEL

Virágzott és koncentrálódott a bulvárnapilapok piaca az idei év első felében, a hírek szerint azonban a következő félév tartogatja az igazi meglepetéseket. A Ringier februárban visszavette a gebinbe adott Mai Nap kiadói jogát a Som- Média Rt.-től. Májusban pedig a görög Geronia-csoporthoz tartozó Napi Ász, illetve a Híd Rádió Rt. legújabb lapja, a Képes Bulvár indulása hozott némi pezsgést a piacon. A Híd Rádió vezérigazgatója, L. Kelemen Gábor víziója szerint a hazai bulvárolvasók száma nem fog növekedni a közeljövőben, így a meglévő szereplőktől szeretnének elcsábítani olvasókat. A kiadó közlése szerint egyelőre 20 ezer példányt tudnak naponta értékesíteni a Képes Bulvárból.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tartalomalkotók legjobb megoldásaiFEL

2004. november 8-9-én 14. alkalommal kerül megrendezésre a tartalomipar fejlesztését és az Információs Társadalom megvalósítását támogató DAT Konferencia. Várjuk mindazok jelentkezését az info@matisz.hu e-mail címen, akik előadóként, kiállítóként részt kívánnak venni a DAT konferencián vagy szponzorként támogatni kívánják a rendezvényt. További felvilágosítással készséggel állunk rendelkezésére: MATISZ Horváth Noémi 213-5089, info@matisz.hu - F: jún. 14.

Régebbi hírforrás(ok): MATISZ Hírlevél

Böngészés név alapján a Google megújult eszközpultjávalFEL

A Google új funkcióval bővítette eszközpultját (Google Toolbar), amelynek segítségével a felhasználók ezentúl név alapján, az URL-cím beírása nélkül böngészhetnek a világhálón. - F: júl. 18.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Spanyol könyvtárFEL

A spanyolországi Gandia központi könyvtára társszervezőként vagy partnerként csatlakozna Kultúra 2000-es pályázathoz. Korábban bevándorlással, integrációval, a multikulturalitás kérdésével foglalkozó projektekben vettek részt. (KultúrPont) Bővebb információ: Biblioteca Central de Gandia; 10 Plaza Rei En Jaume, 46700 Gandia, Spain - Álvar Garcia, alvargarcia@gandia.org, link , tel.: +34 96 2959545 - F: júl. 26.

Hírforrás:
2004. július 28.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont

eMagyarország táborokFEL

Középiskolások számára szervezett eMagyarország informatikai tábort az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. A program felelőse, Varga Zsigmond ismertette, hogy 3500 diák három magyarországi helyszínen táborozhat. A táborba nem csupán a számítástechnikai ismeretekkel rendelkezők mehetnek, hanem azok is akik most ismerkednek az informatika világával. A program gerincét egy számítógéppel támogatott 'demokrácia játék' adja. Ennek lényege a miniparlament, ahol egy-egy aktuális, az információs társadalommal kapcsolatos kérdést kell megvitatni - ismertette Varga. - F: júl. 22

Hírforrás:
2004. július 28.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Az internet új címjegyzéket kapFEL

A rendelkezésre álló 4 milliárd internet cím már nem elég. A net működésért felelős ICANN szövetség új címzési rendszert jelentett be. Az IPv4, azaz a ma használatos internet protokoll, húsz éve az internet lelke. A protokoll alapján kiosztott címek, amelyek négy darab 0 és 255 közötti számból állnak összesen négy milliárd komputer azonosítását teszik lehetővé. Azonban az internet robbanásszerű növekedése által ez mára szűkösnek bizonyult. A probléma részben abból adódik, hogy regisztráló cégek megvásárolnak nagy mennyiségű címet, amelyet tovább értékesítenek a regisztrálóknak, emiatt nagy címtartományok nincsenek kihasználva. - F: júl. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Letöltik dolgozataikat az egyetemistákFEL

Egy brit felmérés szerint minden negyedik főiskolai vagy egyetemi hallgató adott már be úgy esszét, hogy annak bizonyos részeit forrásmegjelölés nélkül az internetről másolta ki. A fiúk hajlamosabbak a 'copy and paste' módszerre. A hallgatók többsége a túlterheltség miatt választja ezt a megoldást, míg mások egyszerűen csak nem akarnak vesződni az esszéírással, és ezért inkább a könnyebb utat keresik - fedte fel friss jelentésében a szerzői jogsértésekkel foglalkozó Plagiarism Advisory Service (PAS) brit tanácsadó cég. - F: júl. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internet amerikai segítséggel az ungvári gyermekkönyvtárbanFEL

Ingyenes Internet-hozzáféréshez jutottak az ungvári központi városi gyermekkönyvtár látogatói egy amerikai támogatás révén. Az esemény az IATP projekt keretein belül valósulhatott meg. A Reporter internetes hírújság szerint az IREX (Tudományos Kutatások Nemzetközi Tanácsa) amerikai non-profit szervezet az IATP projekt keretein belül ingyenes Internet-hozzáférést biztosított az ungvári központi városi gyermekkönyvtár ifjú látogatói számára. - F: júl. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

SMS-ek az önkormányzattólFEL

Míg Magyarországon sok helyütt még hagyományos formában sem tájékoztatják a lakosokat elég gyorsan a településüket érintő hírekről, addig Franciaországban ezt mobilon is megteszik a városatyák. - F: jún. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Internetalapú távközlési forradalom JapánbanFEL

Megfigyelők szerint a japán telekommunikációs piacon néhány éven belül gyökeres változások állhatnak be, az ország néhány éven belül teljesen átállhat az internetes hangtovábbításra. – F: júl. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Itthon még ritka az online szobafoglalásFEL

A világháló legkeresettebb tartalmai közé tartoznak a szabadidővel kapcsolatos témák, ám a hazai szálláshely-szolgáltatók online választékának használata még nem tartozik a bevett szokások közé. - F: júl.19.

Régebbi hírforrás(ok): link

A legtöbben közgazdászok szeretnének lenniFEL

Bár az intézményi jelentkezési rangsort az ELTE vezeti, a szakoknál egyértelmű, hogy a legtöbben közgazdász szakon szeretnék megkezdeni/folytatni tanulmányaikat szeptembertől - ez állapítható meg az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda honlapján közzétett elemzésből. - F: júl. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egészségügyi metakereső rendszerFEL

Az OmniMedicalSearch.com egy metakereső motor, amely nem úgy működik, mint a Yahoo vagy a Google: ahelyett, hogy saját adatbázist építene, összegyűjti más keresők keresési eredményeit, különféle kombinációkban. Ha a felhasználó beír egy kulcsszót a rendszerbe, a metakereső szoftver azonnal továbbküldi egyszerre több más keresőbe, weboldalra és adatbázisba. A visszaérkező eredménylista az összes, a felhasználó által bejelölt kereső és adatbázis találatait listázza. A rendszer külön erénye, hogy nem tartalmaz hirdetéseket és fizetett linkeket. (KE)

Régebbi hírforrás(ok): link

Napi evangélium e-mailbenFEL

Július 12-től Hirdessétek az evangéliumot! címmel új szolgáltatást kínál a katolikus.hu szerver link és a Szombathelyi Egyházmegye. Az egyházmegye és az MKPK Titkársága informatikusainak közös munkájaként minden nap olvasható az interneten a napi evangélium-részlet, amely e-mailben is ingyen megkapható. Az automatikus szolgáltatás reggelente elküldi az aznapi evangéliumot mindazoknak, akik feliratkoznak a 'Napi evangélium' listára az evangelium-subscribe@communio.hu címen. (Egy szöveg nélküli mailt elegendő küldeni erre az email címre!) II. János Pál pápa szavai szerint az internet az evangélium hirdetésének új fóruma.

Régebbi hírforrás(ok): link

Zongoratanulás onlineFEL

Egy kis nyári hasznos szórakozás: tanuljunk zongorázni, angolul. A nyelvre vonatkozó megjegyzés nem véletlen. A magyar zenei szakkifejezésekhez szokott olvasókat ugyanis nagy valószínűséggel jelentős meglepetések érik. A zene nem is olyan nemzetközi? Mindenesetre hasonló magyar kezdeményezésnek se híre, se hamva. - F: júl. 25.

Hírforrás:
2004. július 28.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

eMagyarország pont 'nép ügyvédje' honlappalFEL

Ez év végére már közel 2700 eMagyarország pont működik és ezeken hozzáférhető a "nép ügyvédje" program honlapja is - közölte Zalakomár hasonló létesítményének avatásán az informatikai és az igazságügyi miniszter csütörtökön. - F: júl. 16.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról