Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/32., 9. 8.

Európai közkönyvtárak: Finnország vezet. Hol van Magyarország?
Lesz-e üzleti információ a hazai könyvtárban? Helyzet és javaslatok
Könyvtári kutatás -- sheffieldi naprakészség az információiparban
Közszféra: elbocsátások alternatív formában
Tartalomszolgáltatással debütál a Coca-Cola Magyarország is
Parkba költözött a Focsani-i könyvtár
Újraindítanák a Maros megyei falusi könyvtárakat
A kutatók lehetnek a jövő német sztárjai
Nem a munkaerő-elvándorlás a gond...
Hagyjanak békén az újabb cikkekkel! -- Pénzre váltott keresőidő
A teljes Time-archívum a világhálón
A brit történelem ezer éve online lesz 2007-re
Közháló Program: féléves számvetés
Elégett a weimari Goethe-gyűjtemény
A győztes páros: Anikó, a net nagymami és Zita, a netunoka
Zöld út a debreceni könyvtárnak
Metro -- új köntösben
Kibővített személynévtár Érden
Könyvkincsesbánya kódexekkel
Mától várja olvasóit a megújult ELTE Egyetemi Könyvtára
Munkahelyi alvás közben születnek a legjobb ötletek
NKÖM: kulturális portál -- nyitóoldalán nincs könyvtári link
Európai Unió: diszkriminációellenes információs platform
A forrásfeltárás módszerei az örökség szektorban
Új internetes EU-oldal az uniós lakosság tájékoztatására


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Európai közkönyvtárak: Finnország vezet. Hol van Magyarország?FEL

A LibEcon, az Európai Könyvtári Statisztika létrehozását célzó projekt hírlevelének 6. száma egyszerű módon rangsorolja az élenjáró országokat. Előbb kilenc mutató szerint egyenként megállapítja a hat legjobbat. E kilenc mutató:
1) könyvtárhasználók a lakosság százalékában (első az Egyesült Királyság),
2) egy lakosra jutó könyvtárlátogatás (Finnország vezet);
3) egy lakosra jutó könyvtári internetező állomás (első Dánia);
4) egy lakosra jutó éves könyvgyarapodás (Észtország vezet!);
5) egy lakosra jutó kölcsönzés (Finnország újabb vezető helye);
6) egy lakosra jutó éves AV-dokumentum-gyarapodás (Norvégia az első);
7) egy lakosra jutó könyvtáros (Izland az első);
8) egy könyvtárosra jutó éves kölcsönzés (Szlovénia vezet);
9) egy lakosra jutó éves könyvtári ráfordítás (újabb első hely Dániának).
Finnország minden mutató szerint ott szerepel az első hat között, - Dániának ez „csak” nyolc esetben sikerült (a nyolcadik mutató szerint nem szerzett kiemelt helyezést). Észtország öt mutató szerint helyezett! Négy-négy helyezést ért el: Egyesült Királyság, Norvégia, Izland és Svédország. Hármat Szlovénia és Hollandia. Kettőt Írország és Litvánia. Egyet-egyet Ausztria, Lettország és Németország. Tehát Finnország közkönyvtárai az elsők? Mitől szárnyalnak a balti köztársaságok? És Szlovénia? És hol van Magyarország? (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Lesz-e üzleti információ a hazai könyvtárban? Helyzet és javaslatokFEL

A 9. sz. TMT-ben Kiszl Péter az üzleti információszolgáltatás hazai könyvtárakban tapasztalható -- finoman szólva -- stagnálásával kapcsolatban teszi fel a kérdést: hogyan tovább? A tapasztalatok azt mutatják, hogy e terület sem tartozik az utóbbi tíz év hazai sikerei közé. A MITS nem épít a könyvtárak ebbéli 'potenciáljára', a kormányzat más forrásokban gondolkodik, a könyvtári stratégia is csak 'beszél'. '... lemaradásunk sok országhoz képest továbbra is fennáll, annak ellenére, hogy a rendszerváltást követő időszakban elvárható lett volna e szolgáltatásfajta kiemelt fejlesztése az ország versenyképességének erősítése érdekében. Jóllehet az üzleti információszolgáltatást országos szinten minden bizonnyal megtérülő befektetésnek is tekinthetjük.' -- fogalmaz Szántó Péter a lap belső borítóján. A szerző egyebek mellett hatékonyabb hazai könyvtári lobbiért, tényleges ágazati együttműködésért, a Könyvtári Intézet és a tanszékek aktivizálódásáért kiált.

Régebbi hírforrás(ok): TMT (2004) 9 p. 371-8

Könyvtári kutatás -- sheffieldi naprakészség az információiparbanFEL

A TMT 8. számában a University of Sheffield Department of Information Studies kutatásainak szakaszai és eredményei követhetők. A cikk amellett, hogy bemutatja, miképpen lehet a könyvtárosképzés az információs csúcstechnika élvonalában, alkalmat adhat a hazai törekvésekkel való egybevetésre.
1. Könyvtárhasználókra vonatkozó kutatások (1963–75): használói csoportok információkeresési szokásai és információs igényei feltárására (nem standardizált kutatások)
2. Információhasználói csoportok empirikus vizsgálata (1976–88): módszertani kutatóintézet felállítása a szakmai gyakorlatban közvetlenül alkalmazható eredmények kutatására. A közvetlen könyvtárhasználatnál szélesebb összefüggésben(!) kívánták vizsgálni: nem annyira könyvtári, mint inkább információs szemszögből vizsgáltak.
3. A használói kutatások elméleti keretének kifejlesztése (1989–99) Egész mivoltában tekintik az információ használóját, s az információ szerepét a használó mindennapi életében, munkájában vizsgálják. Keresői modellek építése.
4. Az információkeresésre és a visszakeresésre irányuló kutatások közötti rés áthidalása (2000-től)
A sheffieldiek új céljai: keresői magatartás vizsgálata online környezetekben (használói modellek a rendszer tervezéséhez) és használók bevonása az információ-visszakereső rendszerek tervezésébe, értékelésébe. Ezek alapján konkrét rendszereket is terveznek: gyógyszeripari figyelőszolgálat a hatóanyagok klinikai kipróbálást követő jóváhagyásáról, ill. újságírók és fordítók részvételével kidolgozott, többnyelvű híranyagot tartalmazó adatbázis információ-visszakereső rendszere.
A cikk további fontos megállapítása: a használó és a rendszer között lévő választóvonal eltűnőben van, és a használói vizsgálatokban interaktivitás szemlélete érvényesül. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Approaches to user-based studies in information seeking and retrieval: a Sheffield perspective / M. Beaulieu. Referálva: Használóra alapozott kutatások az információkeresésben és visszakeresésben / ref. Papp I. In: TMT (2004) 8

Közszféra: elbocsátások alternatív formábanFEL

Alternatív létszámleépítési terven dolgozik a kormány a szakszervezetekkel -- írja a Népszabadság egy minisztériumi munkaanyagra hivatkozva. A közalkalmazotti és köztisztviselői szférában a bértömeg változatlanul hagyásával kívánják a létszámcsökkenést elérni. Ahhoz, hogy az állományban maradók bérét a versenyszférához hasonló ütemben lehessen emelni, a létszámot kell csökkenteni. Az elbocsátások ugyanakkor nem a "hagyományos" módon következnének be, a közös megegyezéssel távozók 2/3 illetményért 2-3 év türelmi időt kapnak, de végkielégítés már nem járna. - F: szept. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tartalomszolgáltatással debütál a Coca-Cola Magyarország isFEL

A Coca-Cola Magyarország a világon elsőként mutatta be új technológiai fejlesztését, az innovatív, interaktív CokeStationt. A hagyományos Coca-Cola automaták helyébe lépő CokeStation újdonsága az érintőképernyős vásárlás, és a szórakoztató, egyedi, informatív, humoros tartalomszolgáltatás. - F: szept. 3.
-- A Coca-Cola a hír szerint nemcsak italt, hanem információs javakat is árul, méghozzá az erre legfogékonyabb réteg számára. E kombináció érdekesebb lehet annál, mintha egy szolgáltató csupán az egyiket kínálja. A szolgáltató differenciál is; mást kínál egy felsőoktatási kollégium mellett, mint egy lakótelepen. A KIT korábbi számára a McDonald's hasonló irányú kezdeményezéséről is beszámoltunk. E multik személyében a könyvtárak feltehetően újabb konkurenseket kaptak. A helyzet azonban még nem végzetes: kellő marketinggel elérhetjük, hogy a CokeStation-ról letölthetők legyenek MEK- tételek, vagy meg lehessen rajta hosszabbítani a könyvtári kölcsönzést. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Parkba költözött a Focsani-i könyvtárFEL

A Focsani-i "Duliu Zamfirescu" megyei könyvtár vezetősége úgy döntött, hogy könyveiket a város központjában levő parkba viszik, hogy ott mindenki olvashasson belőlük. A kezdeményezés hatalmas sikert aratott – a könyvesstandokat megrohamozták a lakosok, és nagyon sokan beiratkoztak a könyvtárba. (evz) - F: aug. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Újraindítanák a Maros megyei falusi könyvtárakatFEL

Maros megyében a falusi könyvárak újbóli megnyitását szorgalmazták a megyei tanács közművelődési szakbizottságának legutóbbi ülésén. A megyei múzeum vezetője jelezte, fontosnak tartaná ezeknek az intézményeknek az újraindítását, mert bebizonyosodott, hogy ha a könyvtár nem működik, faluhelyen az emberek többsége egyáltalán nem olvas. - Régen, amikor még volt honnan kikölcsönözni a köteteket, felütötték a könyvek borítóját. Ma viszont ez teljesen kiment a divatból. A falusiak többsége csak kocsmába jár - fejtegette Dumitru Poptămaş. - F: aug. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

A kutatók lehetnek a jövő német sztárjaiFEL

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) felállítását sürgeti a Science Magazinban megjelent nyílt levelében 52 tudományos szervezet. A kutatási színvonal Európában a kiadványok és a Nobel-díjak számában is lesújtó képet mutat, írja a Világgazdaság. Az Európai Unió legnagyobb tagállamában mindeközben már arról vizionálnak, hogy tíz év múlva a kutatók lehetnek Németország szupersztárjai. Hans-Jörg Bullinger, a Fraunhofer Társaság elnöke szerint 2014-re az ország a kutatás-fejlesztés által hajtott gazdasággá válhat. Németországban a k+f-re fordított kiadások tíz év alatt elérhetik a német GDP 3 százalékát, olvasható a Világgazdaság cikkében. Egy korábbi hír szerint 2010-ig hétszázezer kutatói állást hoz létre az EU a k+f tevékenységek erősítése céljából. Az Unió szeretné a kutatói és fejlesztői célokra fordított kiadásokat a GDP 3 százalékára növelni. Az EU az USA-ra jellemző 2,9 százalékos GDP-hányad elérésére törekszik. - F: aug. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nem a munkaerő-elvándorlás a gond...FEL

Közhelyszerű tévedés, hogy az alkalmazottak elkötelezettsége és munkahelyváltási hajlama fordítottan aránylik egymáshoz. Gyakori, hogy a távozó tehetséget szervezete eszerint bélyegzi meg -- egyben felmentve saját vezetői inkompetenciáit. Friss felmérés szerint azonban e 'tudásnomádok' -- akik kiemelkedően mobil munkaerők, gyakran váltogatják munkahelyüket, nomádként is 'építenek házat'. Munkamotivációjuk magas. Ott építenek ki magas szintű elkötelezettséget, ahol éppen vannak. Mindez azonban nem gátolja meg őket a továbblépésben.
Az alkalmazotti elkötelezettség mérésére nem a munkaviszony ideje, hanem a munka mennyisége és minősége a jó indikátorok (téves alapon nyugszik tehát a hűségjutalom). Az elkötelezettség növelése minden vezető kiemelt feladata. Eszköze pl.: tanulási lehetőség biztosítása, kis munkacsoportok támogatása. Ám a menedzsereknek a munkatársak megtartása helyett arra kellene összpontosítaniuk, hogy miként tudják növelni elkötelezettségüket. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): High turnover: Should you care? [interview with Todd L. Pittinsky] / Mallory Stark. In: Harvard Business School Working Knowledge (Jul. 26., 2004) link

Hagyjanak békén az újabb cikkekkel! -- Pénzre váltott keresőidőFEL

'Hagyjanak békén az újabb cikkekkel! Nincs arra időm, hogy naphosszat olvasgassak!' -- fakadt ki dühösen a minap egy hazai cégvezető. Az íróasztalán lévő halmokat elnézve, elektronikus postaládájába érkező levéláradatot feltételezve könnyen megérthető dühe. Mindez nem jelenti, hogy az illető ne olvasna, csupán azt, hogy legfőbb forrásai nem a folyóirat vagy könyv, hanem a szóbeli közlés, illetve rövid írott jelentések, melyeket olyanok állítottak össze, akik elolvasták, összegyűjtötték a főnök számára időt rabló információforrásokat. A sajtó híreinek célcsoportja túl széles ahhoz, hogy pontosan az, és csak az az információ legyen benne, ami a döntéshozó számára fontos: a túl sok és a túl kevés információ egyaránt káros. - F: szept. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link ; vagy link

A teljes Time-archívum a világhálónFEL

Egyedülálló digitális archívumot hoz létre a Time magazin összes megjelent számából a világ egyik legnagyobb számítástechnikai vállalata. A Time magazin amerikai lapszámait egészen az 1923-as indulástól kezdve teljes terjedelmében tartalmazó archívumban nemcsak az amerikai történelmet, de az elmúlt 80 év összes fontos világpolitikai eseményét, sztárhírét, sporteredményét vagy tudományos érdekességet nyomon lehet követni. - F: aug. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

A brit történelem ezer éve online lesz 2007-reFEL

Ezer év dokumentumai lesznek elérhetőek elektronikus formában 2007-re, ha minden a tervek szerint megy a brit megőrzési projektben. A brit National Archives, az archiválásokért felelős állami szervezet 2007-es határidőt szabott meg magának arra, hogy világelsőként elindítsa online szolgáltatását, illetve, hogy vezető történelmi forrásgyűjteményt hozzon létre az interneten. - F: aug. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közháló Program: féléves számvetésFEL

Kovács Kálmán miniszter szeptember 3-án a tárca Közháló Programja első féléves számvetése céljából tartott sajtótájékoztatót. - F: szept. 3.
Gyors ütemben halad a Közháló építése. Az eredetileg eltervezett ütem szerint halad a program megvalósítása. Fél év alatt csaknem 2500 szélessávú végpont készült el - írja a Magyar Rádió Online. A tervek szerint idén szeptember 30- ig valamennyi korábbi sulinetes végpont integrálódik a Közhálóba. - F: szept. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link ; link

Elégett a weimari Goethe-gyűjteményFEL

Több mint 30 ezer, köztük számos több száz éves könyv vált a tűz martalékává, további 40 ezer megsérült, amikor csütörtök este kigyulladt az Anna Amália Hercegnő Könyvtár Weimarban. Az épületben, amely a Világörökség része, olyan felbecsülhetetlen értékű köteteket őriztek, mint az 1534-ben készült Luther- biblia és Goethe teljes gyűjteménye. - F: szept. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

A győztes páros: Anikó, a net nagymami és Zita, a netunokaFEL

Interjú Nagy Anikóval és Nagy Zita Dorottyával, az I. Unoka-Nagyszülő Informatikai
Verseny első helyezettjeivel.
- Anikó, hogyan ismerkedett meg a számítógéppel illetve az internettel?
- Nekem kicsit könnyebb dolgom volt, mint általában a korosztályom többi tagjának: már nagyon régóta, tizenöt éve dolgoztam számítógéppel munkahelyemen, az Országos Széchenyi Könyvtár Sajtóbibliográfia Szerkesztőségében. Az internetet nem olyan régen, pár éve használom, de nagyon könnyen megtanultam a navigálást. Egy olyan munkakörben, ahol mindig is információfeldolgozással foglalkoztam, nem volt nehéz az interneten eligazodni, a számítógépes készség, az egér-, illetve billentyűhasználat pedig már adott volt...

Régebbi hírforrás(ok): link

Zöld út a debreceni könyvtárnakFEL

Megkapta az építési engedélyt az új megyei könyvtár megépítéséhez az ügyben eljáró balmazújvárosi önkormányzat jegyzőjétől a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat. A debreceni Bem téren mintegy 2,3 milliárd forintos beruházással, kormányzati címzett támogatással szeretne új, multifunkciós megyei könyvtárat építeni a megyei önkormányzat. (Épület-látképpel) - F: aug. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Metro -- új köntösbenFEL

Az anyavállalat döntése miatt szeptember közepétől arculatot vált az ingyenes Metro hírújság Magyarországon is. A magyarországi lap szeptember 13-tól jelenik meg először a frissített layouttal. 'A Metro elsősorban a fiatal tanuló, dolgozó, aktív városlakók lapja, ezért ennek a korosztálynak az igényeihez kíván igazodni' -- indokolta az arculatváltást Izbéki Gábor, a magyarországi Metro hírújság főszerkesztője. Hozzátette: ez a generáció már az interneten, a modern kép és grafikai megoldásokat használó multimédián nőtt fel, és vizuálisan markánsabb megoldásokat vár a napilapoktól is.
-- A könyvtárak számára is figyelemfelhívó a 'frissített layout', ugyanis amennyiben a Metró által megcélzott célcsoport valóban fontos számára is, akkor pl. a könyvtári honlapok formája is hasonló módon fog változni. (MG)

Hírforrás:
2004. szeptember 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Kibővített személynévtár ÉrdenFEL

Érd internetes honlapján is elérhető a város személynévtára, amely tartalmazza a városban született vagy ott élő és publikáló, valamint a településhez kötődő jeles személyiségek adatait. A névtár elkészülte óta hét év telt el. Ebben az időszakban több mint tízezerrel nőtt a lakosok száma, az adattár elavult. Az önkormányzat ezért pályázatot írt ki, s azon Miklósi Csabáné, a városi könyvtár munkatársa, az első személynévtár szerkesztője elnyerte a kiadvány frissítéséhez és bővítéséhez szükséges támogatást. - F: szept. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvkincsesbánya kódexekkelFEL

Kalauzunkkal, aki gyakran tart csoportoknak idegenvezetést az épületben, először a pinceszinten található kötészetet és restaurátorműhelyt keressük fel. Miközben a kanyargós, másfél-két méter vastag falak által határolt folyosókon haladunk, Bakos József, a kutatószolgálat munkatársa elmondja, hogy a mostani könyvtár elődjét, a nagyszombati jezsuita kollégium bibliotékáját 1561-ben Oláh Miklós esztergomi érsek hozta létre. Egyetemi gyűjtemény 1635- ben lett belőle, amikor Pázmány Péter esztergomi érsek megalapította a nagyszombati egyetemet. A jezsuita rend feloszlatása után, 1777-ben a gyűjtemény előbb Budára, majd 1784-ben Pestre költözött. Nagyszombatból hajón hozták ide. Kempelen Farkas, aki maga is részt vett a költöztetésben, leírta, hogy eközben több könyvszállító vízi jármű is elmerült a Dunában. Az állomány akkor, a XVIII. század végén 22 ezer kötetet számlált, ma a kari könyvtárak állományával együtt 3,6 millióra rúg. (Egyetemi Könyvtár)

Hírforrás:
2004. szeptember 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Mától várja olvasóit a megújult ELTE Egyetemi KönyvtáraFEL

A bibliotékában új olvasói terek és 76 férőhely áll a látogatók rendelkezésére. Az átalakítás során jelentősen bővült a szabadpolcon elhelyezett s az olvasók számára közvetlenül hozzáférhető dokumentumok választéka. A korábban széttagolt és különböző helyeken - részben zárt raktárban - elhelyezett dokumentumokat egységes gyűjteményekké szervezték és az olvasók számára közvetlenül hozzáférhetővé tették. Olyan berendezéseket szereztek be, amelyek a hátrányos helyzetű (például gyengén látó) olvasókat segítik. Az aulában szabadon használható számítógépes e-Magyarország Pontot helyeztek el, az olvasókat információs szolgálat segíti és itt árusítják az egyetemet, a könyvtárat és a gyűjtemény értékeit bemutató kiadványokat, prospektusokat és emléktárgyakat.

Régebbi hírforrás(ok): Metró

Munkahelyi alvás közben születnek a legjobb ötletekFEL

Amerikai kutatók szerint itt az ideje, hogy a munkahelyeken ágyakat is elhelyezzenek a munkáltatók. 'Álmunkban szokatlan ötletek érdekes kombinációi születhetnek meg, amelyek szürreálisnak tűnhetnek, de gyakran igen fontos problémákra adhatnak kreatív megoldást' -- mondja Bill Anthony. - F: szept. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

NKÖM: kulturális portál -- nyitóoldalán nincs könyvtári linkFEL

A mai napon tartott sajtótájékoztató keretében Hiller István, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium vezetője megnyitotta a tárca gondozásában elkészült megaportált. Az adatbázisokban jelenleg 11 ezer műemlékről, ötven kortárs képzőművész 400 alkotásáról, 2 500 e-könyvről, 40 ezer filmről, 5 ezer magyar festményről, 3 ezer néprajzi tárgyról, 3 500 színészről és 600 muzsikusról, valamint 12 ezer európai műtárgyról találhatnak adatokat az érdeklődők. Néhány héten belül száz multimédiás CD-ROM lesz elérhető.
-- A portál nyitóoldalán nem található könyvtárra utaló link, pedig joggal kerülhetne ide könyvtárak listája, lelőhelyei, vagy egy 'meta-katalógus'. Alapjában az is meglepő, hogy a kultúra-kapu nem könyvtári--információs kezdeményezés. A portál legtetején pedig öreg könyvek sorakoznak -- ezek szerint csupán díszként. Ez is egyfajta imázs... (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link , link

Európai Unió: diszkriminációellenes információs platformFEL

Az Európai Unió egyedülálló diszkriminációellenes információs platformot hozott létre. A honlap az EU mind a 20 hivatalos nyelvén elérhető. -- Ön érezte már úgy, hogy életkora, fogyatékossága, nemzetiségi hovatartozása, szexuális irányultsága vagy vallási meggyőződése következtében nem kapott meg egy óhajtott állást? Tudja-e Ön, mit kell tennie diszkrimináció esetén? Mindezekre és más kérdésekre is válasz található az Európai Bizottság által létrehozott honlapon, a link címen. - F: aug. 31.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A forrásfeltárás módszerei az örökség szektorbanFEL

Resource Discovery Technologies for the Heritage Sector -- Ez a címe az új Digicult tematikus számnak. Külön figyelmet fordítanak benne a használói szempontoknak, az interaktív forráskutatás lehetőségeinek.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új internetes EU-oldal az uniós lakosság tájékoztatásáraFEL

Új internetes portált hozott létre a Európai Bizottság, hogy pontosan tájékoztathassa a lakosságot arról, miként érvényesíthetik jogaikat az Európai Unió belső piacán - jelentette be a brüsszeli testület e területért felelős tagja, Frits Bolkestein hétfőn Brüsszelben. - F: szept. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról