Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/34., 9. 22.

Növekszik az ausztrál közkönyvtárak igénybevétele
Európai könyvtári számok - helyünk Európában?
Elérhetők az első digitális tananyagok -- a 'fizikai' könyvtárat kikerülő elosztási csatorna
50%-os könyvtárlátogatottság -- hazai börtönkönyvtárak
Olvasói munkaállomások a Széchényi könyvtárban
Decemberig esélyegyenlőségi tervet kell készíteni a közszférában
Útmutató a stratégiai tervezéshez
Hírlevelezzünk helyesen! -- felhasználóbarát email hírlevelek
Számvevőszék a kutatásfejlesztésről -- Párhuzamosságok
A számítógépen tárolt adatok könnyebben előkerülnek, mint az iratokban szereplő információk
Közérdekű adatokról is -- ITTK-felmérés
Mától internetes sorozat az egyik kereskedelmi adón
Szigorodik a fájlcsere büntetése
Jogaink és lehetőségeink az EU-ban: elindult a "Párbeszéd az állampolgárokkal" portál
'Jövő a jelenben' -- pályázat új könyvtári informatikai megoldásokra
Az Egyetemi Könyvtár visszaköltözik B
Cseh törvény és kormányhatározat a könyvtárak fejlesztéséről
Ötven éves a nyugat-berlini Amerika-Emlékkönyvtár
Hong-Kong közkönyvtára az élmezőnybe tör
Cáfolat a több tízezres létszámleépítésre
Korlátozható-e az intertnethasználat?
Hogyan katalogizáljunk blogokat?
Az informatikában is akadálymentesítésre van szükség
Internetes napilap indítását tervezi a katolikus egyház
Közpénzből létesült internetklub Vajdahunyadon
Elindult a Szeretem Budapestet mozgalom
Ervin és a 'talján gazember' (FSZEK)
Kiről vegyen példát az eladó?
Ügyfélszolgálat, avagy az ügyfél szolgálata
Menedzseri javaslatok igazgatóknak
A legeltökéltebb jelölté lesz az állás
Terjedőben a mediáció a munkahelyeken
A fejvadászok szerint sokba kerülhet az alkalmatlan munkaerő
Mit tanulhatunk a focistáktól? -- Radikális váltás a VfB Stuttgart irányításában
Az alkalmazott tudás gazdaságos
Januártól adó- és járulékkedvezmény jár a fiatal pályakezdőket foglalkoztatóknak
Internet -- Dél-Korea a leginkább bekapcsolódott ország
Magyar találmány: (szöveg)fájlok cseréje mobilon
Megtámadják a Pesti Est milliárdos piacát
Ellenőrzi a Windows-licencet a Microsoft weboldala
Magyar helyi lapok mostantól a világ különböző pontjain
Diákok versenyben
A szociális munka európai könyvtára
Elindult a Nemzeti Digitális Adattár Café
BBJ -- jön a magyar nyelvű kiadás
Origo -- autózik
Jön a gazdag nők lapja
Új arculattal és szolgáltatásokkal jelentkezik a nyelvkalauz.hu
CNBC Europe -- marketingről beszél


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Növekszik az ausztrál közkönyvtárak igénybevételeFEL

Az ötödik kontinens népessége az elmúlt fél évszázadban megduplázódott, s megközelítette a 20 milliós határt. Ha valaki a magyar közkönyvtárakkal kívánja összehasonlítani az ottani számokat, egyszerűen feleznie kell. Lássuk, miként működik az ottani hálózat!
Az új évszázad elején közel 550 önálló közkönyvtár működik összesen 1500 szolgáltatóhellyel (13.300 ezer lakosra jut egy) és 76 bibliobusszal (ezek száma csökken, de még pár évvel korábban is meghaladta a 110-et). A lakosságnak hajszál híján fele beiratkozott olvasó. A könyvállomány elérte a 34 milliós nagyságrendet (lakosonként 1.7 db), s ezt egészíti ki a több mint 2 milliós AV-állomány (ebből 920 ezer a videó és DVD). 2002-ben 4045 olvasói internetező gép állt rendelkezésre (előző évben csak 1335). Összesen 172 millió kölcsönzést regisztráltak (egy lakosra számítva 8,6 egység, itthon 3,4). Ez a szám 1986-ban 98 millió, 1994-ben 142 millió volt: tehát másfél évtized alatt háromnegyedével nőtt a teljesítmény! Teljes munkaidejű foglakoztatásra átszámolva 6200 ember dolgozott a könyvtárakban (3.200 lakosra jut egy, nálunk 3700, azaz 2.700 lakosra egy könyvtáros). Az ausztrál források kiemelik: ötven éve sehol sem volt az ausztrál közkönyvtárügy az éllovas angol, svéd dán és új-zélandihoz viszonyítva, addig ma mind erősebb vetélytársnak mutatkozik. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Európai könyvtári számok - helyünk Európában?FEL

2001-re vonatkozóan a mai - 2004. május 1-je utáni - EU 25 tagállamában minden könyvtártípust (köz-, szak-, iskolai, felsőoktatási, nemzeti) számbavéve a LibEcon az alábbi számokat állapította meg: (zárójelben a Könyvtári Intézet Könyvtári Statisztika 2001. című kiadványa és részben becsült iskolai könyvtári adatok alapján a hazai részesedés)
- lakosság 470 millió, ebből Magyarország 2,2 %,
-138 millió regisztrált könyvtári olvasó, azaz a lakosság 30 %-a (M: 2 M + iskolai? = kb.1,8 %),
- 14,27 milliárd euró összkiadás (M: 100 M = teljes 0,7% + iskolai? = max. 1 %), 337 ezer (teljes munkaidőre számított) könyvtári dolgozó (M: 6500 = 2% + iskolai? = kb. 2,3 %),
- 189 ezer szolgáltatóhely (M: 4700 + 3500 iskolai, összesen 8200 = 4 %), 3,17 milliárd könyvtári látogatás, egy lakosra számítva hét (M: 27 M + iskolai? = kb. 1,3 %),
- 3,324 milliárd kölcsönzés, egy lakosra vetítve 7,3 (M: 42 M + iskolai? = kb. 1,5 %).
Az erőforrások közül vezetünk a szolgáltatóhelyek számában (más szóval: nagyon elaprózott a hazai hálózat), arányos a könyvtári létszám és jelentős a lemaradás a finanszírozásban. Az igénybevétel terén - fentiekből (és más tényezőkből, pl. gyenge rendszerszerű működés) következően - egyértelmű a lemaradás (alacsonyabb olvasói arány, gyengébb felhasználás). Vannak teendőink... A LibEcon finanszírozása (főként EU-forrásokból) az idei év júniusával lejárt. Még nem tudni, honnan lesz további pénz. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Elérhetők az első digitális tananyagok -- a 'fizikai' könyvtárat kikerülő elosztási csatornaFEL

A Sulinet Digitális Tudásbázis oldalán már elérhető a középiskolás földrajz és történelem tananyag (link az év végig pedig újabb nyolc tantárggyal egészül ki a kínálat. Az ország ötszáz iskolája műholdas kapcsolaton juthat a multimédiás tananyagokhoz. Másfél éves fejlesztőmunka után elindult a Sulinet Digitális Tudásbázis, a történelem, illetve a földünk és környezetünk témakör tananyagai már elérhetők a link oldalon. Az oldalhoz Sulinet Digitális Könyvtár is kapcsolódik, amely a tananyagokhoz kapcsolódó könyveket, dokumentumokat tartalmaz, ezek feltöltése októberben kezdődhet el. - F: szept. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

50%-os könyvtárlátogatottság -- hazai börtönkönyvtárakFEL

A magyar elítéltek fele látogatja a börtönkönyvtárakat. Krimit, kalandregényt és romantikus irodalmat olvasnak a legszívesebben a magyar elítéltek -- pontosabban az elítélteknek az a része, amelyik egyáltalán olvas: a felnőtt fogvatartottaknak hatvan, a fiatalkorúaknak negyven százaléka sohasem teszi be a lábát a börtönkönyvtárba -- pedig volna miből merítenie. Magyarország 37 büntetés-végrehajtási objektumában ugyanis hozzávetőleg 380 ezer kötetet találnak a fogvatartottak, sőt már nem is csak könyvet: rengeteg DVD, CD, video- és hangkazetta is segít, hogy valamivel gyorsabban peregjen az idő. A gyűjtemény még úgy is tekintélyes, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) legutóbb két éve költhetett komolyabb összeget könyvtárfejlesztésre -- kétmillió forintot --, azóta nem volt lehetősége központi pénzek felhasználására.


Olvasói munkaállomások a Széchényi könyvtárbanFEL

Az Országos Széchényi Könyvtárban csütörtökön mutatták be a napokban üzembe helyezett olvasói professzionális munkaállomásokat. A rendszernek köszönhetően az olvasók közvetlenül elérhetik az elektronikusan archivált anyagokat. Tóth Ferenc Tibor, az OSZK Olvasó- és Tájékoztató Szolgálatának osztályvezetője elmondta: a bibliotékában lévő száz számítógépről közvetlenül elérhetővé váltak az elektronikusan archivált anyagok, dokumentumok és az országos adatbázisok is, hiszen a komplex szolgáltatási rendszer kapcsolódik a Nemzeti Digitális Adattárhoz, és lehetővé vált a teljes körű internethasználat. Kérésre egyéni digitalizálás végezhető, ugyanis gyakorlatilag minden olvasó névre szólóan 150 megabite tárlóhelyet kap a központi szerveren - közölte. Az elkészített dokumentumok, a kiválasztott képek a vonatkozó szerzői jogok betartásával a nyomtatás mellett különféle adathordozókra, például floppyra, CD-re, DVD-re rögzítve haza is vihetők csekély átmásolási díj ellenében. A konkrét tárlóhely biztosítása az utolsó dokumentum-elmentéstől számított hét nap, tehát folyamatos használat esetén akár hónapokig is rendelkezésre áll. - F: szept. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Decemberig esélyegyenlőségi tervet kell készíteni a közszférábanFEL

Több mint tízezer szervezetnek és vállalatnak kell elkészítenie legkésőbb december 31-ig esélyegyenlőségi tervét. A tervek elkészítéséhez és megvalósításához nyújt gyakorlati segítséget a Fővárosi Esélyegyenlőségi és Módszertani Iroda. A tervek lényege, hogy a foglalkoztató a saját munkavállalóinak demográfiai és szociális helyzetét, valamint a szervezet tevékenységét és környezetét figyelembe véve önállóan mérje fel az esélyegyenlőségi problémákat, és egyedi megoldást alakítson ki rá. A törvény ezért nem tartalmaz megkötéseket, a tervek időtartama sincs meghatározva. A Fővárosi Esélyegyenlőségi és Módszertani Iroda kétéves programokat javasol tekintettel arra, hogy a január elsejével életbe lépő Köztársasági esélyegyenlőségi program is két évre szól. Januártól az esélyegyenlőségért felelős hatóság ellenőrzi a tervek elkészülését. - F: szept. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Útmutató a stratégiai tervezéshezFEL

Elsősorban közigazgatási szakemberek számára készített kézikönyvet a stratégiai tervezés módszereiről a Miniszterelnöki Hivatal. A kézikönyv anyaga pdf formátumban megtalálható a letölthető dokumentumok között (link A kormányzati stratégiák közötti összhang érdekében készítette el a Miniszterelnöki Hivatal a hosszú távú tervezéshez segítséget nyújtó kézikönyvet. Az útmutató elsősorban közigazgatási szakemberek számára válhat hasznossá, és elősegítheti a stratégiai tervezés egységes módszertanának kialakulását. - F: szept. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hírlevelezzünk helyesen! -- felhasználóbarát email hírlevelekFEL

Az elektronikus hírlevelek a hatékony kommunikáció eszközei. A Carnation cikke összeveti a honlap és a hírlevél műfajának különbségeit -- a használóra való hatás tekintetében. Az utóbbi közvetlenebb, személyesebb. A jó hírlevél jellemzőit is felsorolja. Ezek -- és az ennél fontosabb személyes benyomások -- alapján olvasóink meghatározhatják a KIT hírlevél minőségét is. (MG) - F: szept. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Számvevőszék a kutatásfejlesztésről -- PárhuzamosságokFEL

A vállalkozói szféra továbbra is csekély mértékben veszi ki a részét a magyarországi kutatás-fejlesztés finanszírozásából, a támogatások többsége költségvetési pénz, amit ráadásul nem is a leghatékonyabban használnak fel a kutatóhelyeken -- derül ki az Állami Számvevőszéknek a k+f-re költött pénzek hasznosulásáról készült vizsgálatából. - F: aug. 28.
-- Közelinek látszik a közszolgálati intézményrendszerek átvizsgálása. A társadalom egyaránt érdekelt a hatékonyságban (a ráfordítások és a kimenet kedvező arányában) és az eredményességben (a szolgáltatások véghezvitelének képességében). Így pl. a könyvtárak nem érdekeltek saját ellátórendszereik elkényelmesedettségében. Mint ahogyan a könyvtárhasználók sem a könyvtárakéban. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): HVG 35., p. 110-1 link (regisztrált használók számára érhető el!)

A számítógépen tárolt adatok könnyebben előkerülnek, mint az iratokban szereplő információkFEL

A Washingtoni Egyetem informatikai karának felmérése során megkérdezett könyvtárosok, igazgatók, kutatók, szakemberek, egyetemi hallgatók és más résztvevők arról számoltak be, hogy a papíron található információk elrendezésével és előkeresésével sokkal több gondjuk akad, mint a számítógépen tárolt információk kezelésével és visszakeresésével. - F: szept. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közérdekű adatokról is -- ITTK-felmérésFEL

'A közérdekű adatok bővítésével, a tájékoztatási kötelezettségek betartásával sem történik meg a csoda, de a bizalom, az áttekinthetőség növelhető, a demokrácia hiányosságai pedig csökkenthetők. ...bizonyosnak látszik, hogy a helyi demokrácia eszköz- és fórumrendszerének alapfokú és együttes működtetésével sokféle vélemény gyűjthető össze, a különböző érdekek jobban feltárhatók és ütköztethetők, s már ezzel is szűkíthető a döntéshozatalból teljesen kizártak köre. A cél nem lehet más ez esetben sem, mint jó kormányzással jobb társadalmi közérzet kialakítása' -- összegzi egyebek mellett a tanulmány (történetesen az elektronikus közigazgatással kapcsolatban). - F: szept. 12.


Mától internetes sorozat az egyik kereskedelmi adónFEL

Az RTL Klub műsorán szeptember 11-én "Az Internet csodái" címmel új, 13 részes sorozat indult. A sorozat a világháló, valamint a hálózati technológia szerepét mutatja be. - F: szept. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szigorodik a fájlcsere büntetéseFEL

Szerdán rábólintott az USA képviselőházának jogi bizottsága arra a törvénytervezetre, amely bővíti az interneten történő bűnös fájlcsere definícióját. - F: szept. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Jogaink és lehetőségeink az EU-ban: elindult a "Párbeszéd az állampolgárokkal" portálFEL

A Párbeszéd az állampolgárokkal portál elsődleges feladata, hogy az Unió polgárait tájékoztassa arról, milyen jogokkal rendelkeznek, milyen törvények vonatkoznak rájuk a közösség egyes országaiban. Telefonos és email- szolgáltatása révén az érdeklődők az EU mind a 20 nyelvén személyre szabott segítségért fordulhatnak. A webkikötőn található információ a tanulásról és munkavállalásról az EU országaiban, olvashatók utazással, vásárlással és szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos tanácsok. A szájt amellett, hogy felvilágosítja az EU-polgárokat a jogaikról és lehetőségeikről, a határokon átívelő vitás jogi kérdések megoldásában is segédkezet nyújt. Amennyiben az érdeklődő a portálon nem találja meg kérdésére a választ, az ott elhelyezett kapcsolati információk révén telefonon anyanyelvén fordulhat segítségért. Kapcsolódó linkek:
Your Europe: link Párbeszéd az állampolgárokkal: link (magyar nyelven: link

Régebbi hírforrás(ok): link

'Jövő a jelenben' -- pályázat új könyvtári informatikai megoldásokraFEL

A 100 éves FSZEK és az e-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft. pályázatot hirdet a legnagyobb létszámú olvasói csoport, a diákság körében könyvtári szolgáltatások és informatikai fejlesztések elősegítésére. Célja, hogy a könyvtárt használók olyan, a könyvtárak működése tekintetében újszerű informatikai ötletet adjanak, amely által nő az olvasói elégedettség, hozzájárul a könyvtári szolgáltatások bővüléséhez és sokrétűbb kihasználásához, valamint ezek szélesebb körben való elterjedéséhez. A hagyományos könyvtári funkciók megújítása és kiterjesztése mellett olyan elképzeléseket is örömmel várnak, amelyekkel a civil társadalom rétegeit és szegmenseit képesek elérni a könyvtári szolgáltatások segítségével. A pályázati űrlap és további információ: link / Diáknapi programok, link Beadási határidő: 2004. október 4. Eredményhirdetés: okt. 10- én, az FSZEK „Könyves vasárnap” rendezvénye. Bírálat: 3 tagú, könyvtárosokból és informatikusokból álló testület. Értékelési szempontok: eredetiség, a könyvtár és olvasói számára biztosított előnyök, és a felhasználói kör nagysága. Pénzjutalmak: 30 000 Ft, 20 000 Ft, 10 000 Ft.


Az Egyetemi Könyvtár visszaköltözik BFEL

Az ország legrégebb óta folyamatosan működő könyvtára szeptember 24 - 25-én a Corvin téren várja szolgáltatásaival az érdeklődőket. A 'Művelődés hete -- a tanulás ünnepe' rendezvénysorozat keretein belül zajló két napos kiállításon az Egyetemi Könyvtár új szolgáltatásaival is megismerteti az érdeklődőket. A 443 éves Egyetemi Könyvtár 1774 és 1784 között már működött Budán. Helyszín: Budapest I. ker. Corvin tér, időpont: 2004. szeptember 24. 10.00 – 18.00, szeptember 25. 10.00 – 16.00


Cseh törvény és kormányhatározat a könyvtárak fejlesztésérőlFEL

A 2001. június végén elfogadott 257/2001. sz. könyvtári törvény (hatályba lépett 2002 elején) végrehajtása érdekében a cseh könyvtáros szakma az elmúlt években nagy erővel dolgozott a fejlesztési stratégián. Terjedelmes dokumentum készült a kialakult helyzetről, a könyvtárhálózat adottságairól, majd meghatározták a főbb célkitűzéseket. Mindezek alapján a cseh kormány ez év június 7-én jóváhagyta a Könyvtárfejlesztési Stratégiát a 2004-2010-es időszakra (679. sz. kormányhatározat). Az általános információs kormánystratégia szellemében született dokumentum legfontosabb elvárása, hogy a könyvtárak képesek legyenek a lakosságnak egyenlő esélyt nyújtani bármely dokumentum vagy információ megszerzéséhez, egyben elősegíteni az élethosszig tartó tanulást, az egyének gazdasági és kulturális céljainak megvalósítását valamint önálló döntéshozatalát. A kormányhatározat ösztönzi a könyvtárfenntartó szerveket és hatóságokat saját (ágazati vagy helyi) stratégiájuk megalkotására. Így már elkészült az orvosi könyvtárakat működtető Közegészségügyi Minisztérium analóg dokumentuma 2005-2010-re. A cseh közkönyvtárak 2002-es adatai: hatezer önálló könyvtár ezer további fiókkal, 61 milliós állomány, 1,5 millió beiratkozott olvasó, 71 millió kölcsönzés, ötezer könyvtári dolgozó. Az iskolai könyvtárak száma meghaladja a négy és fél ezres nagyságrendet, állományuk 3 millió egység, 3,3 millió egységet kölcsönöznek. Jelentős még a felsőoktatási könyvtári hálózat (95 könyvtár, 1,1 ezer fiókkönyvtár, 11 milliós állomány, 2910 ezer olvasó, 3,8 millió kölcsönzés, 800 dolgozó). Hatékonyságukat az országos adatbázisok is segítik (a nemzeti bibliográfiai másfél évtizedes tartalommal 930 ezer cikkről, 760 ezer könyvről, 18 ezer disszertációról stb.) (SP) - F: szept. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ötven éves a nyugat-berlini Amerika-EmlékkönyvtárFEL

Az első berlini közkönyvtár 1901-ben jött létre. A második világháború után a kettészakított város összes fontos gyűjteménye (nemzeti, egyetemi, városi könyvtár) a keleti (szovjet) övezethez tartozott. A 48-49-es szovjet blokád idején tanúsított kitartás elismeréseként jelentős amerikai támogatással -- a Marshall-segély részeként -- 1952-ben helyezték el az új public library alapkövét az amerikai külügyminiszter jelenlétében. 1954. szeptember 20-án nyílt meg a hatalmas, 11 szintes könyvtár tágas olvasóteremmel és szabadpolcos hozzáférést biztosítva. Az újraegyesítés után nyilvánvaló volt, hogy a város közkönyvtárait egyesíteni kell: a keleti és nyugati szektor vezető könyvtára ekkor eltérő gyűjtési profilt kapott. 2003-ban a városi könyvtárhálózat adatai: 300 munkatárs, 2,6 milliós állomány (120 ezres gyarapodás), 93 ezer beiratkozott olvasó, 3 millió kölcsönzés (ebből 1 millió AV-dokumentum) 300 napon, heti 63 órás nyitva tartással, 3,3 millió látogató a weboldalon (előző évben 2,7 millió). (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link Buch und Bibliothek 2004. 5. p. 322-324., Zentral- und Landesbibliothek Berlin -- Jahresbericht 2003.

Hong-Kong közkönyvtára az élmezőnybe törFEL

Az 1997-ben a jó százéves brit fennhatóság után Hong-Kong Kína speciális irányítási tartománya lett: megtarthatta saját ügyeinek önálló intézését, kapitalista működési módját. Az elmúlt években hatalmas könyvtári fejlesztést hajtottak végre: ebből is kiemelkedik a 2001-ben avatott új központi városi könyvtár (12 szintes épület 100 millió eurós beruházás nyomán: 34 ezer m2 alapterület, napi 16 ezer látogató, 1,8 milliós állomány) Hong-Kong lakossága közel 13 millió. A teljes könyvtárhálózat -- a nagy központ mellett 5 közepes (400-600 ezres állomány), 26 kerületi és 29 fiókkönyvtár, továbbá nyolc bibliobusz -- közel 10 milliós állományt gondoz (negyede angol, nagyobbik fele kínai nyelvű), a három millió olvasónál 59 millió kölcsönzést regisztrálnak, hétezren dolgoznak benne, költségvetése eléri a 100 millió eurót. A könyvtár honlapja a tartomány népszerűségi listáján a hatodik (2003-ban 14 millió meghosszabbítást végeztek az olvasók). (SP) - F: szept. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Cáfolat a több tízezres létszámleépítésreFEL

A tömeges elbocsátásokról felröppent hírekkel kapcsolatban a megnyugtatóbb valóságról beszél a közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott. Néhány ezer embert érinthet a központi közigazgatásból a létszámleépítés, de nekik sem kell feltétlenül elbocsátástól tartaniuk, hiszen több megoldás is lehetséges. 'A közalkalmazotti területeken a bérfejlesztés megvalósításához ötszázalékos többlet-költségvetési támogatást kíván biztosítani a törvénytervezet. Egy-másfél százalék a természetes fogyás, magyarán szólva a nyugdíjaztatás kiadásának csökkentéséből kigazdálkodható. Tehát, a közalkalmazotti területeken a bérek növekedése miatt létszámcsökkentéssel nem kell kalkulálni. A köztisztviselői területeken, ott, ahol néhol bizony kétszerese, háromszorosa dolgozik a feladat ellátásához szükséges létszámhoz képest, lehetséges létszámcsökkentésben gondolkodni, de szükséges is, feltéve, ha érthetőbb, észszerűbb, jogi környezet, feladati környezet jön létre.' - F: szept. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Korlátozható-e az intertnethasználat?FEL

A TMT 9. számában kaphatunk választ a kérdésre, Keszthelyi András tollából. A szerző a szoftveres feketelista felállítását javasolja, lépésről lépésre finomítva. Mindemellett megjegyzi: semmilyen tartalomszűrő nem helyettesíti a figyelmes, személyre szóló, példaadó nevelést.
-- A témának van másik olvasata is. A statisztikák szerint az utóbbi években enyhén növekedett a könyvtárhasználók száma. Arról viszont, hogy e növekedés mennyiben köszönhető az internetezésre betérő fiataloknak, nem folyik eszmecsere. Az internethasználat valamilyen fajta korlátozása áttételesen a használói számra is hatást gyakorol. Hogy a leírt racionális korlátozás által a betérő leszokik-e a könyvtárhasználatról, vagy sikerül a 'tartalmi' szolgáltatások felé terelgetni, a könyvtároson múlik. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): TMT, 2004. 09.

Hogyan katalogizáljunk blogokat?FEL

Majdnem minden Irakról szóló információ vagy hír a politikusok és a média szűrőjén keresztül jut el a nagyvilágba -- állítják azok az iraki bloggerek, akik küldetésüknek tekintik, hogy naplóikban hitelesen 'tudósítsanak' országukról. 'Láttam, hogy a nyugati média nem az igazságról tudósít, a sajtó teljesen más képet fest Irakról, mint amilyen a valóság. Úgy éreztem, hogy felelősségünk elmondani az igazságot, ahogy azt mi itt látjuk, elmondani a világnak, hogy az iraki emberek mit gondolnak, mit éreznek' -- indokolta meg a hvg.hu-nak az iraki fővárosban élő Khalid Dzsarrar, miért döntött úgy még márciusban, hogy Secrets in Baghdad (Titkok Bagdadban) címen webes naplót indít. - F: szept. 10.
-- A blogok tehát egyre fontosabb hírforrást jelentenek -- a hírek, és egyre inkább a szakirodalmi tájékoztatás terén is. Ismerjük-e a mértékadókat a különböző területeken, hogy ajánlhassuk olvasóinknak? 'Katalogizáljuk-e' őket, feltüntetjük-e őket ajánlóbibliográfiáinkban? Számos térítéses hírszolgáltatás már válogatja és alapul tekinti őket. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Az informatikában is akadálymentesítésre van szükségFEL

Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal szerint jól működik az idősek Internet- oktatása Magyarországon, azonban informatikai akadálymentesítésre van szükség ahhoz, hogy a tanultakat az idősek ki is tudják használni. - F: szept. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetes napilap indítását tervezi a katolikus egyházFEL

Internetes napilap indítását tervezi a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) -- közölte Veres András püspök sajtótájékoztatóján, Budapesten. 'Tervbe vettük, de még csak a távoli előkészítés szintjén egy internetes napilap készítését' -- mondta az MKPK titkára a testület háromnapos őszi ülése után, amelynek fő napirendi pontja a katolikus sajtó helyzete volt. A püspök fontosnak nevezte, hogy kialakuljon a sajtóreferensek országos hálózata, és megerősítsék a meglévő katolikus sajtóorgánumokat. - F: szept. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közpénzből létesült internetklub VajdahunyadonFEL

Netklubot avatott a hétvégén a vajdahunyadi magyar ház, amelyet az 'összetartás egyik fontos pillérének' szán a Hunyad megyei RMDSZ. A klub a Hunyadi János Humanitárius Társaság által magyarországi támogatással 2000-ben létesített, majd később a Corvin-Savaria társaság által kibővített épületben üzemel, megvalósítását helyi ifjúsági szervezetek kezdeményezték egy éve. A megvalósításához szükséges 65 millió lej legnagyobb részét a Communitas Alapítványtól szerezték pályázaton, a többi a Corvin-Savariától, illetve Horváth Zoltán vajdahunyadi RMDSZ-tanácsostól és Winkler Gyula képviselőtől származik. - F: szept. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elindult a Szeretem Budapestet mozgalomFEL

A média és a kommunikációs szakma több szereplője is megtalálható a napokban alakuló Szeretem Budapestet elnevezésű mozgalom alapítói között. A Szeretem Budapestet egy civil mozgalom, amely független minden hivataltól, párttól, szervezettől. A megmozdulás egy nagyívű városfejlesztési koncepciót akar megvalósítani. - F: szept. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ervin és a 'talján gazember' (FSZEK)FEL

Egy középkorú hölgy, két fiatal amerikai és még néhány betévedt olvasó tett néhány tétova lépést a teremben, de a tablók, a régi könyvkötési technikai eszközök és a Remington írógép nem igazán vonzották őket. Sosem tudják meg, mit veszítettek. A százéves Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár történetét bemutató kiállítás a második emeleti Kisgalériában kapott - kissé félreeső - helyet. A terem közepén egy könyvtámasztékos, régi íróasztalnál két album található, a könyvtárról 1908-1977 között megjelent újságcikkekkel. E két album történetek, adatok, furcsaságok tárháza. A valamikori Fővárosi Könyvtár 1931-ben került át a volt Wenckheim-palotába... - F: szept. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kiről vegyen példát az eladó?FEL

Lehet, hogy első hallásra furcsa, ha egy könyvtáros kiskereskedelmi bolti praktikát olvas. Ám mivel a vevők, ügyfelek kiszolgálásában 'vérre' megy a játék, többet foglalkoznak az ebbéli hatékonysággal -- sajtójukban is. Nézzünk alább egy példát. (MG)
'Javasolt, hogy az üzletvezető vagy tulajdonos, amilyen sokat csak lehet, tartózkodjon az üzlet területén. Sokszor kényelmesen elbújik az iroda és a papírok mögé, pedig ez a legnagyobb hiba!
Legyen Ön a példa! A legjobb tréning egy dolgozónak, ha látja milyen a megfelelő kiszolgálás, hogyan kell egy problémát elintézni úgy, hogy a vásárló elégedetten távozzon. Nincs ahhoz fogható, mint amikor egy vezető hozzáállásán minden dolgozó látja, hogy igényesen, figyelemmel, szeretettel fordul a vevők felé. Az ilyen élmények után garantáltan megfordul a fejükben az a gondolat, hogy én is szeretnék olyan lenni, mint ez a fickó! Higgyék el, nincs az a fizetésemelés, ami ehhez hasonló motivációt adna. Ne felejtse el: az a stílus, ahogy a vezetőség beszél a vevőkről, mindenkire hat. Csak az várhatja el alkalmazottaitól, hogy tisztelettel nyilatkozzanak az ügyfelekről, aki maga is így tesz.' - F: szept. 9.

Hírforrás:
2004. szeptember 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Ügyfélszolgálat, avagy az ügyfél szolgálataFEL

Az ügyfélszolgálat lényege az ügyfelek elvárásainak teljesítése, valamint olyan választási lehetőségek biztosítása a vásárlók számára, melyek meggyőzik őket arról, hogy a jövőben is érdemes cégünkkel együttműködniük. Nézzünk egy példát: besétál egy vásárló egy országos hálózat valamely üzletébe. Kedvesen és udvariasan üdvözlik, és hozzáértő alkalmazottak állnak szolgálatára. Nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy ez a vásárló a jövőben is betér a szóban forgó üzletbe. Ebben az esetben az ügyfélszolgálat egyben motiválja is a vásárlót, hogy az szóban öregbítse az üzlet, illetve hálózat jó hírnevét. Mi történik azonban, ha ugyanaz a vásárló egy versenytárshoz sétál be, ahol sem udvarias üdvözlésben, sem segítségben nincs része? Talán meglepő, de mindezek ellenére a vásárló a későbbiekben is betérhet az üzletbe, például az alacsony árak miatt. Vagyis: a versenytárs a kedvező árakat, és egyéb promóciókat használja ügyfélszolgálat gyanánt. A fent említett kiskereskedelmek között az a hasonlóság, hogy mindketten megfelelnek az ügyfél elvárásainak. A különbség a vásárló szempontjából mutatkozik meg. Néhány ügyfél az árakat tartja fontosnak, és nem érzi szükségesnek a készséges alkalmazottakat, míg mások arra vágynak, hogy a kereskedő kimutassa irántuk nagyrabecsülését. A fenti két példa közös vonása, hogy egyik vásárló esetében sem beszélhetünk a vásárlás öröméről, minden fogyasztót más és más motivál. Az on-line vállalkozások valamennyi "típusú" ügyfelet szolgálják, ezért nem árt megismerni vásárlóinkat. - F: szept. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Menedzseri javaslatok igazgatóknakFEL

Az Adecco és a Chartered Management Institute felmérésében a menedzsereknél tudakozódott arról, mit tanácsolnának feletteseiknek. A megkérdezettek szerint sok vezető kiöregedett, fontoskodó és nem rendelkezik határozott célokkal. - F: szept. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

A legeltökéltebb jelölté lesz az állásFEL

Az állásokat általában nem a legrátermettebbek, hanem a legeltökéltebbek és leghatározottabbak nyerik el, ezért érdemes jól előkészülni, és minden részletre odafigyelni az interjún, derül ki Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő álláskeresőknek adott tanácsaiból. - F: szept. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Terjedőben a mediáció a munkahelyekenFEL

Hazánkban egyre inkább kezd elterjedni a vitás helyzetek megoldásának a bírósági ítélkezésen kívüli egyik alternatív módja, a mediáció, melyet itthon főleg az érdekviták elsimítására alkalmaznak, derül ki a Világgazdaság cikkéből. - F: szept. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

A fejvadászok szerint sokba kerülhet az alkalmatlan munkaerőFEL

Bár számítógépes elemzésekkel fel lehet ugyan gyorsítani a folyamatot, ám a személyes interjúkat nem lehet gépekkel helyettesíteni -- vélik a fejvadászok. A nem megfelelő ember felvétele pozíciótól függően ugyan, de jelentős anyagi veszteséget is okozhat egy cégnek. Míg például egy banki pénztáros hibás kiválasztása körülbelül 800 ezer forintjába, addig egy nem megfelelő banki üzletkötő felvétele több mint 25 millió forintjába lekerülhet egy banknak A nem megfelelő ember felvétele pozíciótól függően ugyan, de jelentős anyagi veszteséget is okozhat egy cégnek. Míg például egy banki pénztáros hibás kiválasztása körülbelül 800 ezer forintjába, addig egy nem megfelelő banki üzletkötő felvétele több mint 25 millió forintjába lekerülhet egy banknak. - F: szept. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mit tanulhatunk a focistáktól? -- Radikális váltás a VfB Stuttgart irányításábanFEL

A Bundesligában a VFB Stuttgart vezette be elsőként a Balanced Scorecard módszert, a kiegyensúlyozott mutatószámrendszerre épülő irányítási koncepciót. Szabics Imre csapata üzleti törekvéseivel is a Bundesliga élenjáró egyesülete. - F: szept. 10.
-- A kiegyensúlyozott teljesítménymutatók rendszerének (BSC) könyvtári alkalmazására egyre több a külföldi példa. A teljesítményirányítás kérdése viszont tartósan a hazai könyvtári menedzsment gyenge pontja. A BSC egyszerre több fontos teljesítménymutató kívánatos értékét segít elérni. Egy kiragadása ugyanis torzíthatja a szolgáltatást. Egyszerűsített példa: ha csak az olvasói elégedettséget tartjuk szem előtt, akkor indirekt módon kevesebb használóra lesz időnk, és fordítva. A rendszer a kívánatos arányok meghatározásához kínál módszertant. Egy korábbi, erre vonatkozó cikk: link (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Az alkalmazott tudás gazdaságosFEL

Kanadai közgazdászok bizonyították az összefüggést az emberi erőforrás fejlesztése, valamint a gazdasági növekedés gyorsulása között. A kulcsszó az alkalmazott tudás, írja a Népszabadság. Míg az egyén számára egyértelmű összefüggés mutatható ki a magasabb iskolai végzettség és a jobb anyagi helyzet között, a közgazdászok tömegének tanulmányai nem bizonyították kielégítően, hogy mindez a gazdasági növekedésre is hatással van. - F: szept. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Januártól adó- és járulékkedvezmény jár a fiatal pályakezdőket foglalkoztatóknakFEL

Adó- és járulékcsökkentések is segítik a fiatalok elhelyezkedését. Mintegy 50 százalékos járulékkedvezményt kap minden olyan munkaadó aki: 25 év alatti fiatal pályakezdőt, 50 év feletti tartósan munkanélkülit, valamint gyesről, gyedről visszatérőt alkalmaz. Ez a kedvezmény a fiatalok foglalkoztatása esetén 9 hónapig érvényes - hangsúlyozta a szakminiszter. - F: szept. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internet -- Dél-Korea a leginkább bekapcsolódott országFEL

A dél-koreai háztartások mintegy háromnegyede már szélessávú gyors internet- eléréssel rendelkezik, Dél-Korea magasan a leginkább 'internetre kapcsolódott' országa a világnak. - F: szept. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar találmány: (szöveg)fájlok cseréje mobilonFEL

Zenei tartalom, videók és játékok egyaránt cserélhetőek lehetnek mobiltelefonon egy olyan Nokia-fejlesztés eredményeként, amelyet a finn cég budapesti kutatóközpontjában, Farkas Lóránt vezetésével állítottak elő -- írja a világ egyik legtekintélyesebb tudományos lapja, a New Scientist. A mobil fájlcserés megoldás egy sajátos hálózat révén jöhet létre, a 'peer-to-peer' (P2P) megoldások mintájára. Ezeket korábban internetes fájlcserére alkalmazták, a Gnutella és a Kazaa voltak a legismertebbek közülük. Az ilyen hálózatok lényege az, hogy a felhasználók hozzáférhetnek egymás hardvereihez, anélkül, hogy központi szerverekre, nagyobb számítógépekre lenne szükségük. Így egymás gépeiről letölthették a számukra szükséges programokat. A Nokiánál a 6600-as modelleken futtatták le a teszteket, s egyelőre szöveget és képeket lehet cserélni ezzel módszerrel -- írja a New Scientist. Később azonban digitális zene is elérhető lehetne ezzel a metódussal a szakértők szerint. - F: szept. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megtámadják a Pesti Est milliárdos piacátFEL

Új, ingyenes programmagazint indít a hónap végén a Sanoma kiadó -- a piacon eddig közel egy tucat kiadvány vérzett el az elmúlt évtizedben, míg az időközben országossá vált Est lapok lényegében monopolhelyzetben voltak. A helyzet azonban jelentősen megváltozhat: az eddig húsz számot megélt Flyerz mögött tulajdonosai szerint elég tőke áll ahhoz, hogy finanszírozza az első időszak veszteségeit, a Sanoma pedig multinacionális cégként áll csatasorba. - F: szept. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ellenőrzi a Windows-licencet a Microsoft weboldalaFEL

A Windows operációs rendszer jogszerűségének ellenőrzését javasolja a felhasználóknak a Microsoft egyik központi weboldala. A fájdalommentes ellenőrzés önkéntes, és nincsenek jogi következményei. - F: szept. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar helyi lapok mostantól a világ különböző pontjainFEL

Az internet segítségével a világ sok pontjára eljuthat három északkelet- magyarországi napilap. A kanadai székhelyű Newspaper Direct-tel kötött szerződést a nyár elején az Inform Média, hogy mindhárom hazai megyei lapja -- a Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország, valamint a Kelet --Magyarország -- elérhető legyen nyomtatott változatban is a világ számos szállodájában és óceánjáró luxushajóján. - F: szept.15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Diákok versenybenFEL

Internetes tehetségkutató pályázatot indít 16-24 év közötti diákok és fiatalok részére a Startlap.hu és a Carnation. A StartLab néven meghirdetett pályázat célja, hogy lehetőséget és platformot teremtsen azoknak a tehetséges fiataloknak, akik érdeklődnek a kommunikációs technológiai újdonságok iránt, és ötleteik, elképzeléseik vannak azok fejlődésével kapcsolatban. A pályaművek elbírálásában mind a közvetlen, mind a közvetett iparágak (IT, marketing, digitális képalkotás) egy-egy jeles képviselője vesz részt. - F: szept. 14.

Hírforrás:
2004. szeptember 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

A szociális munka európai könyvtáraFEL

Olasz szervezet a szociális munka irodalmát feldolgozó közös európai online könyvtárat és adatbázist szeretne létrehozni, ehhez keres társszervezőket. (KultúrPont) Bővebb inf.: 12 Via Universita, 43100 Parma, Italy - Bernazzoli Alessandro socrates@unipr.it link


Elindult a Nemzeti Digitális Adattár CaféFEL

A Nemzeti Digitális Adattár Programiroda elindította NDA Café elnevezésű tematikus rendezvénysorozatát. Az NDA Café célja, hogy a digitális kultúrával, tartalomszolgáltatással és előállítással foglalkozó szakemberek számára kötetlen szakmai fórumot és közös véleménynyilvánítási lehetőséget biztosítson egy-egy előre meghatározott, a digitális társadalomhoz kötődő témában. Az első NDA Café rendezvényen többek között a Magyar Nemzeti Múzeum, a Neumann-ház, az Országos Széchenyi Könyvtár és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szakemberei tartottak előadást könyvtári és gyűjteményi adatvagyonuk elektronikus feldolgozásáról. Az eseményeken elhangzottakról hírlevél formájában szakmai összefoglaló készül, amelyet a regisztrált felhasználók e-mailben kapnak meg, illetve az NDA honlapon (link olvasható. Az NDA Programiroda a rendezvényekkel párhuzamosan fórumot üzemeltet (link ahol javaslatokat, kérdéseket és észrevételeket várnak az események témáival kapcsolatban.

Régebbi hírforrás(ok): link

BBJ -- jön a magyar nyelvű kiadásFEL

Néhány hét múlva a standokra kerül a Budapest Business Journal (BBJ) hetilap magyar nyelvű változata -- tudta meg a Világgazdaság. A magyar nyelvű BBJ kibővített tartalommal jelenik meg: a mostani 24 helyett hamarosan 40 oldalnyi olvasnivalót kínál a lap - nyilatkozta Stephen O’Connor a BBJ-t kiadó Új Világ Lapkiadó Kft. ügyvezető igazgatója. Az indulás pontos idejét az ügyvezető nem árulta el. A húszezer példányban megjelenő hetilapot nemcsak Budapesten, hanem az ország egész területén, a megyeszékhelyeken is terjeszteni fogják a jövőben. A lap jelenleg a repülőgépeken és a négy-öt csillagos fővárosi szállodákban is elérhető. - F: szept. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Origo -- autózikFEL

Új autós és motoros oldalak jelentek meg az Origo portálon. Az oldalakat az Origo szeptember 13-án indította el. Az új aloldalak kialakításában a portál partnere az Autó Motor Magazin volt, míg a rali hírekkel kapcsolatban a link rali portál szolgáltatja a tartalmat. Az oldalakon minden információ fellelhető, amely az autózással és a motorozással kapcsolatos. Az új alsite új és használt jármű adatbázissal, illetve áttekinthető járműkeresővel rendelkezik. A használt járművekkel kapcsolatos adatok forrása a mobile24.hu site, amely a több tízezer, eladásra szánt autó adatbázisát is adja. - F: szept. 14.

Hírforrás:
2004. szeptember 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Jön a gazdag nők lapjaFEL

Oroszországot követően hamarosan Magyarországon is megjelenik a Condé Nast International egyik meghatározó női magazinja a Glamour. - F: szept. 16.

Hírforrás:
2004. szeptember 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Új arculattal és szolgáltatásokkal jelentkezik a nyelvkalauz.huFEL

Szeptembertől új külsővel és sokoldalúbb funkciókkal jelentkezik a nyelvkalauz.hu. A nyelvi portál egy helyen tesz hozzáférhetővé valamennyi, a nyelvtanuláshoz és nyelvvizsgázáshoz szükséges információt. Aki csak magyarul beszél, de szeretne más nyelven is: a nyelvkalauz.hu-n rendszerezve juthat hozzá az összes magyarországi nyelviskola nevéhez, a hazánkban letehető összes nyelvvizsga leírásához, valamint a nyelvtanuláshoz és a nyelvvizsgák letételéhez szükséges információkhoz és segédeszközökhöz. - F: szept. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

CNBC Europe -- marketingről beszélFEL

Marketing, média és reklám témájú műsort indít szeptember végén a CNBC Europe. A Magyarországon kábelhálózaton fogható csatorna Media Talk címen hetente egyszer félórában sugározza új tematikus adását. A műsorban a marketingkommunikáció, a média és a reklám legjelentősebb trendjeivel ismertetni meg a televíziónézőket. - F: szept. 15.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról